Kipróbáltuk: Olympus E-500 teszt

0

Kezelőszervek

A vázra a gép méretéhez képest viszonylag sok gomb került, bár ezek egyike sem tekinthető feleslegesnek. Némelyik funkcióját persze a korábban ismertetett státusz képernyőről is elérhetjük. Mindezekkel együtt nem nevezhetjük túlzsúfoltnak sem a fedlapot, sem a hátlapot, a gombok ráadásul logikus elosztásúak és többnyire jól kézre állnak. A fényképezőgép elején csak az objektív kioldó gombja található. A gép hátlapján található kezelőszervek a következők:


felső kezelőszervek

(1) Exponáló gomb

(2) Expozíció-kompenzáció gomb: a hátsó vezérlőtárcsával együtt tudjuk beállítani a -5..+5 Fé eltérést.

(3) Üzemmód választó tárcsa: az AUTO, a programautomatika (P), a rekesz-előválasztás (A), a zársebesség-előválasztás (S), és a kézi üzemmód (M), valamint az 5 témamód (portré, tájkép, makró, sport, éjszakai) és a további témamódokhoz tartozó scene állás kiválasztására szolgál. A zársebességet 1/4000 mp és 60 mp között állíthatjuk be ill. kézi üzemmódban B módot is használhatunk, amellyel maximum 8 perces expozíciós idejű felvételeket készíthetünk.


témamódok

Scene módban 14 témamód közül választhatunk, amelyek mindegyikéről néhány mondatos leírást is ad a fényképezőgép. A választható témamódok a következők:


portré, tájkép, tájkép+portré, éjszakai, éjszakai+portré, gyermek, sport, highkey, lowkey, makró, gyertyafény, naplemente, tűzijáték, dokumentum, strand és hó. Az egyes témamódoknál nemcsak a zársebesség és rekeszérték kiválasztásának algoritmusa változik, hanem bizonyos esetekben a fókuszmód, a vakumód, a fénymérés módja, a képkeménység, az expozíció-kompenzáció és a fehéregyensúly is.


indexkép és 14x-es nagyítás

(4) Főkapcsoló.

(5) Vezérlőtárcsa: a vezérlőtárcsát itt már nem az üzemmód tárcsa alá helyezték, hanem attól jobbra, így kezelése könnyebb. Ezzel a legtöbb beállítás értékének kiválasztása végezhető el, valamint lejátszás módban a képekbe való belenagyítást végezhetjük el.

hátsó kezelőszervek

A hátlapon találhatók a további gombok:

(1) Kereső dioptria-korrekcióját beállító tárcsa.

(2) AEL/AFL: fénymérést és/vagy fókuszt rögzítő gomb.

(3) Kézi fehéregyensúlyt beállító gomb: alapesetben ennek megnyomásával készíthetünk egyedi fehéregyensúly-beállítást, fehér lapra exponálva, de a menüben módosíthatjuk funkcióját: mélységélesség-előnézet, My mode (a fotós által korábban elmentett beállításokkal készülhet kép, ha a gombot nyomva tartjuk expozíció közben), vagy tesztkép készítése mentés nélkül. Lejátszáskor ezzel a gombbal tudunk olyan belenagyítást végezni, ahol nagyított nézetben a képek között lapozhatunk is, ill. a fókuszpont kiválasztó gombbal egy másik kép nagyított részletét is megjeleníthetjük az aktuális kép mellett.

(4) Fókuszpont kiválasztó gomb: a három fókuszpont közül a vezérlőtárcsa segítségével választhatunk.

(5) Vaku felpattintó és üzemmód gombja: ezzel az elektronikus nyomógombbal kezdeményezhetjük a vaku felnyitását ill. kinyitott vakunál ezzel tudjuk beállítani a szükséges üzemmódot: automatikus, vörösszem-hatás csökkentő, derítés, tiltott, vörösszem-hatás csökkentő lassú szinkronnal, lassú szinkron, lassú szinkron a második redőnyre, ill. kézi teljesítmény megadásnál teljes, 1/4, 1/16, 1/64 teljesítmény.

(6) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak ezen gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.

(7) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.

(8) Menü gomb: megnyomására üzemmódtól függetlenül azonos menübe jutunk, melyről részletesebben a következő oldalon írunk.


Info nézet

(9) Info gomb: felvétel módban a státusz kijelzés ki- és bekapcsolására, ill. a megjelenített információk mennyiségének megváltoztatására szolgál, lejátszáskor különböző információkat kérhetünk a képről, melyek között a kiégett, és bebukott részek villogtatása, valamint hisztogram kirajzolása is megtalálható.

(10) Sorozat és önkioldó gombja.

(11) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban négy fontos beállítást rendeltek ehhez a gombhoz:

– fel: fehéregyensúly beállítása: auto, napfény, felhős, árnyék, izzó, fénycső 1-3-ig, kézi, és színhőmérséklet megadás 2000-14000 K-ig.

– le: érzékenység kiválasztása: auto, 100-1600.

– balra: fénymérési mód megadása.

– jobbra: AF mód: egyszeri, folyamatos, kézi, egyszeri + kézi, folyamatos + kézi (folyamatos élességállítás az exponáló gomb folyamatos nyomva tartásával érhető el).

Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal tízesével tudunk lépkedni a képek között. A gombok folyamatos nyomva tartása a képek közötti léptetést eredményezi, ennek sebessége max. 2,5 kép/mp.

(12) OK gomb: felvétel módban a státusz képernyőn megjelenik a kiválasztó keret, amelyet a vezérlőnyilakkal mozgathatunk, és bármelyik paramétert az OK gomb ismételt megnyomására átállíthatunk. Ezen kívül természetesen a menüben a kiválasztott érték elfogadására szolgál, lejátszás módban a kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.