Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ100 teszt

0

Mért értékek

A Panasonic gépek sebességével általában nem szokott gond lenni, az FZ100 pedig híven követi e nemes hagyományt. A gond csupán annyi, hogy bár az átlaghoz képest gyors géppel van dolgunk, az előző FZ-szériát alapul véve nem sok fejlődést tapasztalhatunk, sőt néhány esetben egy kicsit lassabb időket mértünk a korábbinál.

Az FZ38 a bekapcsolást követően 1,2 mp múlva jelenítette meg az élőképet, és 1,4 mp-et kellett várnunk az első képig. Az FZ100-nál +0,3 másodpercig tartott mindez. Ez így sem rossz érték, hiszen a tavalyit megelőző generációktól határozottan gyorsabb. Két felvétel között viszont alig több mint 0,8 mp-nek kell eltelnie, ami szinte csal a fele a korábban mért értéknek. Itt egyértelműen érezni a gyors kiolvasású MOS szenzor előnyét.

A zárkésleltetési idő 0,08 mp-es hossza igazán semmiség. A gép „lassúságát” főként az automata élességállításnak köszönhetjük, mely rendszerint további tizedeket, nem ritkán egész másodperceket tesz rá. A Panasonic tavaly bevezetett új AF-rendszere azonban egész gyorsnak mondható kompakt értelemben. Természetesen a DMC-FZ100-ban is ez található, a nagylátószögnél mérhető AF sebességet akár 0,2-0,3 mp-re csökkentve. Ez a gyorsaság tele állásban sem ritka, de itt már előfordulhat 0,7 mp-es hezitálás is. Gyengébb fényben többnyire szintén 1 mp alatt marad a fókuszidő. Komolyabb lassulásra csak nagyon sötétben, AF segédfényt használva számíthatunk, ami tele állásban akár 2 mp is lehet.

A képadatok kártyára írási sebességében sincs előrelépés, inkább egy apró tyúklépés hátra. A tavaly mért 10 MB/mp körüli idők most jó esetben 8 MB/mp-esek, pedig ugyanazt a memóriakártyát használtuk, minden esetben a Class10 sebességosztályba tartozót. A bevetett SanDisk Extreme SDHC kártya – hiába volt ez is Class10-es – sem hozott javulást.

Gyors gép, ez kétségtelen, de ezen a téren nem sikerült túllépnie az előző FZ generáción, legfeljebb a négy évvel ezelőtti FZ50-en. Egyetlen kivétel a két felvétel között mért idő, mely látványosan jobb minden eddiginél.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
1,7 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,5 mp
Kereső (EVF) és LCD lefedettsége 100%
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 0,2 mp
gyorslapozás 2,4 kép/mp
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje (elõ-AF mód használatával) 0,2-0,3 mp (gyenge fényben: 0,6 mp)
max. 0,9 mp (AF segédfénnyel)
0,2-0,7 mp (gyenge fényben: 0,9 mp)
max. 2 mp (AF segédfénnyel)
~0,4 mp
Zárkésleltetési idõ 0,08 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 0,86 mp
Panasonic 4 GB SDHC Class10 SanDisk Extreme 32 GB SDHC Class10
Kép elmentése (JPEG-ben) 8,1 MB/mp 7,7 MB/mp
Kép elmentése (RAW-ban) 7,5 MB/mp 6,3 MB/mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 4,5 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 7,5 cm
Fine Standard
JPEG kép minősége 99% 94%
nagylátószög tele
Torzítás 0,5%
hordótorzítás
0%
Vignettálás (zárójelben a rekeszelt érték) 7,4% (6,3) 1,5% (1,9)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 30 mm@f=33 mm ekv.; 1 cm távolság a frontlencsétől
108 pixel/mm