Kipróbáltuk: Olympus E-500 teszt

0

Felépítés

Az Olympus E-500, kis mérete ellenére jól kézben fogható, bár kisujjunk már nem fér a markolatra, a gépváz alsó megtámasztására kiválóan használható. A markolat kellően vastag, ujjunk számára bőséges hely kínálkozik az objektívtubusig. Borítása műbőr hatású gumi, ami izzadt ujjak esetén is csúszásmentes marad, ráadásul a markolat bsl szélén található kiemelkedő rész megakadályozza, hogy a gép kicsússzon a kezünkből. Bár az E-300-hoz fejlesztettek külön megvásárolható portré markolatot, az E-500-hoz ilyen nem készült, és nagy valószínűséggel nem is fog készülni, mivel az akkumulátor foglalatban nincsenek kialakítva a szükséges csatlakozók.

A kereső által létrehozott kép sajnos a legkisebb, amivel valaha tükörreflexes gépeknél találkoztunk. Igazából, ha jobban megnézzük, akkor ez a méret az átnézeti keresők között sem számítana különlegesnek, bár az ottani átlagnál azért magasabb. A mindössze 17 fokos szög alatt látszó kép megfelel egy 55 cm-es tévé képernyőjének 140 cm-ről adódó látványának. Szerencsére az Olympus nemrég bejelentett ME-1, nagyítós kiegészítő szemkagylójával 1,2x-es nagyítást érhetünk el, amellyel ez a probléma kiküszöbölhető. A lefedettség 94%-os, amely a kategóriában az átlagnak megfelelő.

A szemüveget viselők közül elsősorban a rövidlátók használhatják szemüveg nélkül a keresőt, a dioptria-korrekció ugyanis -3..+1 dioptriáig állítható. A keresőben, a keresőkép mellett jobbról látható a státusz sor, melyből a legtöbb fotózási paraméter leolvasható: rekeszérték, zársebesség, fókusz megerősítés, vakuhasználat, fehéregyensúly jelzés, fénymérés-rögzítés, expozíció-kompenzáció (számszerűen), fénymérés módja, akku állapot, üzemmód (P, A, S, M). Az itt lévő számok ill. szimbólumok színe zöld, fényereje a környezeti megvilágítástól függően lehet világosabb vagy sötétebb. A fényképezőgépben lévő mattüveg megegyezik az E-1 FS-1 jelű mattüvegével, bár itt ez nem cserélhető. A mattüvegen a három fókuszpont és a középre súlyozott fénymérés köre látható.


státusz információk

A fényképezőgépre státusz LCD nem került, funkcióját a hátsó, megnövelt méretű LCD látja el. A kijelző 2,5″ képátlójú, 5,8 cm-es hasznos képméretű. A megjelenítő méretén kívül a felbontását is növelték, ez esetünkben 215.000 képpont. Az állapotkijelzés képernyője az eddigi legszebb, amivel találkoztunk, s bár a KonicaMinolta megoldása is szimpatikus volt, az E-500-ét még szebbnek és könnyebben áttekinthetőnek érezzük. A megjelenített információ mennyiségét két lépésben szabályozhatjuk: lehet kevesebb vagy több. Az igazán nagy durranás azonban még csak most jön: a státusz kijelzésen megjelenített összes adat pillanatok alatt módosítható : mindössze az OK gombot kell megnyomnunk és a vezérlőnyilak segítségével kiválasztani a módosítandó értéket. Felesleges hát a különböző funkciókhoz dedikált gombot elhelyezni a gépvázon, mint láthatjuk, egy jól kitalált rendszer már az első pillanatban is könnyebben és egyszerűbben használható, mint egy túlzsúfolt, kezelőszervekkel ellátott gép. No persze ennek a megoldásnak is vannak hátrányai, pl. a nagyobb energiafogyasztás, de összességében úgy érezzük, hogy itt már több lett az előny, mint amit elvesztettünk.
Az energiafelhasználás csökkentése érdekében a státusz kijelzés természetesen kikapcsolható, valamint a kijelző fényereje is állítható 15 lépésben. Lejátszáskor a képekbe már 14x-es mértékig nagyíthatunk, a kiváló LCD felbontásnak köszönhetően itt már a JPEG tömörítés blokkosítása is ellenőrizhető. Ez a megoldás szintén kiváló, s hab a tortán, hogy a belenagyítás után a nagyított állapotban is válthatunk a képek között, sőt, akár egymás mellé két kép nagyított részlete is elhelyezhető.
A vázra felpattanó vakut építettek, amely kicsivel magasabbra emelkedik, mint az E-300-asé, ez esetben az optikai tengelytől 8 cm-re. A vakut a gép automatikusan is felpattinthatja, de egy gomb megnyomásával általunk is felnyitható. Természetesen külső vakut is használhatunk, erre a gép tetején lévő vakupapucs szolgál, ahova Olympus rendszervakut vagy középpontos érintkezőjű, nem TTL vakut helyezhetünk. A használható legrövidebb szinkronidő: 1/180 mp, amely kissé jobb érték lett, mint az E-300-asé volt.


Az élességállítás 3 pont valamelyikén történhet, melyek közül a fotós is kiválaszthatja a használni kívántat, de megadható, hogy a gép mindhárom fókuszpontot használja. A fókuszpontok sajnos meglehetősen közel találhatók egymáshoz, nincs nagy távolság közöttük. Ezt a gép egyik problémájának tekinthetjük, hiszen nemcsak a fókuszpontok száma kevés, hanem ez a néhány AF mező is túl közel található egymáshoz. Kevés fény esetén a vaku elővillantásai szolgálnak AF segédfényként. A fénymérés a szokásos háromféle módon kívül – digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (utóbbi esetben a kép 2%-án történik a fénymérés) – történhet még HighKey és LowKey szpot méréssel is, amely a kreatív fotósok számára nyújt egyszerű megoldást az effajta fotók készítéséhez.


Az állványmenet pontosan az optikai tengely és a CCD alatt található, anyaga: fém. Állványra helyezett gépnél mind a memóriakártyák, mind az akkumulátor cserélhető marad.

A gép bal oldalán egy gumilap mögött található a váz egyetlen csatlakozója, ahol a kombinált USB és videó kimenetet találjuk. Az E-300-zal szemben az E-500 már nem rendelkezik egyenáramú adapterbemenettel.A kártyafoglalatot a gép jobb oldalára helyezték, a kártya ajtaja teljes egészében műanyag, csak a tengely készült fémből. Az ajtóra érdemes vigyázni, hiszen a kártyafoglalatot biztonsági mikrokapcsolóval is ellátták, így nyitott ajtóval a fényképezőgép nem használható. A kártyafoglalatba xD vagy CF kártyát tehetünk, de saját tapasztalataink szerint, ha még nem rendelkezünk memóriakártyával, érdemesebb a CompactFlash-t választani, mivel annak kezelése gyorsabb. Olympus 128 MB-os xD kártyával 1300 kB/s írási sebességet mértünk, míg egy Kingston narancssárga címkés (nem Elite Pro) 512 MB-os CF kártyával több, mint dupláját: 2700 kB/s-et, valamint 2 GB-os Lexar 80x WA CF kártyával 5800 kB/s-ot. Ráadásul a CF kártya olcsóbb is.
Az akkumulátor fedlapja szintén közvetlenül nyílik, az ajtó kinyitása után az akkumulátort azonban egy további retesz védi, így az akkumulátor nem esik ki rögtön. Az E-300-nál erre még figyelnünk kellett. A PS-BLM1 típusú Li-ion akkumulátor 7,2 V feszültségű, kapacitása 1500 mAh. Feltöltése külső akkumulátor töltőben (BCM1) történik, a teljesen lemerült gyári akkut a kezelési útmutató alapján kb. 2 óra alatt tölti fel, a mi mérésünk szerint azonban a töltési folyamat most is 4 óráig tartott.