Kipróbáltuk: Nikon D700 teszt

0

Képminőség II.

Általános képminőség

moiré jelenléte a képeken

A képminőség szintén egy olyan kérdéskör, ahol nem sok különbséget fedeztünk fel a Nikon D3-hoz viszonyítva. Hasonlóan magas minőséggel találkozhatunk, néhány anomáliát leszámítva. Az egyik a vékonyabb anti-aliasing (AA) szűrő, amely elviekben több részletet hagy a képen, hátránya viszont, hogy némi moiré kialakulásával is jár. Főleg ismétlődő mintázatok „sűrűsödésénél” figyelhető meg az enyhe színes sávokat hátrahagyó moiré. A gyakorlatban elég ritkán találkozni vele és nem túl zavaró mértékű, de mindenképpen készüljünk fel az előfordulására.

A gyengébb AA-szűrőnél említettem, hogy elvileg több részlet marad a képeken és az élességre is jobb hatással lehet. Részletek terén nagyon jól dolgozik a gép, de az élességre ugyanaz igaz, mint a D3-nál. Kicsit lágy a kép, ha a normál élesítési fokozatot használjuk. Viszont ezzel együtt sikerült úgy belőni a szűrőt, hogy lépcsőzetes élekkel nem nagyon találkozunk.

Az enyhe lágyság persze csak a JPEG képekre vonatkozik. RAW fotóknál nagyon szépen élesíthetők a képek a feldolgozásnál. Itt mutatja meg a gép igazán mit tud és az bizony nem semmi. A világos területeken sokkal több a részlet, JPEG-ben bizony hamarabb kiégnek a csúcsfények. A zajtalanságát sem lehet elégszer dicsérni. Még az árnyékosabb területeken is kiváló részletesség fogad.

JPEG minőség (200%)

RAW minőség (200%)

A kritikák inkább a JPEG képekre vonatkoztak eddig is, de ezeken kívül még két hibát említhetünk. Már a D3-nál is megfigyeltem, – de viszonylag korai és egyetlen tesztpéldány lévén még óvatosan fogalmaztam – hogy a direkt napfénnyel megvilágított képterületek zavaróan elsárgulnak és/vagy hirtelen átmenettel kiégnek. A jelenség a D700-nál is megfigyelhető, elég csak alább a bal oldali képkivágásra pillantanunk. Tőle jobbra egy Canon EOS-5D képének 100%-os részlete látható, ugyanolyan körülmények között és teljesen azonos beállításokkal elkészítve. A jobb oldali kép (bár kissé alapból túlélesített), színben sokkal közelebb áll a fényképezett szobor eredeti színéhez és a legvilágosabb területek sem égtek ki, ellentétben a bal oldali részlet erősen sárgás és a csúcsfényes területeken hirtelen kiégett részeivel. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy a jelenség csak a JPEG képekre igaz (alap képfeldolgozási beállításokkal), RAW-ban nem tapasztaltam hasonló elszíneződést és kiégést.

Nikon D700 (JPEG, 100%-os részlet)

Canon EOS-5D (JPEG, 100%-os részlet)

Képfeldolgozás

A fullframe szenzorok az objektívek – különösen a nagylátók – képsarki sötétedésére sokkal érzékenyebbek, amit szoftveres úton igyekszik megoldani a Nikon. A D700 egyik újdonsága a Vignette Control, vagyis peremsötétedés korrekció. A felvételi menüben állíthatjuk be, vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk. Három fokozatban használható (Low, Normal és High).

Peremsötétesés korrekció (Vignette Control)

Vignette Control: off (peremsötétedés: 53,5%)

Vignette Control: low (peremsötétedés: 47,4%)

Vignette Control: normal (peremsötétedés: 44,1%)

Vignette Control: high (peremsötétedés: 41,5%)

A felvételi menüben számos JPEG feldolgozási beállítást is megváltoztathatunk. Elsőként meghatározhatjuk a fotószituációnak megfelelő algoritmust. Ez lehet alap (Standard), természetes színeket adó (Neutral), élénk színvilágú (Vivid), vagy egyszínű (Monochrome).

Színeffektek (Picture Control)

Standard színeffekt

Neutral színeffekt

Vivid színeffekt

Monochrome színeffekt

Ezeken belül megváltoztatható az élesség (0-9 fokozatban), a kontraszt (+/-3 lépésben), a világosság (+/-1 lépésben), a színtelítettség (+/-3 értékben), valamint a színezet (+/-3 értékben). Monokróm beállításnál 9 színtónus közül választhatunk, melyek telítettsége 7 lépésben szabályozható. A fekete-fehér fotók négyféle színszűrővel konvertálhatók.

Színtelítettség

Az iménti beállítások mellett már a kész képet is szerkeszthetjük a lejátszás menü szolgáltatásaival. A színes fotó például utólag is átalakítható fekete-fehér, szépia, vagy cianotípia hatásúvá. Választhatunk Skylight, vagy Warm (meleg színhatású) szűrő emulációkat, a Color Balance szolgáltatással pedig egy 10 x 10 mezős színpalettán bármilyen irányban eltolhatjuk a kép színezetét. Hideg, kékes árnyalatú képből néhány másodperc alatt csinálhatunk meleg, sárgás hatásút.

Aktív D-lighting

Az D-lighting szolgáltatás a Nikon digitális fényképezőgépeiben már szinte alapnak számít. A kompaktok mindegyikében megtaláljuk a túl világos és sötét képterületeket kiegyenlítő funkciót. A Nikon D700 esetén, akárcsak a D3 és D300 modellekben kétféle D-lighting választható. Az Aktív D-lighting szolgáltatást a fénykép elkészítése előtt állítjuk be és a készülék a fotó elkészítése utáni képfeldolgozáskor veszi figyelembe beállításunkat.

A felvételi menüben állíthatjuk be a kívánt fokozatot ami a D700-nál egy Auto beállítással bővült. Ezen kívül alacsony (Low), normál (Normal), magas (High) és kikapcsolt (Off) fokozat áll rendelkezésre. Az egyes fokozatok hatása az alábbi táblázatban látható:

Az aktív D-lighting funkcióval valamit javíthatunk a korábban említett kiégésen, de sajnos nem tünteti el teljesen és a High fokozat hajlamos némi extra sárgás színezetet adni a képeknek.

Aktív D-lighting

A D-lighting szolgáltatás másik változata utólag, a képek elkészítését követően használható. Ezt találjuk minden Nikon kompakt fényképezőgépben is. A Retouch menüben választhatjuk ki. Emellé csak egyszerűen ki kell választanunk a korrigálni kívánt képet, majd elindítanunk a D-lightingot és a gép egy korrekciózott képváltozatot is a kártyára ment.