Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ18 teszt

0

Kezelőszervek

(vastag betűvel kiemelve a újdonságok a korábbi modellhez képest)

Fent

A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:

felső kezelőszervek

(1) Zoomvezérlő kapcsoló, amely az exponáló gomb körül elfordítható. Lejátszás módban 9 vagy 25 képes indexkép megjelenítését, naptár funkció elérését (az adott napon először készített képpel ill. az adott napon készített képek listázásával), valamint a képek kinagyítását végezhetjük ennek segítségével. A képekbe történő belenagyítás 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os lehet. Felvétel módban a gyújtótávolságot kétféle sebességgel állíthatjuk be: a kar enyhe elhúzásával lassabb, míg teljes kihúzásával gyors zoomolás valósítható meg.

Naptár mód, indexkép és nagyítás

(2) Exponáló gomb.
(3) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 14 állás közül választhatunk:
iA (intelligens auto mód): szinte csak a nevében változott, de a korábbi egyszerű módhoz hasonlóan a kezdők számára készült. Csak a képarány, négyféle képméret, a stabilizátor két állása (nem lehet kikapcsolni), és két alap színeffekt (FF és szépia) állítható. Minden mást a gép automatikusan szabályoz. Használható a gyorsnézet és az önkioldó is, de csak 10 mp-es intervallummal. A felfelé nyíllal az Ellenfény mód aktiválható. A vaku – ahogy az előző modellnél is – ezúttal is csak kézzel kapcsolható be, nem nyílik fel automatikusan.
– lejátszás mód: ebben az állásban bekapcsolva a fényképezőgépet az objektív nem tolódik ki, így biztonságosan nézhetjük végig az elkészített képeket. A lejátszás képernyőjén a következő információkat olvashatjuk le: felbontás, minőség, hisztogram, használt üzemmód, rekeszérték, zársebesség, érzékenység, vakumód, fehéregyensúly, dátum és idő. Mivel ez a tárcsa egy külön állapota, így felvétel-prioritásról itt nem beszélhetünk. Van azonban a gépnek egy felvétel-prioritásos lejátszása is, ez az egyszerűsített gyorsnézet, amely a hátlapon lévő „le” nyíllal kapcsolható be. Ilyekor a nagyítás maximális mértéke csak 8×-os.
– intelligens ISO: ezt a beállítást nem találjuk meg a DMC-FZ18 főtárcsáján, a menübe került.
– P mód: programautomatika. A zársebesség és a rekeszérték kivételével minden kézileg megadható. Az érzékenység ISO Auto állásban maximum ISO 200 lehet.
– A, S, M állások: rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes kézi üzemmódok. Nagylátószögnél a következő rekeszértékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0, vagyis 1/3-ad blendénként állíthatjuk a rekeszt. Zársebesség-előválasztásban a használható értékek: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000. M módban 8 mp-nél hosszabb záridőket is választhatunk (10;13, 15; 20; 25; 30; 40; 50; 60 mp). A használható legnagyobb zársebesség az alkalmazott rekeszértéktől függ: az 1/2000 mp-es legnagyobb zársebességet csak F8-as rekeszállás mellett használhatjuk, F5,6-7,1-nél 1/1600 a maximális érték, F4-5-ig 1/1300, és F2,8-3,6-ig 1/1000 a használható legnagyobb zársebesség.
CUSTOM: három mentési helyre (C1, C2, C3) elraktározhatjuk egyéni beállításainkat, melyeket hasonló fotós szituációkban előhívhatunk. A következő opciók menthetők: programmód, fehéregyensúly, érzékenység, oldalarány, képméret, képminőség, fénymérési mód, AF mód, AF működés, AF segédfény, AF/AE rögzítés, expozíció korrekció, digitális zoom, színeffekt, konverter, világidő, segédrács, automata visszajátszás ideje, LCD működése az EVF-el párhuzamosan, energiatakarékos állapot aktiválása. Sajnos a menüt hiába állítjuk magyarra, a CUSTOM módban ez nem érvényes.
– nyomtatás üzemmód: PictBridge kompatibilis nyomtatókkal történő nyomtatáshoz.
– mozgókép rögzítés: ekkor készíthetünk mozgóképeket, 848×480 (WVGA), 640×480 (VGA) és 320×240 pixeles (QVGA) felbontásban, választható 10 vagy 30 kép/mp sebességgel.
– SCN témamód: itt a témamód menüből választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Ezzel részletesebben a következő oldalon, a menüknél foglalkozunk.
Éjszakai témamódok: Éjszakai portré; Éjszakai tájkép; Megvilágítások; Kreatív
– Sport témamódok: Normál; Kültér; Beltér; Kreatív
– Természet témamódok: Normál; Természet; Épületek; Kreatív
– Portré témamódok: Normál; Bőrtónus-lágy; Kültér; Beltér; Kreatív
(4) Macro AF/FOCUS gomb: segítségével bekapcsolhatjuk a közelfényképezési módot (legfeljebb 1 cm távolságból) akár nagylátószög, akár tele állásban. Kézi élességállításnál az automata fókuszt (AF) aktiválja. A korábbi modellnél ez a gomb a stabilizátor bekapcsolására szolgált, de az FZ18-nál csak a menüből, vagy a joystickkel indítható gyorsmenüből érhető el ez a funkció.

(5) AF/MF nyomógomb: Az automatikus és a kézi élességállítás között válthatunk. A korábbi modellben ezzel a gombbal érhettük el a makró módot, de ez a szolgáltatás az előtte lévő gombra került.
(6) Be és kikapcsoló tológomb, melynek csak a pozíciója változott. Korábban a hátlapon volt.

Hátul

A váz hátlapjára került a legtöbb kezelőszerv, amelyek az alábbiak:

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja: mechanikus működésű, egy egyszerű reteszt old ki.
(2) EVF/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk segítségével. A Beállítás menüben beállítható, hogy a lejátszás akkor is a hátsó LCD-n történjen, ha keresőnek az EVF-et használjuk.
(3) AF/AE LOCK: Ezzel a gombbal rögzíthető az automata élességállítás távolsága és/vagy az expozíciós értékek (rekesz és záridő), melyek a kép átkomponálása után is megmaradnak. A Felvétel menüben állíthatjuk be, hogy a kettő közül melyik funkció (esetleg mindkettő) legyen aktív.

A joystickkal előhívható gyorsmenü

(4) Joystick: elsődlegesen a rekeszérték ill. a záridő, valamint az expozíció-kompenzáció és a fókuszpont kiválasztására szolgál, de a gomb nyomva tartására felvétel módban egy gyorsmenüt is elérhetünk, a következő beállításokkal – stabilizátor állapota, AF mód, a fénymérés, a fehéregyensúly, érzékenység, felbontás, tömörítési fok.
(5) Display: az LCD-n és az elektronikus keresőben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg. Felvételkor a csak fókuszkeret, normál megjelenítés, normál+élő hisztogram, SLR-hez hasonló státuszsoros mód, és segédrács nézeteket használhatjuk, míg lejátszáskor a csak képet mutató, a normál és a részletes adatokat (valamint hisztogramot) megjelenítő módot választhatjuk ki. 1 mp-ig tartó nyomva tartásakor az LCD üzemmód jelenik meg, ahol a normál módon kívül kiválaszthatjuk a világosabb Power LCD és a fej fölüli fotózáshoz használható módot is.

(6) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk a segítségével. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.
(7) Négyirányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigáláshoz, lejátszáskor a képek kiválasztásához, felvétel állásban pedig a következő funkciók elérésére szolgál:
– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, vaku teljesítmény kompenzáció
– le: felvétel-prioritásos gyors lejátszás mód, max. 8x-os nagyítási lehetőséggel
– balra: 2 és 10 mp-es, valamint 10 mp-es/3 képes önkioldó
– jobbra: vaku üzemmód: automatikus, automatikus/vörösszem csökkentéssel, derítő vakuzás, lassú szinkron/vörösszem-hatás csökkentéssel.
(8)Sorozat gomb: felvétel módban a normál és a korlátlan sorozatot is itt állíthatjuk be, amely során akár a teljes kapacitását kitölthetjük a memóriakártyának. Az FZ18-ból kihagyták a korábbi modell nagysebességű sorozatát. Lejátszáskor egy, több vagy az összes fotó törlésére használható.