Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GM1 teszt

0

Kezelőszervek

Attól függetlenül, hogy mennyire kicsire sikerült ez a fényképezőgép, elég jól eltalálták a szükséges kezelőszerveket. Egyetlen komolyabb hátrány az lehet, hogy ezek többsége nagyon pici. Nem emlékszem, hogy láttam volna ennyire mini expo gombot vagy módválasztó tárcsát. Lapátkézbe tehát nem illik a gép, de kis óvatossággal azért kezelhető marad.

Ebben persze nagy segítség a márkatársakban is bevált érintőképernyő, mely ugyan semmit sem fejlődött, de a többi Lumix modellben is példaértékű volt. Jó pár gombot itt találunk, érintőikonokként. Ilyenek például a funkciógombok is, melyekből 5 került a képernyőre, a vázon pedig egyet találunk és több mint 30 funkció egyikét rendelhetjük hozzájuk.

Fent/elöl

(1) Objektív kioldó gomb: nyomva tartva és a csatlakoztatott objektívet jobbra fordítva leoldhatjuk azt a bajonettről. A csatlakoztatáshoz nem kell használnunk a gombot.

(2) Fókuszmód kapcsoló és Fn1 gomb: a főbb élességállítási üzemmódok váltására használható háromállású kapcsoló, mely az egyszeri és folyamatos automata fókuszt, vagy a manuális élességállítást aktiválja.
A közepén lévő kis funkció gombhoz 34 beállítás egyikét rendelhetjük.
(3) Be és kikapcsoló gyűrű
(4) Exponáló gomb: kizárólag az állóképek expozíciójának indítására használható. Videózás közben is használható 1920 x 1080 pixeles állóképek készítésére.
Félig lenyomva kiléphetünk lejátszás módból és azonnal elindul a fénymérés és automata élességállítás.

(5) Üzemmód választó tárcsa a következő beállításokkal:
iA: a teljesen automata (itt: intelligens automata) üzemmód, melynek menüjében kétféle beállítás közül választhatunk.
Intelligens Auto: a készülék mindent automatikusan szabályoz, beleértve a helyzetnek megfelelő motívumprogramot (pl. makró, tájkép stb.), érzékenységet, és minden fontosabb expozíciós értéket. Egy érintőikonnal skálát jeleníthetünk meg a képernyő alján, mellyel befolyásolható a háttér elmosása, vagyis a rekeszérték.
Intelligens Auto Plus: a fenti lehetőségek mellett egy újabb érintőfül is megjelenik, melyen elérhető a kép színezetének (melegebb vagy hidegebb színek), a háttér elmosásának (rekeszérték), illetve a fotó világosságának (záridő) mértéke.
– P: program automatika mód. A rekeszt és záridőt a készülék automatikusan állítja. Ezt leszámítva minden egyében módosíthatunk. A hátsó navigációs/vezérlőtárcsával program-eltolás módba kerülünk, így felülbírálva a gép által adott expozíciós értékeket.
– A: rekesz előválasztás mód, melynél szabadon megválaszthatjuk a rekeszértéket az objektív által nyújtott keretek között (a készülékhez megvásárolható 12-32mm-es kitoptika esetén ez nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értéket jelent). A fényképezőgép ezzel párhuzamosan önmaga állítja be a záridőt.
A fel iránygombbal +/-5 fényérték tartományban, 1/3 Fé lépésenként korrigálható az expozíció.
– S: záridő előválasztás mód. Ilyenkor a záridőt befolyásolhatjuk, az elektronikus zárnak köszönhetően 60-1/16 000 mp között, a gép pedig a rekeszértéket szabályozza.
A fel irány segítségével +/-5 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésenként felülbírálhatók a beállított értékek (expozíció kompenzáció).
– M: manuális mód. A gép által kínált összes beállítást elvégezhető, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a fel iránygombot kell használnunk. Ebből a modellből teljesen kihagyták a Bulb záridő módot, mely a nagyobb modellekben is max. 2 perc hosszúra nyúlhatott.
– M(videó): manuális mozgókép mód. Az érintőképernyőn egy külön fület megnyitva több expozíciós és egyéb értéken változtathatunk, akár a felvétel közben is. Ilyen a zoom állítása, a rekeszérték és a záridő, az expozíció kompenzáció, az érzékenység, valamint a felvétel hangjának jelszintje.
– C1-C2: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbihoz hasonlóan 4 mentési helyet kapunk (C1-C2 (1-3)), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, és elmenthetjük őket.

– SCN: 23 egyedi téma közül választhatunk, melyek szorosan igazodnak a következőkben részletezett, kreatív effektusokhoz. Ezek a következők: Tiszta portré, Selymes bőr, Háttérvilágítás lágyítása, Relaxáló tónus, Édes gyermekarc, Kiemelt jelenet, Élénk kék ég, Romantikus naplemente, Élénk naplemente, Csillogó víz, Tiszta éjszakai táj, Hideg éjszakai ég, Melegen ragyogó éjszakai táj, Művészi éjszakai táj, Csillogó világítás, Éjszakai felvétel kézből, Tiszta éjszakai portré, Virágról készült lágy kép, Étvágygerjesztő étel, Ellenállhatatlan desszert, Mozgás kimerevítése, Éles sportesemény-felvétel, Monokróm.

– Kreatív vezérlés mód: 22 kreatív effektus, név szerint: Kifejező, Retro, Régi szép idők, High key, Alulexponálás, Szépia, Monokróm, Dinamikus monokróm, Durva monokróm, Selymes monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés.

Hátul

(1) OPEN: a beépített vaku nyitására használható, mechanikus kioldású gomb. A villanó kinyitása egyben bekapcsolt állapotát is jelenti. A vaku üzemmódok a menüben vagy a gyorsmenüben állíthatók.
(2) Videó gomb: a mozgóképfelvétel indítására és leállítására szolgál. Közben az expo gombbal a videóval azonos felbontású állóképek készíthetők.
(3) Lejátszás gomb: a memóriakártyára mentett fotók és videók visszajátszását aktiválhatjuk a segítségével. A gombot újra lenyomva visszaléphetünk felvételi módba, de ehhez a félig lenyomott exponáló gomb is használható.

(4) Vezérlőtárcsa és négyirányú gomb: külső gyűrűjét elforgatva értékbeállító tárcsaként működik, megváltoztatva az aktuális opciót. Felvételi módban például elsődlegesen a rekeszérték, és záridő (M mód), vagy expozíció kompenzáció (P, A, S módban) beállítását végzi, melyek közt a fel iránnyal válthatunk. Négy irányban lenyomva a menükben való mozgásra szolgál. Felvételi módban a négy iránynak speciális funkciója is van, melyek a következők:
– fel: váltás a rekeszérték és záridő, vagy exp. kompenzáció között. Ezek beállítása ezután a külső gyűrűjével (vezérlőtárcsával) történhet.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk, és itt érhető el a fehéregyensúly sorozat is).
– le: sorozat és önkioldó módok.
Közvetlen AF-terület módban a négy iránygomb funkciója a fentiek helyett kizárólag a fókuszterület mozgatása.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között, a külső gyűrűjével pedig legfeljebb 16x-os részletnagyítás, vagy nézőképes/naptár szerinti képcsoportosítás érhető el.
(5) MENU/SET: segítségével be- és kikapcsolható a menü. Az itt beállított értékek a SET gombbal véglegesíthetők.
(6) Q.MENU/Vissza/Törlés: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a navigációs irányokkal, vagy az érintésérzékenységgel kezelhető.
Bármely menüben használva visszaléphetünk vele az előző oldalra.
A képek vagy videók visszajátszásakor az aktuálisan megjelenített (vagy több) fájl törölhető vele a memóriából.
(7) DISP: a kijelzőn megjelenített adatok lapozására vagy kikapcsolására szolgál felvétel és lejátszás során. Az LCD kikapcsolása nem lehetséges ezzel a gombbal, csak automatikusan, vagy a gép kikapcsolásával történhet.