Kipróbáltuk: Olympus E-P2 teszt

0

Mért értékek

A gép bekapcsolási ideje kompaktokhoz hasonlítva jó, de ha DSLR-ekhez viszonyítunk, akkor már gyenge. A mért 1,4 mp-es érték szerencsére nem annyira lassú, hogy zavarónak érezzük.
Két kép elkészítése között normál (tehát nem sorozat) módban minimum 1,7 mp-nek kell eltelnie. Ez nagyon gyenge teljesítmény, ami azt jelenti, hogy ha előre nem tudunk felkészülni gyors sorozatok lövésére úgy, hogy sorozat módba kapcsolnánk, akkor az exponáló gomb gyors egymásutánban történő lenyomásával elég lassan tudunk csak újabb képeket készíteni. Kompaktok között ez még elfogadható értékű lenne, de SLR-hez viszonyítva bizony elég lapos.
Szintén lassú sajnos a kész képek közötti lapozás. Ha sok képünk van, akkor beletelhet jópár hosszú másodpercbe, mire megtaláljuk azt, amit éppen kerestünk. 10 képenként ugrás funkció ide vagy oda, a 0,6 kép/mp már idegesítően lassú.

Az élességállítás ideje is kicsit kompaktos, ez részben a 14-42 mm-es objektíven múlt, ami már az E-P1-nél is gyenge láncszem volt.

Sebességét tekintve tehát még lehet fejleszteni a gépen, de ha azt nézzük, hogy ez a gép kompaktok között akar kitűnni, akkor ez még így is sikerülhet.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (MF) 2,4 mp
Bekapcsolás – élőkép megjelenítés ideje 1,4 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 1,7 mp
Lejátszás mód teljes nagyítás ideje <1 mp
Lejátszás mód képlapozás sebessége 0,6 kép/mp
nagylátószög tele
Élességállítás ideje
Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm F3,5-5,6
objektívvel
0,9-1,2 mp
max. 1,6 mp
(AF segédfénnyel)
0,9-1,3 mp
max. 2,3 mp
(AF segédfénnyel)
Kártyára mentés max. sebessége
SanDisk Extreme III SDHC (4 GB)
12800 KiByte/s
SuperFine (1/2,7) Fine (1/8) Normal (1/4)
JPEG kép minősége 99% 94% 91%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 2 óra 50 perc