Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G10 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Lumix DMC-G10 élességállító rendszere megegyezik a korábbi készülékekben találhatóval, az érintőképernyő már említett hiányát. Most is ki kell emelnünk, hogy ragyogó sebességű és remek pontosságú AF-rendszert sikerült készítenie a Panasonicnak, annak ellenére, hogy a hasonló kontrasztkülönbségen alapuló szolgáltatásoknak nem erőssége a gyorsaság. A fejlesztés már csak azért is dicséretes, mert a széria elindítása óta eltelt bő másfél évben a konkurenciának még nem sikerült túlszárnyalnia ezt a sebességet, sőt, az Olympusnak még megközelítenie sem.

Az AF sebességét a Panasonic gépeiben régóta meglévő Elő-AF beállítás is javíthatja valamelyest. Ennek hatására a készülék szűkebb élességállítási tartományt használ, így várhatóan gyorsabb az AF beállítása.

Az exponáló gombot félig nyomvatartva egyszeri, vagy folyamatosan korrigáló élességállítást használhatunk, melyek a szokott helyen, a bal oldalt lévő kis tárcsával választhatók. Ugyanide kerültek az AF-mező módok is, melyek négyféle beállítást kínálnak:

    AF mező méretek
  • 1-mezős: egyetlen mezőt választhatunk ki a sok száz lehetőség közül. Lehetőségeink száma a mező méretétől függ, beállítása alatt a hátsó vezérlőtárcsával választhatjuk ki a 4-féle méretet, majd ennek megfelelően a mező pozícióját a képernyőn. Normál méretnél ez 55×35, legkisebb méretnél 67×49, legnagyobbnál pedig 23×5 pozíciót jelent.
  • 23-mezős automata: a fényképezőgép automatikusan választ egyet (vagy többet) 23 AF-pont közül. Ez többnyire a legközelebb lévő, kontrasztos témára fog esni.
  • AF-tracking (követő mód): az exponáló gombot félig lenyomva rögzíthető a fókusz egy tetszőleges témán. Ezután a gép, vagy a téma elmozdulásakor a rendszer megpróbálja a fókuszpontot folyamatosan a témán tartani. Ez a szolgáltatás elég gyorsan működik és egy normál sebességgel elmozgó téma esetén pontos. A fényképezőgép gyors elrántásával, vagy villámgyors mozgásnál azonban elvesztheti a téma helyzetét. Fontos még tudni róla, hogy félig lenyomott exponálógombnál a gép nem fókuszál újra. Ez a szolgáltatás tehát inkább csak a kép újrakomponálásánál segíthet.
  • Arcfelismerő: a készülék emberi arcvonásokat keres a képmezőben és ezekhez igazítja a fókuszt, valamint az expozíciót. Egyszerre 15 arcot észlel a rendszer és felismerteket az előbb ismertetett AF-tracking módhoz hasonlóan követni is képes. Ebben a beállításban automatikus vörösszem eltávolítást is használ a gép.

Az AF-rendszer 0-18 fényérték tartományon belül működőképes (f/3,5 fényerejű objektívnél). Gyenge fényben történő fotózáskor a Panasonic DMC-G10 bal oldalán beépített narancs színű segédfény LED-je lép működésbe, amely nagyjából egy szobányi távolságon belül (max. 3-4 méter) biztosít hatásos megvilágítást.

Az egyszeri és folyamatos AF mód mellett MF beállítást, vagyis kézi élességállítást is választhatunk. Ilyenkor az objektív elején lévő elektronikus fókuszgyűrűvel állítható be az élesség a keresőképre hagyatkozva. A gyűrű megmozdításakor automatikusan 5×-ös nagyításban látjuk a kép közepét. A megjelenített kivágás az iránygombokkal szinte bárhová görgethető, így a kép nagyjából tetszőleges része nagyítható ki.

kézi élességállító skála

A vezérlőtárcsával 5×-ös és 10×-es nagyítás közül választhatunk. A G2-höz hasonlóan a G10 is megjelenít kézi élességállításnál távolságskálát. Kár, hogy méter beosztást nem kapunk, így hozzávetőlegesen sem becsülhetjük meg, milyen távolságra állítottunk élességet. A semminél persze ez is jobb, hisz korábban a gyűrű elfordításával azt sem tudtuk milyen irányban állítjuk az élességet.

Sorozat fényképezés

A sorozatokat a korábbi modellekben megszokott módon, az üzemmód választó tárcsa alatti kapcsolóval választhatjuk ki. Ezzel a kapcsolóval állítható be az egyes kép, sorozat, expozíció sorozat és az önkioldó. Szintén egy kényelmes és gyors módszer, amin szerencsére nem változtattak. Bár ennek a karos megoldásnak megvan az a hátránya, hogy expozíció sorozatot nem tudunk készíteni önkioldóval késleltetve (ennek hosszú expozíciós idejű HDR felvételek készítésénél lenne jelentősége).

Az automatikus expozíció sorozat beállításait a menüben találjuk, ahol 3, 5, vagy 7 kép hossz választható 1/3 és 2/3 fényérték lépésközökkel. Önkioldót 2 és 10 másodperces késleltetéssel használhatunk, de választhatunk 3×10 mp-es háromszori kioldást is.

A DMC-G2 és G10 újdonsága, hogy kettő helyett háromféle sorozat sebességet kínál, és azokat egy kicsit gyorsabban. A 3 helyett 3,2 kép/mp-es elméleti sebesség azért nem észbontó előrelépés, de a több opció azért jól jön. A sebességet a felvételi menüben állíthatjuk H (gyors: 3,2 kép/mp), M (közepes: 2,6 kép/mp), és L (lassú: 2 kép/mp) módra. Sorozatot készíthetünk RAW és JPEG formátumban is, mely beállítás egyben az adott sebességgel menthető képek számát is befolyásolja. Ha a belső puffer betelik, a sorozat akkor is folytatódik, ekkor már kártya sebességétől függően.

Érdekes tapasztalattal gazdagodtunk, hiszen míg a tesztelt G2 nem hozta a specifikációban adott sebességet, addig a nálunk járt G10 még fölé is ment. Nyilván van szórás az egyes gépek között is, de ekkora eltérésre nem számítottam. A mérést egyébként háromszor is megismételtem, én magam se hittem a szememnek. De tényleg ennyi.

A kártyára írás sebességét SanDisk Extreme III memóriakártyával vizsgáltuk, amelynek során most is azt tapasztaltuk, hogy a gép jelentősen lassabban kezeli a memóriakártyákat, mint lehetne. Ez azért is érdekes, mert az SD ill SDHC kártyák a Panasonic által lettek kifejlesztve, mégis pl. az Olympus jobb írási sebességet ért el az MFT gépeiknél.

Sorozat sebességek
  1/100 mp 1/200 mp 1/400 mp lassulás nélküli képszám
RAW – H 2,75 kép/mp 3,3 kép/mp 3,3 kép/mp 5 kép
Fine JPEG – H 2,75 kép/mp 3,3 kép/mp 3,3 kép/mp 10 kép
RAW – M 2,3 kép/mp 2,4 kép/mp 2,5 kép/mp 5 kép
Fine JPEG – M 2,3 kép/mp 2,45 kép/mp 2,5 kép/mp >20 kép
RAW – L 1,75 kép/mp 1,9 kép/mp 2 kép/mp 6 kép
Fine JPEG – L 1,75 kép/mp 1,9 kép/mp 2 kép/mp >20 kép
Kártyaírási sebességek
  JPEG RAW
SanDisk Extreme III SDHC (4 GB) 4600 KiB/s 7800 KiB/s

Videó, mozgóképrögzítés

A Panasonic Lumix DMC-G10 csak kicsivel kínál kevesebbet, mint a G2. Szinte csak az AVCHD tömörítésről kell lemondanunk. A G10 ugyanis csak mJPEG-ben képes tömöríteni. Az 1280×720 pixeles, QuickTime MOV formátumú videófájl 30 kép/mp frissítésű, hangja két csatornás. Igaz, sztereó hangrögzítést csak opcionális sztereó mikrofonnal készíthetünk. Ha szükséges, kisebb felbontás is elérhető: WVGA (848 x 480), VGA (640 x 480) és QVGA (320 x 240).

1280×720 pixel, 30 fps, mJPEG, 20 mp, 70 MB, ~29000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel alatt működik az autofókusz, melyet folyamatos üzemmódban is használhatunk. Ez gyors svenkelés, vagy zoomolás esetén egy kicsit lassan áll a befogott témára, de a kompakt átlagnál még így is gyorsabb. Kiválaszthatjuk a fénymérési módot, bekapcsolhatunk szélzaj csökkentést és árnyék kompenzációt (intelligens expozíció), valamint tetszőleges színeffektust is. Persze használható marad az optikánk zoomja is, s a felvétel előtt bekapcsolhatunk digitális és extra optikai zoomot is.

A DMC-G10-ben viszont nem érhető el a G2-ben megjelent Video Divide szolgáltatás – mely egy elkészült mozgókép fájl két részre vágását szolgálná.