Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF7 teszt

0

Különlegességek

Szelfi/önarckép mód

Az LCD-t felhajtva azon szelfizést elősegítő funkciók ikonjai jelennek meg, amelyek az alábbi lehetőségeket kínálják: bőrlágyítás (ki, alacsony, közepes, magas), háttér elmosása, karcsúsító effektus, képek száma, időzítő, valamint az expozíciót kiváltó esemény megadása (expó gomb, érintés, két arc összeérintése, integetés). Érdekes, hogy a mosolygás kimaradt az exponálást kiváltó események köréből.

HDR mód

Míg a Panasonic Lumix DMC-GF6 csak teljesen automatikusan volt képest elkészíteni a több expozícióból összeállított HDR (High Dynamic Range), azaz nagy dinamika tartományú képeket, a GF7-nél ezen is fejlesztettek. E modellnél már a három egymás után készülő kép közötti expozíciós érték eltérést is kiválaszthatjuk 1, 2 vagy 3 Fé-re, de hagyhatjuk automatikus érzéken is. Emellett az automatikus illesztés is bekapcsolható. A HDR készítés során a gép elektronikus zár segítségével gyors egymásutánban készíti el az alapképeket.
Jó hír, hogy mindez nem témamód, így érzékenység, fehér-egyensúly és egyéb paraméter is változtatható/beállítható. Digitális effektszűrő azonban nem választható a HDR mellé.

Szűrő effektusok

A különféle egyedi képhatások ma már kihagyhatatlan opciónak számítanak szinte bármelyik fényképezőgépnél. A GF7-be három új szűrő került, melyek mindegyike a már eddig is elérhető fekete-fehér képkészítést egészíti ki enyhén kontrasztos, lágyított, valamint durván kontrasztos típussal. A legtöbb szűrő kis mértékben testreszabható, így a színezet, vagy a kontraszt állítható, illetve szelektív színnél a szín a kijelzőre bökve kiválasztható, valamint a napsütés effektnél a becsillanás pozíciója megválasztható.

Automatikus panoráma

Ma már rengeteg fényképezőgépben megtalálható a pásztázó/automatikus panorámakészítés lehetősége, amelynek során elegendő csupán a fényképezőgépet körbeforgatnunk, a többit (az összeillesztést is) a gép elvégzik magától.
A Panasonic a DMC-GF6 panoráma módjához nem nyúlt, azt változtatás nélkül átemelte az új modellbe is.

Nos, sok automatikus panorámához volt már szerencsém, de ilyen szépeket nem is tudom mikor láttam utoljára. A legtöbb kompakt gép a kis képmagasság ellenére is túl lágy és részlettelen panorámákat készít, nem úgy a Panasonic DMC-GF7. Itt is van lehetőség fekvő és álló gépállással is panorámát készíteni, s ahogy már máskor is tapasztaltuk, úgy itt is az a konklúzió, hogy a panorámákat álló orientációjú géppel célszerű elkészítenünk. A panorámák szélessége ugyanis orientációtól függetlenül maximum 8128 pixel, a magasságuk pedig fekvő orientáció esetén 1920 pixel, álló orientációnál 2560 pixel. Így tehát függőleges irányú géppel 8128×2560 pixeles panorámák készíthetők, amelyek pixel szinten is szép részletgazdagok, ráadásul az illesztések is egész jók. Le a kalappal!
Egyetlen kellemetlenség van csupán: a panorámakészítés irányát előre meg kell határoznunk, azt a gép nem ismeri fel automatikusan a mozgás irányából.

A panorámázás során a gép különböző digitális szűrő effektjei is használhatók a végső összefűzött képhez, sajnos azonban csak felvételkor tudjuk ezt kiválasztani, utólag nem. Persze jellegük miatt a fentiek közül sem mind használható, de a legtöbbjük igen.

Teljes felbontású kép eléréséhez shift+kattintás a lenti képre!

panoráma fekvő gépállással készítve

panoráma álló géppel készítve

panoráma álló géppel készítve

Panoráma a DMC-GF6-tal, Régi szép idők effektussal

Képek retusálása

Bár a magyar nyelvű menü egyelőre kissé félreérthető módon „retusálás törlése” címszó alatt szerepelteti ezt a funkciót, az angol menü Clear Retouch elnevezése talán könnyebben emészthető. E funkció lényege, hogy az érintőképernyő segítségével kijelölhetünk egy területet a képen, amelynek tartalmát a gép igyekszik eltüntetni és kipótolni. Bár homogén hátterű képek esetében többnyire jól működik ez a lehetőség, sajnos sokszor úgy dolgozik, amelyet nagyon könnyű kiszúrni, legalábbis nagy felbontásban nézve a képeket.

Wi-Fi

A korábbi modell a Wi-Fi mellett NFC szolgáltatást is kínált. Valami oknál fogva a GF7-ből ez utóbbi lehetőség kikerült, csak a Wi-Fi maradt meg.

A Wi-Fi csatlakozás paraméterezhetősége azonban példaértékű. Nem csak a fényképezőgép képes saját Wi-Fi hálózatot létrehozni, hanem létező infrastrukturális hálózatra is képes kapcsolódni, ráadásul a távvezérlés ilyen módon is lehetséges, azaz a távvezérlés távolsága immár nem csupán a fényképezőgép beépített Wi-Fi adójának erősségétől, hanem adott esetben a helyi Wi-Fi lefedettségén múlik. A saját Wi-Fi adaptere egyébként nyílt terepen kb. 10 méter hatótávolságot nyújt, de 5 méteren túl jelentősen belassul a frissítés.

A helyi Wi-Fi-re csatlakozás során arra is van lehetőség, hogy a fényképezőgépen lapozva a képeket rögtön okostévén is megjelenítsük (a tévének is a hálózaton kell lennie, de nem szükséges vezeték nélkül csatlakoznia). Sajnos ilyenkor csak állóképek nézhetők meg, videók nem.

Wi-Fi használat esetén ha képet készítünk, azt automatikusan tovább küldhetjük a hálózaton PC-re, okostelefonra, felhő alapú tárhelyre, WEB alapú tárhelyre, vagy AV eszközre (pl. tévé).

A csatlakozás történhet Wi-Fi Direct, WPS alapú, vagy kézi jelszóbeírással.

A fényképezőgép távoli vezérléséhez a Panasonic Image App alkalmazását kell telepítenünk telefonunkra vagy tabletünkre, amely után részletes beállításokat végezhetünk a fényképezőgépen távolról (elérhető a gyorsmenü összes funkciója), videofelvételt is indíthatunk, s természetesen exponálhatunk is (bár a késleltetés miatt érdemes nem a telefonon látható „élőkép” alapján exponálni).