Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M1 Mark III – teszt

0

Mért értékek


Érdekes, néhol meglepő értékeket mértünk az Olympus OM-D E-M1 Mark III sebesség- és késleltetés értékeinek mérése során. A bekapcsolási idő ugyanis meglehetősen soknak tűnt. Nem is csoda, hiszen közel 2 mp volt, mire a bekapcsolás pillanatától a gép exponált (MF módban). Átnézve az E-M1X és az E-M1 Mark II adatait azt láttuk, hogy azok a gépek 1 mp alatti bekapcsolási idővel rendelkeztek. Nem teljesen értjük, mi lehet ennek az oka (két memóriakártyával is próbáltuk, mindkét esetben azonos időt mértünk).
A lejátszás módba lépés viszont remek, a gomb megnyomása után kb. 0,2-0,3 mp-cel már látható is a kép az LCD-n!

A képek közötti lapozás sebesség is jó, bár nem olyan fürge, mint az E-M1 Mark II-nél, ahol még 15 kép/mp-et mértünk. Itt most ez az érték 10 kép/mp-nek adódott, ami egyébkélnt szintén kellően gyors. Azonos viszont a két kép közötti minimális idő, amely 0,1 mp.

A kártyaírási sebesség az E-M1 Mark II-nél bravúros volt, legalábbis az I-es slotban, ahol UHS-II-es kártyát is támogatott a gép. Míg az E-M1X mindkét foglalatán kihasználhatjuk az UHS-II kártyák sebességét, az E-M1 Mark III is csak az első foglalatnál kínál UHS-II támogatást. A mérték érték viszont alacsonyabb az E-M1 Mark II-nél, ahol 257 MB/s-ot kaptunk, most viszont két frissen formázott kártyával sem jutottunk 170 MB/s fölé (az egyik ráadásul ugyanaz, amelyikkel a nagy sebességet mértük a Mark II-ben). Érdekes!

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
1,9 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,3 mp
Képek közötti lapozás sebessége 10 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,1 mp
Elektronikus zár sebessége 15,8 ms
Slot I Slot II
Kártyára mentés sebessége (RAW)
SanDisk Extreme Pro UHS-II 300MB/s W:260 MB/s 64 GB SDXC
160 MiB/s 40 MiB/s
Kártyára mentés sebessége (RAW)
Lexar UHS-II 2000× Pro 300MB/s W:260 MB/s 32 GB SDHC
167 MiB/s 39 MiB/s