Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF7 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Panasonic szinte minden modell generációval fejleszt egy kicsit gépeinek automata élességállításán. Talán ennek az igyekezetének köszönheti, hogy készülékei gyakorlatilag a leggyorsabb AF rendszerrel rendelkeznek a piacon. Ráadásul a G-széria összes modellje kontraszt alapú élességállítást használ, ami papíron sokkal lassabb kéne legyen a tükörreflexes gépekénél, a valóságban azonban legalább olyan gyors és mellette megbízható is.

A GF7-nél a fejlesztés az érzékenységet érintette, vélhetően az új szenzor e téren tud többet az elődjénél, hiszen a legfrissebb Low Light AF már -4 Fé megvilágítástól működőképes (nagyjából a telehold által nyújtott fény, számszerűen megfelel ISO200-nál, F2 rekesznél 30 mp-es, F2,8-as rekesznél 1 perces záridőnek). E téren is kipróbáltuk a gépet, természetesen hogy izgalmasabb legyen, letiltott AF segédfénnyel.

A gépre a fényerős 20mm f/1,7 optika került, s igyekeztem a lakás legsötétebb pontjára, a spejzba bebújni, majd olyan sötétet csinálni az ajtó résnyire nyitásával, ahol még a DMC-GF7 élességet volt képes találni. Ez valóban közelítőleg a fent megadottaknak megfelelő fényviszonyokat jelentett (ISO200, F2, 30 mp). Az élességállítás még ha lassú is volt, a pontosságára nem lehetett panasz.

Javítottak az arcfelismerésen is, ezentúl a kijelzőn azt is láthatjuk, hogy mely szemre fog élességet állítani a gép.

A bal iránygombbal elérhető menüből a következő AF módok választhatók:

  • Arcfelismerés: legfeljebb 15 emberi arcot érzékel a rendszer, és ezek alapján állít élességet. Hat arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
  • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókusz egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de az élőképre visszatérve újból felismeri.
  • 23-mezős: A fényképezőgép 23 AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy akár többet, többnyire egy kontrasztos témán. A le iránygombbal a képmező 9 mezőcsoportja közül választhatunk (bal fent, fent közép, jobb fent, bal, képközép, jobb, bal lent, lent közép, jobb lent).
  • 1 mezős: a bal nyílgombbal elérhető képernyőn tetszőlegesen beállíthatjuk a kívánt AF-pontot. A fókuszmező nagyságát 8 lépésben szabályozhatjuk a hátsó vezérlőtárcsával, így a legkisebb méretű területet választva 103×76, a legnagyobbat beállítva pedig 58×31 fókuszpont áll rendelkezésre a teljes képmezőben. Beállításuk az iránygombbal, vagy érintéssel lehetséges.
  • Hajszálpontos: az AF-pont pixelpontos beállításának lehetősége. A kívánt AF pont a képmező középső negyedén jelölhető ki, akár gombokkal, akár a sokkal egyszerűbb érintéssel. A Pinpoint szolgáltatásnak köszönhetően a kiválasztott pont környezetét ki is nagyíthatjuk, hogy a kép bármely hajszálpontos részletére ráirányítsuk az AF rendszer figyelmét.

Többféle működési mód is beállítható, melyek a gyorsmenüben érhetők el legegyszerűbben. A megszokott egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) mód mellett ún. AFF (AF Flexible) opció is választható. A „flexibilis” mód egyszeri (AFS) beállításként viselkedik, tehát az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül a kívánt témán. Abban az esetben viszont, ha a téma váratlanul elmozdul a rendszer azonnal átvált folyamatos élességállításra (AFC) és korrigálja a beállítást. A folyamatos (AFC) és a rugalmas (AFF) fókuszmódok nem mindegyik objektív esetében választhatók, ahogy pl. a 20mm f/1,7-tel sem volt erre lehetőség. A nálunk járt 12-32mm-es kitobjektívvel és a 100-300mm-es teleobjektívvel viszont használható volt az összes fókuszmód.

Az automata élességállítás a Gyors AF (Q-AF) szolgáltatással is felpörgethető, amely az exponáló gomb félig lenyomása előtt is igyekszik fókuszba hozni a témát. Ez bizonyos helyzetekben gyorsítja az AF-t, viszont jobban meríti az akkumulátort is.

A gyorsmenüben aktiválható a kézi élességállítás is, melyhez az objektív fókuszgyűrűjét kell igénybe vennünk. A gyűrűt megmozdítva azonnal megjelenik a képmező kinagyított részlete, a nagyítás 3-10× lehet. A képnagyítás nem digitális elvű, valós képkivágást kapunk, így a kézi élességállítás gond nélkül elvégezhető. A kinagyított rész az élőkép egy részére, vagy a teljes LCD felületre is választható.

Bekapcsolhatunk AF+MF módot is, melynél automata élességállítást végez a gép, de az objektív fókuszgyűrűjét megmozdítva azonnal átvált kézi állításra. Segítségével szabadon finomítható, felülbírálható az AF által beállított eredmény.

A DMC-GF7 a GF6-tal megegyező fénymérési rendszert használ, működési tartománya 0-18 Fé, s 1728 zónában mér. Üzemmódjai is a régiek:

  • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
  • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

A sorozatkészítés sem maradt érintetlen, igaz, csak a 4 Mpixeles, JPEG képek sorozata gyorsult, de az kétszeresére. Egyebek tekintetében ugyanazok a lehetőségeink, mint eddig, tehát négyféle sebességi módot kapunk, de a sebességek az egyéb paraméterek függvényében (zár típusa, fókuszmmód) eltérhetnek. Ezt az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A Panasonic Lumix DMC-GF7 sorozat módjai
mód sebesség
SH 40 kép/mp
(csak 4 Mpixeles JPEG)
H (elektronikus zárral) 10 kép/mp
H (mechanikus zárral, AFS) 5,8 kép/mp
H (mechanikus zárral, AFC) 5 kép/mp
M 4 kép/mp
S 2 kép/mp

A sorozatok hossza 40 kép/mp-es módnál 40 JPEG kép, lassabb módoknál gyors kártyával akár kártya kapacitása, míg RAW formátumnál 7 kép. A buffer telítődése után a sorozatkészítés a 40 kép/mp-es mód kivételével nem áll meg, csak a kártya írási sebessége függvényében belassul.

Expozíció sorozat a Panasonic minden hasonló gépében elérhető, így itt is, de már akár 7 kép hosszban 1/3, 2/3 vagy 1 Fé lépésközökkel. A menüben azt is megszabhatjuk, hogy képenként, vagy sorozatban szeretnénk ellőni ezt a 3-5 fotót, illetve meghatározhatjuk az egymás után következő képek sorrendjét (0/-/+ vagy -/0/+).

Szintén „mindennaposnak” számít a G-sorozat világában a WB, azaz fehér-egyensúly sorozat, ami bármelyik fehér-egyensúly értékre igénybe vehető, még az automatikus, a kézileg beszabályozott és a kézi színhőmérséklet értékre is. Ezt csak JPEG módnál érhetjük el, s a fehér-egyensúly állítás finomhangoló paneljén adhatjuk meg a hátsó tárcsa elfordításával (WB kiválasztása után lefelé gomb). A 3 kép hosszú sorozatban a borostyán-kék, vagy a zöld magenta tengelyen léptethetünk 1-3 lépést.

A le gombbal előhívható gyors sorozat menüben választhatók ki az önkioldó opciói is, ahol a szokásos 2 és 10 mp-es késleltetésűt, illetve a szintén korábban bevezetett 3× 10 mp-es sorozat önkioldó módot állíthatjuk be. Sajnos az expozíció sorozat nem kombinálható önkioldóval, pedig ez jól jöhetne kézi HDR készítésénél, állványra helyezett gép esetében.

Videó, mozgóképrögzítés

A jelen trendek csúcsát jelentő 4k videó egyelőre nem érhető el a DMC-GF szériában, az most még csak a GH és a G sorozatok sajátsága, belépőszinten nem várhatunk csodát (bár a Nikon az 1 J5-be implementálta a 4k videót). Ettől függetlenül a DMC-GF7-nél jól paraméterezhető a mozgóképrögzítés, amelynek során AVCHD (BD) és MP4 formátumok között választhatunk. Az 1920×1080 pixeles videók AVCHD módnál 50p, 50i, 25p és 24p képfrissítésűek lehetnek, MP4 konténernél 50p és 25p választható, valamint itt 1280×720 pixeles 25p frissítésű és VGA 25p-s videómód is választható. A menüben videófelvételhez is bekapcsolhatjuk a 2×-es képkivágást adó elektronikus telekonvertert.

A hangfelvétel a beépített sztereó mikrofonnal történik, amelynél négy érzékenységi szintet, valamint szélzajcsökkentést állíthatunk be. Külső mikrofon a géphez nem csatlakoztatható.

Videófelvétel során működik a fénymérés és az automatikus élességállítás is, az érintőképernyőnek köszönhetően pedig könnyedén áthelyezhető a fókuszpont menet közben is. Míg a DMC-GF6-nál választhattunk Kreatív videó módot is az üzemmódtárcsán, ahol a rekesz-, és záridő-előválasztás, valamint a teljes manuális mód is beállítható volt, s így akár felvétel közben is állíthattunk valamely expozíciós értéken, a DMC-G7-ből ez a lehetőség kimaradt.

1920×1080 pixel, 50 kép/mp, AVCHD, 33 mp, 108 MiB, 28 Mbps (3,5 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

fókuszpont áthelyezés videófelvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

videófelvétel kékórában I., 1920×1080 pixel, 25 kép/mp, ISO Auto,
12-32mm f/3,5-5,6
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

videófelvétel kékórában II., 1920×1080 pixel, 25 kép/mp, ISO Auto,
20mm f/1,7
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

videófelvétel kékórában III., 1920×1080 pixel, 25 kép/mp, ISO Auto,
20mm f/1,7
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A gép nem csak állóképeknél, de videófelvétel során is elérhetővé teszi a képi üzemmódokat és a képeffekteket is. Igaz, utóbbiak közül a miniatűr hatás jóval kevesebb képkockát rögzít, mind a lejátszási sebesség, így az így felvett mozgóképek gyorsítva kerülnek lejátszásra. Ezen túl másik korlátozás, hogy a lágy fókusz és a csillagszűrő-effekt, valamint a napsütés effekt szűrő nem használható.

A videók a lejátszás menüben két részre vághatók, a megállított képkocka pedig állóképként a kártyára menthető.