Kipróbáltuk: Nikon D700 teszt

0

Mért értékek

A Nikon D3 és a D700 közti hasonlóságok persze a sebesség adatokat is érintik. Így tehát nem csak a képminőség a fájlméret hasonló, de a feldolgozórendszer és a szoftver is rengeteg közös vonást mutat. A bekapcsolás után a D700 is szinte azonnal, kb. 0,1 mp alatt üzemkész és lényegében ugyanennyi idő múltán készíthetnénk el első felvételünket, ha kaméleon nyelvének gyorsaságával rendelkeznénk. Mivel a bekapcsoló gombról némi időbe telik áttennünk mutatóujjunkat az exponálóra, így inkább 0,3 mp-be telik az első kép elkészítése. Ez persze előre beállított kézi élességállításnál lehetséges, hiszen az automata fókusz további tizedmásodperceket adhat hozzá ezen eredményhez, a fotózás körülményeinek és a használt objektívnek függvényében. Maga a készülék zárkésleltetési ideje nagyon csekély, 0,04 mp, vagyis emiatt nem maradunk le szinte semmiről, ismét az emberi tényező lesz a meghatározó, nem pedig a gép.

Ha lejátszás módba kapcsolunk az első 12 megpixeles RAW kép 0,2 mp-ben belül megjelenik a kiváló felbontású kijelzőn és ugyanennyi időbe telik a következő fotóra lapoznunk. Ha folyamatosan nyomjuk a lapozó nyílgombot, szintén 0,2 mp-enként váltanak a képek.

Talán kicsit fontosabb adat a képek mentésének ideje. Ez erősen függ a használt memóriakártya sebességétől is. Kommersz Kingston kártyánkkal 5 MB/mp körül volt az írási idő, SanDisk Ulta II-vel már több mint 60%-kal gyorsult és ugyanezen gyártó Extreme IV sorozatú memóriájával ez az érték is megduplázódott. A 16,4 MB/mp szép teljesítmény, gyorsnak nevezhető eredmény, de ennél olcsóbb gépektől is kaptunk már hasonló, vagy jobb sebességeket. Mindenesetre mért értékeink kísértetiesen hasonlítanak a D3 teljesítményéhez.

Az LCD kijelző látható mérete megegyezik a gyártó által megadott 3”-al, ami kb. 7,6 cm. A géphez mellékelt EN-EL3e típusú lítium-ion akkumulátort kb. 2 és 1/4 óra alatt tölthetjük fel és egy töltéssel nagyjából 1000 kép készíthető. Ez persze a CIPA által megadott standard szerinti eredmény, hisz a Nikon „házi” tesztjei alapján 2500 fénykép készülhet egy töltéssel.