Kipróbáltuk: Olympus SP-560UZ teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Az optika torzítását nagylátószögnél igen jól korrigálták, mindössze 0,8%-os hordótorzítást tapasztalunk. Ilyen, sőt néha nagyobb torzítással találkozhatunk a 35-38 mm-től induló kompakt gépeknél. Tele állásban szintén nem túl nagy a torzítás. Bár az ultrazoomoknál a tele tartomány szinte torzításmentes szokott lenni, itt 0,6%-os párnatorzítás jelentkezik.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a két végállásban különböző torzítással találkozunk, akkor a köztes tartomány javarésze torzításmentes. Ez azonban sajnos nem teljesen igaz, már 60 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál is jelentős párnatorzítással találkozhatunk: ca. 0,4% (lásd érzékenység tesztkép kb. 2 méteres tárgytávolságnál), viszont érdekes, hogy ugyanez makró állásban már szinte nem is torzult!

A geometriai torzítás terén tehát az Olympus SP-560UZ nem teljesít rosszul, hiszen a végállásokban sincs óriási hiba, viszont hiányzik a széles torzításmentes tartomány. A Panasonic DMC-FZ18 bőven lekörözi e téren.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=27 mm ekv.)
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=486 mm ekv.)
párnatorzítás: ~0,6%

Közelfényképezés, makró

Az SP-560UZ makróban nem annyira nyerő. Mind nagylátószögnél, mind tele állásban közelítőleg 9-10 cm széles témával tölthetjük ki a teljes képet. A köztes tartományban nagyjából 60-80 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál találjuk a legnagyobb nagyítást, amelynél nem sokkal jobb a helyzet, itt 65 mm széles téma tölti ki a képet. Ami itt határozottan pozitív, hogy ez esetben a torzítás tényleg minimális. A tárgytávolság minimuma nagylátószögnél 10 cm, míg teljes tele állásban 1,2 méteres közelpontunk van.

Ha erősebb nagyításra van szükségünk, átválthatunk szupermakró módba. Ekkor a fényképezőgép 57 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál rögzíti az optikát. A közelpont akár 1 cm is lehet, ami igen nagy nagyítást eredményez, de a téma leárnyékolását is okozhatja. A torzítás ilyenkor természetes módon nagyobb, de itt sem vészes, 1,5% alatt marad, hála a zoom középállásának. A Panasonic DMC-FZ18 szupermakró módban 4,5%-os torzítású.

Összefoglalva tehát: az Olympus SP-560UZ-nek nem kimondottan erőssége a makró mód, bár átlagos képességeket (értsd: közel 50mm lefedése) kis trükkel (80 mm-es fókusztávolság) el lehet érni.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=27 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 115 mm;
hordótorzítás: ~1,5%

tele állásban (f=486 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 95 mm;
párnatorzítás: ~0,5%

(f=84 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 55 mm;
párnatorzítás: <0,1%

szupermakró (f=57 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 28 mm;
hordótorzítás: ~1,3%

Vignettálás

A vignettálás nagylátószögű és tele állásban is bőven elfogadható szintű, a kategóriatársakéhoz hasonlóan itt sem jelentős a peremsötétedés. Átlagosan 10%-kal sötétebbek a képek sarokpontjai, mint a középső részük, de nyitott blendével jelentősebb ez a hatás. Teljesen kinyitva nagylátószögnél és tele állásnál is láthatók a képeken a sötétebb sarkok, de szűkítve a rekeszt már 10% alatti peremsötétedés tapasztalható. Ez már egyáltalán nem jelentős, általános felhasználáskor alig észlelhető, így a peremsötétedés csak nyitott blendével fog látszani.

Peremsötétedés

F2,8 ; f=27 mm ekv.
sarkok fényerőcsökkenése: ~15%

F8 ; f=27 mm ekv.
sarkok fényerőcsökkenése: ~5%

F4,5 ; f=486 mm ekv.
sarkok fényerőcsökkenése: ~20%

F8 ; f=486 mm ekv.
sarkok fényerőcsökkenése: ~10%