Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ18 teszt

0

Optika II.

Mega O.I.S. optikai stabilizátor

A Panasonic digitális fényképezőinek védjegye a MEGA O.I.S. optikai stabilizátor. Ma már a legolcsóbb kompakt gépeit is ezzel szereli a cég, egy DMC-FZ18-hoz hasonló „megazoomnál” pedig szinte kötelező szolgáltatás. Hiszen a kisfilmes értéken 500 mm körüli gyújtótávolságnál még jó fényviszonyok között is kétséges a kézből való fotózás. Az optikai zoom tehát itt nem a sötétben való fotózás mankója, hanem mindennapi létszükséglet.

A stabilizátor két módban használható (a harmadik a kikapcsolt állás), de sajnos az FZ18-nál a menübe száműzték a beállítását. Leggyorsabban a joystick lenyomásával előhívható gyors menüből aktiválhatjuk. Mode1 állásban folyamatos stabilizációt kapunk, így az LCD-n látott kép is nyugodt, remegésmentes, könnyebbé téve a képek komponálását és a kézi élességállítást. Mode2 beállításban csak az expo gomb lenyomásával kapcsol be a stabilizátor, az előnézeti képen még nem látjuk a hatását. Cserébe ez a mód ad jobb stabilizációt. Tesztünkben végig Mode2 beállításban próbáltuk ki a gépet.

Stabilizátor hatása

1/80 mp 504 mm ekv.
Stabilizátor nélkül

1/80 mp 504 mm ekv.
Stabilizátorral

Két tesztképünket maximális zoomállásban, vagyis ekvivalens 504 mm-en készítettük, 1/80 mp-es záridővel. Méréseink során ennél az időnél már nem sikerült éles képet készítenünk stabilizátor nélkül, míg azt bekapcsolva még fotóink 60%-a éles maradt. Ha alapul vesszük a reciprok szabályt, akkor a bemozdulásmentes fényképhez legalább 1/500-ad de inkább annál rövidebb záridőre lett volna szükségünk. Ez az érték kb. 2 és 2/3 fényértékkel hosszabb az ideálisnál.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Kikapcsolt stabilizátornál a papírforma érvényesült. 1/500 záridő alatt folyamatosan nőtt a bemozdult fotók aránya, 1/100 mp-nél gyorsabb időknél pedig egyetlen éles képet sem sikerült lőnünk.

Bekapcsolt stabilizátornál csak 1/200 mp-től kezdtek el szaporodni az életlen képek, és még 1/30-adnál is sikerült pár ékles fényképet készíteni. Általánosságban elmondható, hogy a stabilizátor kb. 1 1/3 valamint 1 2/3 fényértéknyi előnyt ad, vagyis az ideálishoz képest 4-5 lépéssel növelhetjük a záridőt (1/3-os lépésközöket feltételezve).

Geometriai torzítás

Igazán meglepő eredményt kaptunk a geometriai torzítás tesztképeinket szemlélve. A nagy zoomátfogás és a nagylátószög miatt eleve átlag feletti torzítást vártunk, ennek ellenére átlag alattit kaptunk, ami még egy átlagos kompaktnak is becsületére válna. Nagylátószögnél mindössze 0,4%-os hordótorzítást produkált az FZ18. Ez még az ilyen hibára igen kényes épületfotózásnál sem túl szembetűnő hiba. Kiváló eredmény!

A tele állásnál már elvártuk az alacsony eredményt, és így is lett. Összesen 0,1%-os hordótorzítás volt kimutatható.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
hordótorzítás: ~0,4%

tele állásban (f=504 mm ekv.)
párnatorzítás: ~0,1%

Közelfényképezés, makró

A makroképességet a kompakt gépek adatlapjai szeretik letudni a közelpont távolságának megadásával, ami ebben a szegmensben a frontlencsétől mért legkisebb élességállítási távolságot jelenti. Ez esetünkben mindössze 1 cm, és mivel az optika körüli perem nagyjából kiteszi ezt a távolságot, ilyen közelségben kénytelenek leszünk hozzányomni az objektívet a 4-5 centinél nagyobb tárgyakhoz. Az itt elérhető nagyítás egyébként kiváló (2,7 x 2 cm-es befogott terület). Nem úgy a felbontás, amit csak a kép közepének kis részén élvezhetünk, a sarkok felé haladva erősen életlenedik és torzul a fotó. A fellépő hordótorzítás 4,5%-os.

Tele állásban 2 méterről fotózhatunk, ami már diszkrétebb távolság. A leképezés persze jóval gyengébb, hiszen csak 10 cm széles területet, de ehhez a távolsághoz mérten igen tisztességes. A torzítás itt már szinte elhanyagolhatóan csekély és nem csak a kép közepén várhatunk jó felbontást.

Ha csak a számszerű leképezési adatokat nézzük, akkor a DMC-FZ18 makroképessége kiváló, ha a mindennapos használhatóságot is figyelembe vesszük, egy erős négyest érdemelne.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.) legkisebb szélesség: 27
mm; hordótorzítás: ~4,5%

tele állásban (f=504 mm ekv.) legkisebb szélesség: 100
mm; nincs torzítás

Vignettálás

Hasonlóan a geometriai torzításnál tapasztaltakhoz, a DMC-FZ18 itt is meglepett. A nagylátószög ez esetben is eleve nagyobb képsarki sötétedést feltételezne, de érdekes módon ennek éppen ellenkezője volt jellemző. A korábbi modell az FZ8 nagylátószögnél és tele állásban is átlagos, kb. 10%-os sötétedést mutatott. A nagyobb átfogású FZ18 ezzel szemben nem hogy romlott, még javult is. Nagylátószögnél 8,4 %-os, a zoom végén pedig 6,6 %-os sötétedést produkált, melyek a rekesz szűkítésével 1,9 % és 1,2 %-ra csökkentek.

Peremsötétedés

F2,8; 28 mm
peremsötétedés: 8,4%

F8; 28 mm
peremsötétedés: 1,9%

F4,2; 504 mm
peremsötétedés: 6,6%

F8; 504 mm
peremsötétedés: 1,2%