Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G10 teszt

0

Kezelőszervek

A Panasonic Lumix DMC-G2-nél kicsit egyszerűbb és kicsit olcsóbb DMC-G10 kezelőszervei is egy fokkal egyszerűsödtek. Na nem kell komoly megszorításokra gondolni, egyszerűen csak annyi történt, hogy a G2-nél még használható érintőképernyőt ebből a modellből száműzték, valamint a közvetlen videófelvételi gombja eltűnt, az AF mód választás a tárcsa helyett pedig a G2 film üzemmód gombjára került. Gyakorlatilag tehát a videófelvétel az, amit a G10-nél már nem érhetünk el közvetlenül, hiszen a film üzemmódot hozzárendelhetjük az Fn gombhoz. Szerencsére megmaradt a jól sikerült vezérlőtárcsa, mely a markolat tetejéről hátra, a hüvelykujj alatt helyezkedik el.

Továbbra is él az az előny, amelyről a sok-sok közvetlenül elérhető funkció miatt beszélhetünk. Bár jónéhány gomb és vezérlő kar található a gépen, túlzsúfoltnak és bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Én csak egyetlen – számomra – kevésbé kényelmes megoldást tudok említeni, ez pedig a lejátszás mód gombja, amely kicsit túlzottan fentre és a gép közepe felé került, emiatt picit kiesik a fókuszból.

Fent

(1) Fókuszmód kapcsoló: háromállású kapcsoló, mely az egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) autofókusz, és a kézi élességállítás (MF) kiválasztására szolgál.
(2) Vakunyitó gomb: ezzel a mechanikus tológombbal pattinthatjuk fel a beépített vakut, mely egyben a bekapcsolt állapotot is jelenti. A használni kívánt vakumódot a menüben vagy a gyorsmenüben állíthatjuk be.
(3) Üzemmód választó tárcsa: A fényképezőgép fontosabb állókép és videó módjai találhatók a tárcsán, melyek az alábbiak:
– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A hátul lévő vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók. Ezen kívül expozíció korrekció is használható, mely +/-3 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. Az előbb említett vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. A kitben kapható 14-42mm-es objektívvel nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értékek között változtatható. A-módban is használható az expozíció korrekció.
– S: záridő előválasztás mód. A gép használója ezúttal a záridőt szabályozhatja tetszése szerint, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja be a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60; 50; 40; 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp. Ebben a módban is használható az expozíció korrekció.
– M: manuális mód. A fotós a gép által kínált összes beállítást maga végezheti, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elfordítanunk. E módban szabadabb a záridő beállítása, mivel B (bulb) módot is kapunk, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót (de maximum 256 mp-ig).
– CUST: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbi típusokhoz hasonlóan 3 mentési helyet kapunk (C1-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, majd elmenthetjük őket. A készülék minden mentési helyen tízféle beállítást képest tárolni, melyek a következők: AF/AE-L váltás, AF/AE-L rögzítés, AF+MF mód, fókusz indítás az exponáló gombra, AF segédfény, Pre-AF (gyors AF), Fn gomb beállítása, gyors visszajátszás, hosszú záridős zajszűrés, expozíció objektív nélkül.
– Videó programautomatika: ezen módban rögzíthetünk mozgóképeket. Kiválasztása után a menüben csak a videófelvétellel kapcsolatos beállítások érhetők el, valamint a képernyőn megjelenő gyorsmenü is így módosul, vagyis a következők maradnak beállíthatók: a film üzemmód, stabilizátor mód, videó felbontás, intelligens expozíció, AF mód, fénymérés, expozíció korrekció és a fehéregyensúly.
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a módválasztó tárcsán nem szereplő, ritkább témamódok: Napnyugta, Party, Baba1, Baba2, Háziállat, valamint az új Homályos háttér beállítás. A baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges magyarázat jelenik meg az adott témaprogramról.
– Az üzemmód választó tárcsa további programhelyeit a fontosabb témamódok foglalják el, melyek voltaképpen egy-egy témacsoportot jelölnek, több módot magukban foglalva. A csoportok az alábbiak:

  • Éjszakai: éjszakai portré, éjszakai tájkép, megvilágítások, kreatív éjszakai táj.
  • Közeli: virág, étel, kisméretű fotótémák, kreatív közeli
  • Sport: normál, kültér, beltér, kreatív
  • Tájkép: normál, természet, épületek, kreatív
  • Portré: normál, bőrtónus-lágy, kültér, beltér, kreatív

A „Kreatív” jelzésű módok nem teljesen automatikusak. Némi beleszólást engednek bizonyos beállításokba (pl. rekesz, vagy záridő), így elképzelésünk szerint alakítható a kép az adott témaprogramon belül (pl. Kreatív tájkép módban egy skálán szabályozható a záridő, így elmosható a csobogó víz mozgása).
– Saját szín mód: automata expozíciós mód, melynél különböző színbeállításokat használhatunk. Bármely iránygombbal vagy akár a vezérlőtárcsa lenyomásával kiválaszthatunk egy tetszőleges szín effektust, mely lehet Kifejező, Retro, Tiszta, Elegáns, Fekete-fehér, Dinamikus művészi, Sziluett, vagy Egyéni. Egyéni módban +/-5 lépésben állítható a kép színezete, világossága és színtelítettsége. Expozíció kompenzációt csak ez utóbbi Egyéni módban állíthatunk be. A gép ezen kívül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Film Mode), melyről később, az iránygomboknál lesz szó.
(4) Sorozat mód választó kar. Négyféle meghajtási mód választható: egyképes, sorozat, automata expozíció sorozat és önkioldó. Ezek további opcióit a menüben állíthatjuk.
(5) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát a kar melletti kis, zöld led jelzi.
(6) Exponáló gomb: az állókép expozíció elindításához használhatjuk. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Lejátszás módban használva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(7) iA gomb: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. A fotós csak az expozíció korrekció segítségével szólhat bele az expozícióba. A menüben mindössze a képarány, képméret és minőség, valamint a stabilizátor MODE1 és 2 állása változtatható. Ezen kívül színes és fekete fehér színmód, valamint normál és mozgáskövető AF állások használhatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően. Ez lehet portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, és közelkép állás.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Működik az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

Hátul

(1) LVF/LCD gomb: az LVF kereső és a hátsó LCD között kapcsolhatunk vele.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa az elektronikus keresőhöz.
(3) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek és videók megtekintése. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot félig lenyomva is azonnal visszakerülünk.

(4) AF/AE LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek (fénymérés) és/vagy az élesség rögzítésére használható. A készülék a kép átkomponálása után is a korábban beállított élességi síkot és expozíciós adatokat tartja érvényben. A menüben beállítható, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy csak nyomvatartása alatt rögzüljenek az értékek.
(5) Vezérlőtárcsa: felvételi módban a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. A tárcsa nyomógombként is használható, így két beállítás (pl. rekesz és záridő) között is könnyedén válthatunk.
A menükben a különböző értékek között lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
(6) Q.MENU: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü elemei között a vezérlőtárcsával vagy a jobbra-balra iránygombokkal lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig a fel és le gombokkal válthatunk.

Lejátszási információk

(7) DISPLAY gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve segítségével kapcsolható ki az LCD.
(8) Négyirányú gomb: iránygombjaival a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO100-6400.
– le: Fn gomb, amelyre egy saját funkciót programozhatunk, a következők közül: film üzemmód, képarány, minőség, fénymérési mód, intelligens felbontás, intelligens expozíció, extra optikai zoom, kompozíciós segédrács.
– bal: AF mód és terület kiválasztása: arcfelismerő, AF tracking mozgáskövető, 23 mezős automata, 1 mezős szabadon mozgatható.
– jobb: fehéregyensúly beállítás: auto, napsütés, felhős, árnyékos, izzólámpa, vakufény, saját1-2, egyedi színhőmérséklet. Bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk (igen, a színhőmérséklet megadánál is!).
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható.
(9) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal (Set) véglegesíthetők.
(10) Törlés/záridő hatás: felvételi módban a gomb lenyomásával a képernyőn ellenőrizhetjük a beállított záridő hatását. A funkció használatához a DISPLAY gombot is le kell nyomnunk. Hosszú záridőnél világosabb, a gép elmozdítására mosódó képet láthatunk, rövid záridőt állítva sötétebb a kijelzőn látható kép.
Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített, vagy általunk kiválasztott több, illetve az összes fotó törlésére használható.
Némely menüpontnál e gombbal léphetünk vissza az opciók közül.