Kipróbáltuk: Olympus E-PL3 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Az Olympus PEN Lite E-PL3 nem örökölte teljes mértékben az előd formáját. A mérnökök még karcsúbbá tették, ami miatt sajnos a markolat is teljes egészében eltűnt. Nem tudom, van-e, aki ezt így kényelmesnek találja, én azért egy minimális kiemelkedést meghagytam volna, ha másnak nem, alibinek. A lakkozott, szálcsiszolt fém burkolat egyébként is csúszós fajta. A szépségét viszont nem vitatom. De azért ez még mindig egy fényképezőgép.

A karcsúsítás másik következménye, hogy a bajonett immár majd’ 1 cm-nyit kiemelkedik a gépvázból (ezért sem érthető, miért kellett teljes mértékben megszüntetni a markolatot, miért nem volt “elég” csak csökkenteni a méretén).

Az elülső szálcsiszolt hatású borítással szemben, pontosabban háttal, a hátsó részen metál fényezésre hajazó lakkozott borítást találunk. A szín elméletileg mindkét oldalon fémszürke lenne, de enyhén pirosas beütést kapott.

A kezeléshez továbbra is fent és a hátlapon lévő gombokat és tárcsákat használhatjuk, a felső üzemmódtárcsán kívül még egy tárcsa került a gépre, a hátsó vezérlőtárcsa. Ennek elérése sajnos a nagy méretű és vastag LCD miatt sajnos nem túl könnyű, főleg ha a navigáló balra gombot szeretnénk használni. Szinte csak körömmel vagy ujjbeggyel tudjuk benyomni. A szűk hely miatt egyébként a vezérlőtárcsa körbeforgatása sem akadásmentes, a kis mérete miatt pedig esetenként a forgatást a gép gomblenyomásnak is érzékelheti.

Nézzük viszont a dolog jó oldalát: igazán kicsi gépvázat sikerült összehozni, kedvező áron szép burkolattal és nagy LCD-vel.

A fém állványmenetet az optikai tengely vetületétől kb. 1 cm-re helyezték el. Bár az akku fedlapja átkerült a másik oldalra, ettől még továbbra sincs esély arra, hogy állványra helyezett gépnél kicseréljük a memóriakártyát vagy az akkumulátort.

Optika

Nincs változás e téren, a gépre továbbra is Micro FourThirds optikákat tekerhetünk közvetlenül, de adapterek segítségével a FourThirds objektívek is alkalmazhatók, sőt egyéb gyártók termékei is.

A legkisebb kitben Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 II R MSC (ahol az MSC a Movie and Still Compatible, vagyis a filmezéshez és fotózáshoz egyaránt használhatóságot jelzi), illetve dupla kitben az előző mellé
M.Zuiko Digital 40-150mm f/4-5,6 ED

objektívet kapunk. Ezen kívül létezik
M.Zuiko Digital 14-150mm f/4-5,6 ED
-t tartalmazó szimpla kit is.

objektív összecsukva

objektív nagylátószögnél

Mi a 14-42 mm-es objektívet kaptuk a gépváz mellé, mely összecsukható kialakítású. A képeken jól látszik, hogy összecsukott állapotban fele annyi helyet igényel, mint kinyitott, nagylátószögű állásban. Az objektívet kézzel kell kinyitni a zoomgyűrű elfordításával. Ha ezt elfelejtenénk, a gép az LCD-jén szólít fel a művelet elvégzésére. Igaz, talán nem elég egyértelműen, egy elég sok gépet látott ismerősöm kezébe kapva a gépet, majd bekapcsolva felkiáltott: Mi az, hogy oldjam fel az objektívet? (Az LCD-n a következő felirat jelenik meg: “Az objektív zárva. Oldja fel az objektívet!”). Való igaz, talán könnyebb lenne, ha a felirat így szólna: “Az objektív zárva, fordítsa végállásba a zoomgyűrűt!”

Képérzékelő

Méretét és felbontását tekintve nincs változás az E-PL2 szenzorához képest. Persze nem tudhatjuk, hogy apróbb módosítások, változtatások történtek-e. Az mindenesetre biztos, hogy a 12,1 millió effektív pixelt tartalmazó LiveMOS lapka mérete 17,3 x 13 mm (a képkivágás faktor 2×-es). Ez azt jelenti, hogy a felcsavart objektívek gyújtótávolságát 2-vel kell megszoroznunk, hogy a látószögünket kisfilmes géphez tudjuk hasonlítani. Várhatóan egyébként a következő modellek (vagy legalábbis a komolyabb képességűek) már 16 Mpixelesek lesznek, hiszen a Panasonic már emelt a felbontáson, s jelenleg a MicroFourThirds rendszert a Panasonic látja el szenzorral.

Szintén az eddigi MFT gépekhez hasonlóan a fényképezőgépben se tükör, se pentaprizmás/pentatükrös kereső, se mattüveg nincs. A szenzor előtt egy függőleges lefutású redőnyzárat helyeztek el, hasonlóan az SLR gépekhez. A zár itt folyamatosan nyitva van (a DSLR-eknél csak LiveView módban, egyébként zárt állású), s csak az exponálás előtt fut le, ekkor azonban jól hallható hangot ad.

A LiveMOS szenzorra objektív cseréje alkalmával esetleg felkerülő porszemeket a bekapcsoláskor automatikusan működésbe lépő ultrahangos (SuperSonic Wave Filter) tisztítórendszer rázza le. Ennek működését korábban a kijelzőn megjelenő felirat és a váz felső részén elhelyezett kék színű (SSWF feliratú) LED is jelezte, de az E-PL3-ban a tisztítórendszer működését már csak kis ikon jelzi a kijelzőn.

Az érzékenység minimuma ISO200, a maximális választható érték ISO12800, mely az eddigi PEN gépekhez képest 1 Fé-kel magasabb.
Az érzékenységet egyébiránt a fényképezőgép is kiválaszthatja magának, ehhez minimum és maximum értéket is megadhatunk.

Legnagyobb felbontásban 4032×3024 képpontból álló fotókat készíthetünk, ezeket RAW (.orf) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is. Ez utóbbi esetben a veszteségmentes és tökéletesen utófeldolgozható RAW kép mellé gyorsan és egyszerűen kezelhető JPEG kép is mentésre kerül.

A JPEG képeket 1/12, 1/8, 1/4 vagy 1/2,7 (Basic, Normal, Fine, SuperFine) tömörítési fokkal menthetjük el.
A rengeteg sok választható felbontás közül egyszerre hármat tudunk könnyedén elérni, ezeket az L, M és S jelzésekkel illették. Az L mód mindig a legnagyobb felbontást jelenti, az M mérethez választhatunk 3200×2400, 2560×1920, 1920×1440, 1600×1200 értékek közül, míg az S méret 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles lehet.
A RAW fájlok jól tömörítettek, a nagy felbontás ellenére részletgazdag képeknél is csak kb. 13-15 MB-tal kell számolnunk, ennél nagyobb méret csak nagy érzékenységnél fordul elő.

A veszteségmentes RAW képek feldolgozásához a gyártó az Olympus Viewer 2-t adja a készülék mellé, mely teljes értékű RAW konverter és képkezelő, batch feldolgozási lehetőséggel és részletes paraméterezhetőséggel.

Kijelző és kereső

Az Olympus E-PL3-ra a PEN modellek közül elsőként került dönthető kijelző. Sajnos kihajtani nem tudjuk, meg kell elégedjünk a felfelé 80 fokban, lefelé 45 fokban dönthetőséggel. A 3″ képátlójú LCD 460.000 szubpixeles, emellett széles, 16:9 formátumú.

A betekintési szögek jók, még lapos szögből is jól látható képet kapunk. A felbontás is remek, s a megjelenített színek is korrektek.

A háttérvilágítást ±7 értékben módosíthatjuk, valamint szintén ±7 lépésben változtathatjuk meg a színezetét (hue). Erős napsütésben a jobban látható képet transzflektív (hátulról tükröződő) kialakítás is segíti.

Opcionálisan vásárolhatunk VF-2 és VF-3 jelű elektronikus keresőt is, amelyet a vakupapucsba kell illesztenünk. Mindkét kereső 100% lefedettséget ad, a két termék között felbontásban és nagyításban, no és persze árban van különbség.

A kijelzőn fotózáskor a legfontosabb paraméterek olvashatók le, úgy mint: érzékenység, fénymérés, fókuszmód, arcfelismerés, fehéregyensúly, sorozat vagy önkioldó, stabilizátor mód, kép oldalarány, felbontás és minőség, záridő, rekeszérték, expozíció eltolás, hátralévő képek száma, illetve hátralévő videó hossza.

A gyorsmenünek és a négyirányú navigáló gombok funkcióinak köszönhetően ezek javarésze könnyen módosítható is. A gyorsmenüről a menürendszer oldalon írtunk bővebben.

Ha igényeljük, megjeleníthetünk segédrácsot is (hatodoló, harmadoló, skála).

Ahogy az E-PL2-ben, úgy az E-PL3-ban sincs orientációs szenzor, így az álló formátumban készült képeket nem forgatja el automatikusan lejátszás során.
A képekbe továbbra is max. 14x-es mértékig nagyíthatunk. A teljesen kinagyított képen jól ellenőrizhető az élesség, elmosódottság közepes mértékben jelentkezik, de az 1×1 pixeles részletek is egész jól látszanak.
Hála a hátsó vezérlőtárcsának, nagyított nézetben is könnyedén lapozhatunk az egyes képek között, amely az egymás után, azonos témáról készült fotók fókuszellenőrzésénél jöhet jól.

A RAW formátumú kép nagyított nézetél gyengén ugyan, de érezhető a beágyazott JPEG erősebb tömörítése (ilyen esetben ugyanis a beágyazott, erősen tömörített JPEG képet jeleníti meg a fényképezőgép). RAW+JPEG használatakor az E-PL3 kellően intelligens és ez esetben a kevésbé tömörített JPEG képből nagyít, nem a RAW fájlból, ami a részletek tökéletes megjelenítését eredményezi.

Vaku

A gép felső részén rendszervakuk számára alakítottak ki vakupapucsot, amelybe az Olympus rendszervakuin kívül középpontos érintkezőjű vakukat is illeszthetünk.

A használható legrövidebb szinkronidő: 1/160 mp, amelyet a menüben 1/60 mp-re növelhetünk, de megadhatjuk a vakus képekhez a leghosszabb zársebességet is.

A méretcsökkentés a vakut is elérte, így az E-PL3 visszalépett a gyökerekhez, s ismét nem rendelkezik beépített vakuval.

A hiányát gyárilag mellékelt, az Accessory Port-ba csatlakoztatható, FL-LM1 jelű felpattintható vakuval hidalták át. A külső vakunál elméletben nem lett volna nehéz nagyobb kulcsszámot elérni, mégis az FL-LM1 ugyanúgy 10-es kulcsszámú, mint az E-PL2 beépített vakuja (ISO200, m), ami nem túl erős, de kompakt méretű masinához képest megfelelő teljesítmény, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nagyobb szenzor miatt bátrabban emelhetjük az érzékenységet. A külön kialakítás az elveszthetőségen kívül amiatt sem szerencsés, mert így vakuval együtt nem használhatjuk az opcionális elektronikus keresőt.

Az FL-LM1-hez egy kis bársony tokot is kapunk, melyet felfűzhetünk a nyakpántunkra is, így mindig magunkkal vihetjük (s így már az elvesztéstől sem kell annyira tartani).

A külön felhelyezhető felpattanó vaku most 6 cm-re emelkedik fel az optikai tengelytől. Kár, hogy csak frontális vakuzásra alkalmazható, s nem hajtható feljebb indirekt vakuzáshoz. Pedig ha már külső vaku, s egyébként is felhajtható, nem lett volna különösebben nehéz megoldani, hogy 90 fokig fel lehessen emelni. Igaz, teljesítménye kicsi az indirekt vakuzáshoz, de nagyobb érzékenységnél még mindig szebb képeket kaphatnánk, mint a szembevakuzással.

A villanó működési módjai között automatikus, derítés, vörösszem-csökkentő, tiltott, lassú szinkron vörösszem-csökkentéssel, lassú szinkron, szinkron a második redőnyre, teljes, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 és 1/64-ed teljesítmény választható.

A külső, távoli Olympus rendszer vakuk vezeték nélküli vezérlésének lehetősége az E-PL3-ban is elérhető. Szintén jó szolgáltatás, hogy a vaku teljesítményét ±3 Fé tartományban korrigálhatjuk.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fényképezőgép jobb oldalán, egy műanyag ajtó mögött találjuk az Olympusnál már megszokott, kombinált USB/AV kimenetet, valamint ezalatt a (mini) HDMI-C csatlakozót.

A kártyafoglalat az akkumulátor előtt található, azzal közös ajtó mögött. Az akkumulátor ajtajának nyitott állapotában a fényképezőgép működőképes marad, így a fedlap esetleges letörése nem okozza a gép használhatatlanságát. Más kérdés, hogy erre egyébként kicsi az esély, hiszen az akku fedlapja fém megerősítésű (a tengely műanyag, de kipattintható). Időjárásállóságról a nyílások szigetelésének hiányában itt nem beszélhetünk.

Az akkumulátort rejtő ajtó egy rugós kapcsoló elhúzásával nyitható. Ettől az akkumulátor még nem esik ki, azt egy rugós retesz védi. Az Olympus E-PL3-hoz ugyanazt az akkumulátort használhatjuk, amit az E-P3-nál is, vagyis a PS-BLS1 típusút. A Li-ion akkumulátor 7,2 V feszültségű, kapacitása 1150 mAh. Feltöltése külső akkumulátor töltőben (BCS-1) történik. A teljesen lemerült gyári akkut a kezelési útmutató alapján kb. 3,5 óra alatt tölthetjük fel.

Az akku töltöttségének kijelzése három állapotú, tele érték, fél töltöttség, illetve üres jelzés lehetséges.