Kipróbáltuk: Olympus SP-560UZ teszt

0

Mért értékek

Az Olympus SP-560UZ működése sajnos semmilyen tekintetben nem nevezhető gyorsnak. A mért értékek többnyire átlag alattiak. Ami viszont már a zavaró szintet is eléri, az a kártyára írás sebessége. Főleg RAW képeknél idegesítő, hogy egy-egy kép elkészülése után meg kell várnunk, míg a fotó elmentésre kerül, addig nem csinálhatunk semmit. Ez mintegy 12 mp-ig eltart. Bosszantó.
A fényképezőgép bekapcsolási ideje nem különösebben gyors, de nem is sok: közel 3 mp-ig tart, amíg üzemkész állapotba kerül, teljesen elviselhető. A zoom sebessége is közepes, kicsivel több, mint 2 mp alatt érhetünk a nagylátószögű állásból a teljes teléig. Ez nem rossz érték, de még jobb lenne, ha a zoom két sebességgel is használható lenne. Ilyen átfogásnál ez hasznos szolgáltatásnak bizonyult eddig.

A fókuszálás sajnos szintén nem kiemelkedő sebességű, sőt itt már az átlag alatti jelző a reális. Nagylátószögnél a legjobb esetben is fél mp körüli idővel kell számolnunk, szobai fénynél viszont megközelítheti az 1 mp-et is, ha pedig AF segédfényre is szükség van, akár 4 mp-ig is próbálkozhat a gép (legrosszabb eset!). Tele állásban jó fényviszonyoknál 0,8-1,8 mp közötti ideig, szobai fénynél akár 3 mp ideig is várakoznunk kell. A gyors kategóriatársak mellett ezek az értékek sajnos már elavultnak, lassúnak tűnnek.

Két kép elkészítése között (kézi élességállításkor) közel 2 mp-nek kell eltelnie. Az SP-550UZ tesztünkél ez az érték 5 mp körüli volt. Vagy sikerült valamit javítani az új modellben, vagy az év elején nálunk járt SP-550UZ-vel volt valami gond.

A vaku feltöltése is sokáig tart, ami szintén problémás lehet olyan helyzetben, amikor több képet kellene készítenünk egy adott eseményről, de lemaradunk fontos pillanatokról, mert a vaku még tölt. Átlagosan 3-6 mp alatt töltődnek fel a vaku kondenzátorai, ha csak deríteni kell. De teljes kisütés esetén 10 mp is szükséges ehhez. Ez a ceruzaakkus gépeknél egyik tipikus probléma, érdemes nagy kapacitású akkukat beszerezni, azok nagyobb áramot képesek leadni gyengébb töltöttségnél is.

Összességében tehát átlagos és néhol átlag alatti mért értékeket kaptunk.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 3,4 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 2,5 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 2,9 mp
Zoom végállások közti teljes ideje 2,2 mp
8 Mpixel 5 Mpixel 3 Mpixel
Teljes zoom (10×) ideje lejátszáskor 1,1 mp 1,0 mp 0,8 mp
Kereső (EVF) lefedettsége ~99,5%
Kereső (EVF) által adott kép mérete 18°
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 2,8 kép/mp EXIF thumbnail képpel
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje 0,5-0,8 mp
max. 4 mp (AF segédfénnyel)
0,8-2,3 mp
max. 6 mp (AF segédfénnyel)
0,6-1,5 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 1,6 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 3-6 mp
max. 10 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 6 cm
normál Hi1 Hi2
Sorozat sebessége 1,1 kép/mp 7,5 kép/mp (VGA-ról interpolálva) 14,5 kép/mp (VGA-ról interpolálva)
SHQ HQ
JPEG kép minősége 99% 92%
nagylátószög tele
Torzítás 0,8%
hordótorzítás
0,6%
párnatorzítás
Vignettálás 15% 20%
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 28 mm@f=57 mm ekv.;1 cm tárgytávolság (frontlencsétől)
116 pixel/mm