Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ100 teszt

0

Különlegességek

Power O.I.S. optikai stabilizátor

A fényképezőgép a tavaly bevezetett POWER O.I.S-t használja. Az új optikai stabilizátort úgy fejlesztették ki, hogy sokkal hatásosabban egyenlítse ki az alacsony frekvenciás képremegésből adódó életlenséget, ilyen például az emberi légzés, szívdobogás keltette nagyon apró elmozdulás. A gyártó 2,6x jobb hatásfokot ígért, ami elsőre hihetetlennek tűnt, a gyakorlatban azonban meg kellett állapítanunk, hogy valóban nagy előrelépésről van szó. Az egyáltalán nem rossz MEGA O.I.S-nél általában 1,5 fényértéknyi előnyt mértünk, itt ennek akár dupláját is.

A stabilizátor nem kapott külön gombot, mint a régi elődökben. A menüben kapcsolhatjuk be, és Auto, valamint MODE1 és MODE2 opciókban használhatjuk. A MODE1 állás folyamatos stabilizációt ad, mely kézben tartva főleg nagy zoomnál jelent előnyt, hiszen megszünteti az élőkép remegését is. A MODE2 beállítás csak az exponáló gomb lenyomásakor aktiválja a stabilizátort, így remegésmentes élőképet nem kapunk ugyan, de a stabilizáció biztosabb lehet.

Stabilizáror nélkül (1/25mp, kézből)

Stabilizárorral (1/25mp, kézből)

Méréseinket a jobb hatásfokú MODE2 állásban végeztük, ekvivalens 600mm-es gyújtótávolságnál. Ennél az értéknél, stabilizátor nélkül, már legalább 1/640 mp ajánlott a biztos kézben tartáshoz, de mint a grafikonon látszik a képek 10%-a így is életlen lett. 1/125mp-es záridőtől már nem sikerült éles képet készítenünk ekkora zoomnál, a stabilizátor bekapcsolásával azonban minden kép éles maradt ezen záridővel is. A POWER O.I.S. rövidebb záridők esetén kb. 2 1/3 fényérték előnyt jelentett, hosszabbaknál pedig még hatásosabbnak bizonyult és bár nem tartósan, de egy esetben elérte a 4 Fé-t is, ami kiváló teljesítmény.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Film üzemmódok

Az FZ-széria korábbi modelljeiben is megtalálhatók voltak ezek a beállítások, melyekkel lényegében szituációfüggő színeffektusokat varázsolhatunk a képekre, mint például a portrékhoz ideális Lágy, vagy a visszafogottabb színeket adó Természetes hatás.

Képfeldolgozási beállítások

A fenti Film üzemmódok bármelyikén belül több feldolgozási beállítást is elérhetünk, melyekkel a képek kontrasztja, színtelítettsége és élessége befolyásolható. Itt érhető el az előző oldalon taglalt zajszűrés is. Minden opciót +/-2 lépésben módosíthatunk. A fekete fehér Fiilm üzemmódokból értelemszerűen kimaradt a Színtelítettség.

Intelligens expozíció

Szintén a korábbi modellekből örökölt tulajdonság. Egyfajta dinamikanövelő szolgáltatás, mely a kép legsötétebb, árnyékos területeit világosítja, a csúcsfényekre azonban nincs hatással. Kikapcsolt állása mellett három fokozatban használható.

Intelligens expozíció

Intelligens felbontás

Az előző generáció egyik újdonsága, mely az FZ100-ból sem maradhatott ki. Lényegében egy utólagos, szelektív képélesítésről van szó, mely a homogén területeket érintetlenül hagyja, így nem növeli láthatóan a zajszintet, az éleket és kontrasztos részleteket viszont tovább élesíti.

Intelligens felbontás kikapcsolva

Intelligens felbontás bekapcsolva

Intelligens zoom

Az Intelligens felbontás menüjében bekapcsolható lehetőség, mely 33%-kal nagyobb zoomátfogást ad, így 32x-es érték érhető el. Az alábbi kis táblázatban megpróbáltuk összehasonlítani a normál (24x-es) tele állást, az 1,3x-os digitális zoomot, valamint az Intelligens zoom végállását. Változtattunk a téma távolságán, hogy mindhárom esetben ugyanolyan nagyítást kapjunk és az élesség/részletesség összevethető legyen.

Optikai, digitális és iZoom

100% részlet

100% részlet
24x-os optikai zoom

100% részlet

100% részlet
24x-os optikai és 1,4x-es digitális zoom

100% részlet

100% részlet
24x-os optikai és iZoom (~32x)

Saját szín üzemmódok

A főtárcsára egy tucat saját szín üzemmód is került, melyek a Film üzemmódokhoz hasonlóak, de sokkal drasztikusabb beavatkozást jelentenek a színekbe, és többségük nem finomhangolható. A 12 lehetőség közül csupán a saját szín módnál állítható a színezet (hideg-meleg színhatás), a világosság és a telítettség.

A korábbi modelleknél a témamódok közé került Tűlyuk (lyukkamera), Homokfúvott, valamint Nagy dinamika effektusát is itt találjuk. Utóbbi ezúttal nem tartalmaz saját beállításokat.