Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G10 teszt

0

Mért értékek

Nem árulok zsákbamacskát így rögtön az elején kijelenthetem, hogy a DMC-G10 sebességben gyakorlatilag megegyezik a DMC-G2-vel.

Bekapcsolás után kb. 0,8 mp-cel később jelent meg az élőkép. Ez első ránézésre, 2010-ben talán már lassúcskának hat, de a kijelzőn már 0,4 mp-en belül megjelentek az első képinformációk, ha pedig fotót akarunk készíteni, a bekapcsolástól számítva 0,65 mp-en belül is menni fog. Vagyis gyorsabban, mint ahogy a keresőkép megjelenik a kijelzőn. Két felvétel között minimális időnek (0,3 mp) kell eltelnie, ami gyakorlatilag megegyezik a sorozat sebességével. Ha elég gyorsan nyomkodjuk az exponáló gombot, akár így is készíthetünk sorozatot – egy darabig, a puffer beteltéig. Feltétel persze az is, hogy ne használjunk vakut, mert így a fotók között pár másodperc is eltelhet, rosszabb esetben pedig 6 mp-ig kell szobroznunk a villanó feltöltésére várva.

A zárkésleltetés szintén minimális, bár többnyire nem is ez, hanem az automata élességállítás adja az exponáló gomb és a kép tényleges elkészülte közötti várakozási idő zömét. A G10 ugyanúgy teljesít mint a G2, illetve az elődei, vagyis kiválóan. Akár nagylátószögnél, akár tele állásban használtam a gépet az AF ideje mindig átlagosan 0,3 mp volt. Egy kontraszt-alapú fókuszt használó géptől ez tisztességes érték. Persze ehhez jó fényviszonyok kellenek. Sötétben már romlik a teljesítménye, de még mindig gyorsabb az ugyanilyen AF rendszerrel szerelt konkurenciánál. Nagylátószögnél átlagban 0,4-0,5 mp alatt végzett, de néha előfordult 0,8 mp-es idő is. Tele állásban ettől 1-2 tizeddel maradt el. Az ilyenkor megszokott, akár több másodperces élességállításra nem volt példa.

Lejátszás módba kapcsoláskor 0,3 mp a várakozási idő, két kép között pedig nagyjából 0,2 mp-et kell várnunk. A lapozó iránygombok folyamatos nyomásával valamivel gyorsabban is átpörgethetők a felvételek, ami ezúttal 5,5 kép/mp-et jelent.

Egyetlen (fontos) terület van csupán, ahol a Panasonic MFT gépei még mindig kissé alulmaradnak a versenytársakkal szemben, ez pedig a kártyaírási sebesség. Érdekes is ez, már csak azért is, mert a Panasonic az SD és SDHC kártyák egyik fő kiötlője.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő
0,65 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 0,8 mp (képadatok: 0,4 mp)
Felvételből lejátszásba kapcsolás ideje 0,3 mp
LCD kijelző, LVF kereső lefedettsége ~99%
Képváltás sebessége lejátszáskor ~0,2 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 5,5 kép/mp
nagylátószög tele
Fókuszálás ideje Lumix G 14-42mm
(zárójelben: AF segédfénnyel)
0,2-0,4 mp
(0,4-0,8 mp)
0,2-0,4 mp
(0,5-1,0 mp)
Zárkésleltetési idő 0,08 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 0,32 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 2 mp (max 6 mp)
Vaku távolsága optikai tengelytől 7,5 cm
Kártyára írás sebessége (RAW, 12 Mpx) max. 7,8 MB/mp
fine standard
JPEG kép minősége 100% 95%