Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF3 teszt

0

Kezelőszervek

A Lumix DMC-GF3 külső kezelőszerveit is az érintőképernyős használathoz igazították, vagyis viszonylag kevés van belőlük. Kiegészítésképpen a képernyő jobb szélén mindig az adott üzemmódnak megfelelő 3-4 érintőgombból is válogathatunk.

Fent

(1) Mono mikrofon
(2) Mono hangszóró
(3) iA gomb: lenyomásakor, vagy nyomva tartása alatt (menüben állítható) aktiválható az intelligens automata mód. A funkció használata alatt gomb pereme kéken világít.
(4) Exponáló gomb: a fényképek expozíciójának indításához. Ha a menüben letiltjuk a videogombot, ennek segítségével indítható és állítható meg a mozgóképfelvétel.
(5) Be-és kikapcsoló gomb
(6) Videó gomb: a videofelvételek indításához és megállításához. A menüben letiltható.

Hátul

(1) OPEN: a vaku felnyitására használható, mechanikus kioldású gomb. A villanó kinyitása egyben bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai között a menüben vagy a gyorsmenüben válthatunk.
(2) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt videók és fényképek visszajátszását indíthatjuk vele. A gombot újra lenyomva visszaléphetünk felvételi módba, de ehhez használhatjuk a félig nyomott exponáló gombot is.

(3) Vezérlőtárcsa és négyirányú gomb: speciális kezelőszerv, melynek külső felét elfordítva értékbeállító tárcsaként, bármely irányban lenyomva pedig funkciógombként használható. Felvételi módban a rekeszérték, és záridő (M mód), vagy expozíció kompenzáció (P, A, S mód) beállítását végzi. Minden két funkció érhető el rajta az előbbiek közül, melyek közt a fel iránnyal válthatunk.
A menükben a különböző beállítások és menüpontok között is lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptárnézet, illetve a 30 és 12 képes oldalak előhívására, valamint a kiválasztott fotó nézetének nagyítására (max. 16x) használható.

Ha a tárcsát navigációs iránygombként használjuk a következő funkciók érhetők el:
– fel: váltás a rekeszérték és záridő, vagy exp. kompenzáció beállítása között. Ezek beállítása ezután a tárcsával történhet.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk, és itt érhető el a fehéregyensúly sorozat is).
– le: sorozat és önkioldó módok.
Közvetlen AF-terület módban a négy iránygomb funkciója a fentiek helyett kizárólag a fókuszterület mozgatása.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható.
(4) MENU/SET: segítségével be- és kikapcsolható a menü. Az itt beállított értékek a SET gombbal véglegesíthetők.
(5) Q.MENU/Fn: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a navigációs irányokkal, vagy az érintésérzékenységgel kezelhető.
A menüben egyedi funkciót (Fn) is rendelhetünk a gombhoz, 15-féle szolgáltatásból választva.
Lejátszásnál az aktuálisan megjelenített, kártyán tárolt fotó(k), vagy videó(k) törlésére használhatjuk.