Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ100 teszt

0

Kezelőszervek

Bár az FZ50 óta sok víz lefolyt már a Dunán, a Panasonic gépek gombkiosztása annyira tipikus, hogy akár a régi elődről váltva sem ér minket meglepetés. Azért történtek változások, de jó néhány esetben érezni, hogy bizonyos fokig meg akarták őrizni az FZ50 „hagyományait”.

Fent

A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:

(1)Sztereo mikrofon
(2) Üzemmód választó tárcsa, a legfontosabb felvételi módok kiválasztásához. Összesen 14 beállítás áll rendelkezésre.
– iA (intelligens auto mód): kezdők, vagy a részletes beállításokat kerülők számára ajánlott üzemmód, melyben csaknem minden opciót a gép választ, nekünk jóformán csak az exponáló gombot kell nyomni. Az automatika vezérli például a témamódok, vagy az optikai stabilizátor üzemmódjának kiválasztását is. A témaprogramokat videó módban is a fényképezőgép állítja be. A fotós a képméret (fotó/videó), minőség (videó), színeffektus, arcfelismerés, és újdonságként az elmosódás védelem néhány opciója közül választhat, de beállítható az önkioldó, 3-féle sorozatmód, a mozgáskövető AF, és bátrabbaknak az expozíció korrekció is.
– P mód: programautomatika. Szintén automata üzemmód, de a gép csak az expozíciós alapbeállítások (rekesz és záridő) szabályozását végzi – melyek közvetve csak az +/-3 fokozatú expozíció korrekcióval befolyásolhatók – és minden mást a fotós állíthat. A P módot videónál is elérhetjük.
– A mód: rekesz előválasztás. Minden beállítást elérhetünk, beleértve a rekesz szabályozását is. A gép csak a záridőt állítja önállóan a fotós által meghatározott rekesz és a fénymérés alapján. A rekeszértékek a hátsó vezérlőtárcsával, 1/2 Fé lépésenként állíthatók. Értéküket a zoomállás (gyújtótávolság) is meghatározza. Nagylátószögnél a következő értékek választhatók: : Félmanuális üzemmód, melynél a fotós szabja a meg a használni kívánt rekeszértéket és a készülék ehhez állítja be a megfelelő záridőt. A rekeszértékek 1/3 Fé lépésekben állíthatók a joystick segítségével. Nagylátószögnél a következők értékeket kapjuk: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0. Tele végállásban csak az F5,2 feletti értékek érhetők el. A rekesz előválasztást videó módban is bekapcsolhatjuk.
– S mód: záridő előválasztás. Hasonló az előző üzemmódhoz, de itt az összes többi beállításon kívül a záridő meghatározása a fotós feladata és a fényképezőgép ehhez képest állít be egy megfelelő rekeszértéket. Ilyen esetben is a hátsó vezérlőtárcsára kell hagyatkoznunk, mellyel a következő értékek választhatók: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000.
Csakúgy mint az előzőeket, ezt az üzemmódot is kiválaszthatjuk Manuális videó módban, melynél 1/30 és 1/20 000 mp záridőtartomány áll rendelkezésre.
– M (manuális) mód: teljesen manuális üzemmód, melyben minden beállításba beleszólhat a fotós. A rekesz és záridő kiválasztása a hátsó vezérlőtárcsával történik. A záridő ez esetben nagyon tartományon belül állítható, hiszen 8 mp-en túl elérhetjük a 10, 13, 15, 20, 25, 30, 40, 50 és 60 másodperces értéket is.
Teljes manuális mód videofelvételnél is rendelkezésre áll.

– M-videó: kreatív videó üzemmód, melyben csaknem az összes, állóképnél is használható beállítás elérhető, beleértve a programautomatikát, záridő-, és rekesz-előválasztást, valamint a teljes manuális állást is. Ilyenkor egy sokkal tartalmasabb menüt kapunk, melyben szinte minden olyan felvételi beállítás elérhető, mint fotó módban. A mozgókép felvétel akár a kioldó, akár a különálló videó gombbal indítható, illetve leállítható.
– CUST: egyedi (Custom) beállítások mentési helyei. A menüben három egyedi beállítást (C1-C3) menthetünk, például valamely gyakran használt szituációhoz. A tárcsán csak egyetlen hely áll rendelkezésre, ide tekerve megjelenik egy rövid menü, ahol kiválasztható a három előre mentett lehetőség egyike.
A következő opciók menthetők: Film üzemmód, Képarány, Minőség, Fénymérési mód, Fehéregyensúly, Intelligens expozíció, Kompozíciós segédvonal, Felvételi terület, Hátralévő képek száma/videó hossza.
– SCN mód: a fényképezőgép ritkábban használatos témamódjainak gyűjteménye, melyek részletezése a következő oldalon olvasható. A DISPLAY gomb segítségével bármely beállításnál rövid szöveges segítséget kérhetünk a képernyőre, amely elmagyarázza az adott témamód lényegét.
– Éjszakai portré témamódok: éjszakai portré; éjszakai tájkép; megvilágítások; kreatív
– Közeli témamódok: virág; étel; kisméretű fotótémák; kreatív
– Sport témamódok: normál; kültér; beltér; kreatív
– Tájkép témamódok: normál; természet; épületek; kreatív
– Portré témamódok: normál; bőrtónus-lágy; kültér; beltér; kreatív
– Saját szín üzemmód: elegáns, tiszta, retro, kifejező, saját, homokfúvott hatás, tűlyuk, sziluett, dinamikus B&W, dinamikus művészi, nagy dinamika, fekete-fehér
(3) Zoomvezérlő gyűrű: felvételi módban, álló és mozgóképnél, ennek segítségével állíthatjuk a zoomot. A zoomolás kétsebességű, így a gyűrűt enyhén elfordítva lassabb, ütközésig tolva gyorsabb léptetést kapunk. A digitális zoom is ezzel a kezelőszervvel szabályozható, ha bekapcsoljuk a menüben.
Lejátszásnál a képek részletnagyítása is ezzel végezhető. A nagyítás mértéke 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os lehet. Balra elfordítva 12 és 30 nézőképes oldal, illetve naptár szerinti képcsoportosítás jelenik meg a képernyőn.
(4) Kioldó gomb: az expozíció (valamint fénymérés és AF beállítás) indítását végezhetjük a segítségével. Manuális videó módban a mozgóképfelvétel elindítására és megállítására is használható.
(5) Video gomb: bármely felvételi üzemmódban elindíthatjuk és megállíthatjuk vele a vide– és hangfelvételt.
(6) Sorozat gomb: Lenyomva ötféle képsorozat mód közül választhatunk, melyek részletezése a Sorozat fényképezés pontnál olvasható.
(7) On/Off: A készülék be- és kikapcsolására szolgáló tolókapcsoló.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: a gombot használva felpattintható és egyben bekapcsolható a beépített villanó. Kikapcsolásához kézzel kell lezárnunk. A kívánt vakumód a felvételi menüben menüben választható ki, a vaku teljesítmény pedig a fel (expozíció) iránygombbal érhető el.
(2) EVF/LCD: a hátsó LCD és az elektronikus kereső (EVF) közötti átkapcsolásra szolgál. A menüben beállítható, hogy a képek lejátszása mindeképpen az LCD-n történjen, még akkor is, ha keresésre az EVF-et használjuk.
(3)AF/AE LOCK: e gombbal mért expozíciós értékeket (AE) vagy az autofókusz (AF) beállított távolságát rögzíthetjük a következő expozícióra. A menüben beállítható, hogy melyik (vagy mindkét) funkció legyen aktív. A gomb az autofókusz és a fénymérés indítására is használható.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi módban az előzőleg beállított szolgáltatás opcióinak kiválasztására, vagy expozíciós alapérték (rekesz/záridő) beállítására szolgál.
Lejátszásnál a megjelenített képek között válthatunk vele, akár nagyított nézetben is.
(5) DISPLAY: ezzel a gombbal kapcsolhatók be a felvételi információk és egyéb adatok az LCD/EVF képernyőn.
Felvételi módban négyféle képernyőt kapunk a gomb egy-egy megnyomása után: élőkép fókuszmód és fókuszmező kijelzéssel; élőkép hisztogrammal és segédráccsal; kisebb élőkép, oldalt és alul a felvételi információk státuszkijelzésével (DSLR-szerű); teljes élőkép az összes felvételi információval és élő hisztogrammal.
Lejátszás módban ugyanígy működik. Itt háromféle képernyő között válthatunk: csak az aktuális fotót mutatja, teljes fotó korlátozott felvételi információkkal, teljes fotó az összes felvételi információval (rekeszérték, záridő, hisztogram stb.)
(6) Lejátszás gomb: lenyomva felvételi módból a képek és videók lejátszására válthatunk. A visszakapcsoláshoz ugyanez a gomb használható, de az exponáló gomb félig lenyomásával is visszakerülünk felvételi állapotba.

(7) MENU/SET: bármilyen üzemmódban az aktuális menü jeleníthető meg, vagy kapcsolható ezzel a gombbal. Ezekről részletesebben a következő oldalon lesz szó.
A SET gombbal egy kiválasztott opció, vagy érték esetén véglegesíthető a beállítás.
(8) Négyirányú vezérlőnyilak: alap feladatuk a menüben való navigáció.
Lejátszáskor a jobb és bal iránnyal lapozhatunk a tárolt képek és videók között.
Felvételi módban a négy gomb mindegyikének külön funkciója van, amit a rájuk nyomott ikonok is jeleznek. Ezek a következők:
– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, vakufényerő kompenzáció
– le: Fn, vagyis funkciógomb. A menüben előzőleg egy kívánt funkciót rendelhetünk hozzá, mely így gyorsabban elérhetővé válik (pl. képarány, képminőség, fehéregyensúly stb.)
– balra: önkioldó módok, melyek 2 és 10 mp-es, illetve 3 képig tartó 10-10 mp-es beállítások lehetnek.
– jobbra: vaku üzemmódok (automatikus, automatikus/vörösszem csökkentéssel, derítő vakuzás, lassú szinkron/vörösszem-hatás csökkentéssel).
(9) Q-menü/törlés gomb: felvétel módban a gyorsmenü be- és kikapcsolására használható, mellyel a legfontosabb beállítások érhetők el.
Lejátszás módban a tárolt fényképek és videók törlésére használható (egy kép törlése, több kép törlése, összes kép törlése).

Oldalt

(1) AF/AF MACRO/MF kapcsoló: normál AF és makró AF tartomány, valamint kézi élességállítás (MF) között válthatunk e kapcsolót használva.
AF makró és AF zoom módokban akár 1 cm-ről is fotózhatunk. Az utóbbinál pedig emellé 3x-os digitális zoom használható.
(2) FOCUS gomb: autofókusz módokban a gomb megnyomásával kiválaszthatjuk a kívánt élességállítási területet és ennek méretét. Négyféle méret lehetséges, melyek a beállíthatóságot is befolyásolják. A legkisebb terület esetén 31x 23 pozíció közül választhatunk a képkivágás szinte teljes felületén. Legnagyobb méretnél 39 x 25 szelet választható a nyíl (navigációs) gombokkal.
MF (kézi élességállítás) módban lenyomva aktiválható az automata élességállítás.