Kipróbáltuk: Olympus E-510 teszt

0

Stabilizálás

CCD stabilizálás hatékonysága

Bár nem volt túl sok időnk a tesztelésre, egy rövid, egy objektíves próbára azért futotta. Jó lett volna, ha kisebb gyújtótávolságnál is kipróbálhattuk volna, de sem az időjárás, sem az idő ehhez nem volt megfelelő. Ennek következtében csak egy tesztet végeztünk, ahol 200 mm-egy gyújtótávolságot használtunk (Zuiko Digital ED 50-200mm/F2,8-3,5 objektív végállásában).

Stabilizátor hatékonysága 200 mm-nél

A tapasztalatok hasonlóak, mint a Pentax K100D CCD stabilizálásánál: A biztosan berázásmentes képekhez kicsit kevés előnyt ad a CCD stabilizálás. Nem volt nagyon berázva, nem volt szellemképes, de érezhetően lágyabbá vált a kép. Ezeket azért még elfogadtam berázásmentes képnek, tehát a grafikonon, illetve forrás táblázatában úgy szerepelnek, mint jó képek. A záridőt növelve egyre több berázott kép került elő, de ezek sem annyira vészesen, mint stabilizátor nélkül, viszont egyértelműen kimndható róluk, hogy berázottak, hiszen szellemképesek, csak nincsenek annyira elmosódva, mint stabilizálás nélkül.

A stabilizátor tehát mindenképpen hatásos, sokkal jobb eséllyel készíthetünk ezzel berázásmentes képet, mint nélküle, de úgy vélem, hogy – legalábbis ezen a gyújtótávolságon – nem mindenható. Ha 50%-os hatékonysággal illetve 50%-os sikerrel megelégszünk (lövünk egy 6 képes sorozatot és statisztikailag 3 képet várunk berázástól mentesnek) akkor 2 Fé-et segít a stabilizálás. Ha viszont 100%-os tökéletességet várunk el, akkor csak 2/3-1 Fé tekinthető biztosnak. Az optikailag stabilizált kompaktoknál ez a görbe valahogy jobban emlékeztet egy idealizált esethez (vagyis hogy az egészet el tudjuk tolni 2 Fé-kel), itt kissé eldől, elnyúlik a görbe.

Stabilizátor hatása

1/125 mp 200 mm
Stabilizátor nélkül

1/125 mp 200 mm
Stabilizátorral

Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy mindez igencsak szubjektív és változó lehet. Változhat attól, hogy ki tartja kézben a gépet, milyen állapotban van (szellemi és izom pihentség, idegállapot, napszak), milyen objektívet használ (gyújtótávolság), milyen messze lévő témát fotóz, stb. Ez csak egy próba a sok közül, ami azt mindenképpen bizonyítja, hogy van hatása a satbilizátornak, bár személy szerint engem arról nem győzött meg, hogy ténylegesen sikerülhet 4 Fé-nyi előnyt előhozni (talán más gyújtótávolságnál).