Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF3 teszt

0

Különlegességek

Kreatív vezérlés

A hiányzó üzemmód tárcsa helyetti üzemmód menü egyik új opciója az úgynevezett Kreatív vezérlés, mely a korábbi My Color mód átdolgozott változata. Különféle előre definiált beállításokat, speciális effektusokat pakoltak ide egy fél csokorral. Működésükbe nincs beleszólásunk, csak bekapcsolhatjuk őket, ha éppen túlvilágított (High-key), régies hatású (Retro), vagy akár a megdöntött fókuszsíkot imitáló makett hatást (Miniature) szeretnénk elérni.

Intelligens automatika plusz (iA+)

A Panasonic jó ideje használja már gépeiben az intelligens automatikát (iA), mely önállóan állítja be a témamódot, az arcfelismerést, észleli a mozgó témát és ennek megfelelően szabályozza az autofókuszt és az érzékenységet. Ide került az intelligens dinamika és felbontás automatikus vezérlése is.

Az üzemmódok között most ennek továbbfejlesztett változatát az iA+ módot is megtaláljuk. Ez a szituációnak megfelelően háromféle, csúszkás beállítási lehetőséget jelenthet. Nem kell tisztában lennünk a rekesz fogalmával, vagy, hogy mire van hatással. Elég azt tudnunk, hogy mosott vagy éles hátteret szeretnénk, amit egy érintésérzékeny csúszkával egy pillanat alatt beállíthatunk. Az expozíció kompenzáció is ugyanilyen egyszerű, csak itt világosság szabályozás néven fut. A fehéregyensúlyról sem kell tudnunk micsoda, hiszen ott a csúszka, mellyel melegebb, vagy hidegebb színűre varázsolható a kép.

Árnyék kompenzáció

A Felvételi menü friss opciója az Árnyék kompenzáció, mely a képsarki vignettálást (sötétedést) csökkenti. Szintén automatikus működésű, csak azt kell eldöntenünk, hogy használjuk-e, vagy sem. Az alábbi táblázatban az új 14-42mm-es Power Zoom kitobjektívvel vizsgáltuk meg hatását, 14mm-es gyújtótávolságnál és a legtágabb rekeszállásban (F3,5).

Árnyék kompenzáció

3D fényképezés

Bár már az elődben is adott volt, ezúttal is elérhető a 3D képmód. A 3D fotózáshoz azonban egy külön objektívre is szükségünk lesz a LUMIX G 12.5mm / F12 személyében, mely egy dupla optikás, kimondottan ilyen használathoz fejlesztett „lencse”, így egyetlen expozícióval létrehozhatók a térbeli fényképek. Ez esetben legfeljebb 1600 x 1200 pixeles (2 Mpx) felbontásban dolgozhatunk, a képeket pedig MPO formátumba menti a gép. Lejátszásuk csak külső megjelenítőn (HDMI kimeneten keresztül), például 3D Viera televízión lehetséges.