Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GM1 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Nem csak a szenzor, de jó eséllyel az AF-rendszer is a GX7-ből származik, melyet ismét meg kell dicsérnem. Emlékszem egy-két éve milyen nagy szám volt, hogy a DSLR gépeknél megjelent a -3 fényértéknél is működőképes automata élességállítás. A Panasonic megcsinálta ugyanezt kontraszt érzékelős változatban a GF6 modellben. Aztán mert még nagyobbat álmodni és a GX7 prémium modellbe került Low Light AF -4 – +18 Fé között működő rendszer kapott. Ugyanezt találjuk itt is, a megszokott kontraszt alapú rendszerrel. Mostanában nagyon dívik a hibrid élességállítás (fázis+kontraszt alapú), de úgy tűnik a gyártó úgy van vele, minek kísérletezni, ha meg tudjuk csinálni sima kontraszt AF-szal is.

Az élességállítás 240 fps kiolvasási sebességgel végzi a gép, még félhomályban is igen gyorsan. Az érintőképernyő segítségével egy mozdulat kijelölni az élesség kívánt helyét. Ha még pontosabb kijelölést szeretnénk bekapcsolhatjuk a PinPoint AF szolgáltatást is, mely kinagyítja az élőképen a kijelölt mező körüli területet, így szinte pixelpontosan beállíthatjuk hová essen az élesség.

Az élességállítás üzemmódjait a gép tetején lévő gyűrűvel válthatjuk. Beállíthatunk egyszeri (AFS), és folyamatos autofókuszt, illetve kézi élességállítást (MF). Bármely funkciógombhoz hozzárendelhető, hogy az AFS beállítást AFF (AF Flexible) módra változtassa a készülék. A „flexibilis” mód ugyanúgy viselkedik mint az egyszeri (AFS), vagyis az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül a kívánt témán, de abban az esetben ha a téma váratlanul elmozdul, a rendszer azonnal átvált folyamatos élességállításra (AFC) és korrigálja a beállítást.

A terület beállítás alapján kiválogatott AF módok között a navigációs gomb bal irányával válthatunk. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Arcfelismerés: legfeljebb 15 emberi arcot érzékel a rendszer, és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
  • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókusz egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de az élőképre visszatérve újból felismeri.
  • 23-mezős: A fényképezőgép 23 AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy akár többet, többnyire egy kontrasztos témán. A le iránygombbal 9 mezőcsoport közül is választhatunk.
  • 1 pontos: a bal nyílgombbal elérhető képernyőn tetszőlegesen beállíthatjuk a kívánt AF-pontot. A pont (mező) nagyságát 4 lépésben szabályozhatjuk a hátsó vezérlőtárcsával, vagy kétujjas érintéssel, így a legkisebb méretű pontot választva 103×76, a legnagyobbat beállítva pedig 58×31 fókuszpont áll rendelkezésre a teljes képmezőben. Beállításuk az iránygombbal, vagy érintéssel lehetséges.
  • Hajszálpontos: az AF-pont pixelpontos beállításának lehetősége, melyről a bevezetőben eset szó. A hajszálpontos AF beállítási ideje és megjelenítési módja is befolyásolható a menüben.

A készülék beállításai között megtaláljuk a szokásos Gyors AF lehetőséget, mely nyugalmi állapotban is működő folyamatos élességállításával rövidít a beállítás idején. Van itt AF és expozíció rögzítés, kombinált automata+kézi mód, és letiltható AF-segédfény. Megadhatjuk, hogy csak abban az esetben exponáljon a gép, ha sikerült élességet állítania.

A felső gombbal egy mozdulattal elérhető kézi élességállítást fókuszgyűrű nélküli objektíveknél (pl. a kitoptika) a képernyő jobb szélén megjelenő érintősávval állíthatjuk két sebességben. Segítségképpen egy kezdetleges távolságskálát és a kiválasztott képmező 3-6x-os nagyítását kapjuk, melyet a hátsó tárcsával befolyásolhatunk. Újdonság az élkiemelés lehetősége, mely színes vonalakkal jelzi ki a képen a leghangsúlyosabb éleket, ezáltal könnyen megállapítható, hová esik a beállított fókusz. Az élkiemelést alacsony és magas érzékenységen használhatjuk, háromféle élénk színnel.

A már említett AF+MF módban alapból automata élességállítást végez a gép, viszont az objektív fókuszgyűrűjét megmozdítva – vagy az MF nagyítást érintéssel kezdeményezve – azonnal átvált kézi beállításra.

A készülék fénymérési rendszere semmiben sem különbözik az újabb Lumix rendszerkompaktoktól. 0-18 Fé tartományon belül működik, és 1728 zónában képes fényt mérni. A megszokott három üzemmódban használható:

  • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
  • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

Azért van néhány dolog, amiben a Panasonic is követi a trendet. Ilyen a mostanában divatos elektronikus zár, melyet újabb csúcskompaktjainál már előszeretettel alkalmaz a gyártó. A GM1-ben a mechanikus redőnyzár mellett szintén megtalálható az elektronikus zár is, melyek között automatikusan vált a készülék, de a menüben mi is beállíthatjuk.

Az elektronikus zár nem csak nagyon rövid záridőket, de a korábbinál gyorsabb képsorozatokat is lehetővé tesz, melyek sebessége megegyezik a GX7-ben felsorakozó üzemmódokéval. A lényeg, hogy elektronikus zárral akár 40 kép/mp-es sorozat is készülhet, bár ilyen sebesség mellett az élőkép kikapcsol, tehát „vakon” kell fényképeznünk, és 4 megapixeles JPEG-ben korlátozza a gép a minőséget. Teljes felbontásban és/vagy RAW-ban 10 kép/mp (elektronikus zárral), vagy 5 kép/mp-et (mechanikus zárral) teljesít a fényképezőgép. Folyamatos élőképpel és automata élességállítással 4 kép/mp a sebessége. A készíthető képek számát JPEG esetén csak a kártya kapacitása korlátozza, RAW-t beállítva 7 fotó készülhet. Azért megmértük mi is, mennyi fénykép menthető egy gyors UHS-I SDHC kártyára, mert a gyári mérések többnyire optimisták.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 Mpixel) 40 kép/mp JPEG: 39 kép
RAW: nem készíthetõ
Gyors sorozat (teljes felbontásban, elektronikus
zárral)
10 kép/mp JPEG: 11 kép (lassabban folytatódik)
RAW: 7 kép
Gyors sorozat (teljes felbontásban, mechanikus
zárral)
5 kép/mp JPEG: 20 kép
RAW: 7 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 4 kép/mp JPEG: 20 kép
RAW: 7 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép

A mért értékek alapján jól látszik, hogy a GX7 sebességét kapta ugyan a gép, de a készíthető képek száma inkább a GF6-ot idézi.

Automatikus expozíció sorozatot ebben a gépben is találunk, mégpedig 3, 5 vagy 7 kép hosszút, melyek 1/3, 2/3 vagy 1 fényérték lépésközökkel készülhetnek. A menüben azt is megszabhatjuk, hogy egyenként, vagy sorozatban szeretnénk ellőni a beállított képszámot, illetve meghatározhatjuk az expozíció lépések sorrendjét is.

A fehéregyensúly finomhangolási beállítások között elérhető WB sorozat 3 kép hosszú lehet. A kapott színmátrix sárga-kék, vagy a zöld-magenta tengelyén 1-3 lépéssel eltolva.

Az önkioldót 2 és 10 mp-re időzíthetjük szintén a sorozatok menüjében elérve. Harmadik üzemmódja a 10mp/3 kép nevet kapta és nem nehéz kitalálni, hogy 3 fotót készít egyenként 10 másodperces időzítéssel.

Videó, mozgóképrögzítés

Sokat emlegettem a GX7-et és a GF6-ot, de ismét fel kell hoznom őket, ugyanis a GM1 mozgókép képességei mintha a két testesebb márkatárs összegyúrásából születtek volna. AVCHD 2.0 formátumot még itt sem kapunk, így a progresszív 60/50 képkocka/mp-es FullHD mozgókép helyett be kell érnünk 50i (váltottsoros) frissítési sebességű FullHD videókkal. Ehhez 1280 x 720 pixelre kell csökkentenünk a videók felbontását. 1920 x 1080-ban azonban további sebességek is beállíthatók, így például 25 és 24 kocka/mp, melyek a GF6-ból hiányoztak.

AVCHD mellett MPEG4 formátum is beállítható a menüben, mely minden esetben 25 kocka/mp-et és 1080, 720 soros, valamint VGA felbontásokat kínál.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 28 mp, 58 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel sztereó (48 kHz, 256 kb/s Linear PCM). A videó menüben teljesen letilthatjuk, vagy 4 fokozatban emelhetünk a jelszintjén. A szint kijelzés szintén letiltható a menüben, ahol automata vagy három erősségi fokozatú szélzaj csökkentés is beállítható.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 28 mp, 58 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videofelvételt a gép hátsó részén lévő, nagyon apró gombbal indíthatjuk el, és közben akár állóképek is készülhetnek, legfeljebb 1920 x 1080 pixel méretben. Felvétel közben folyamatosan működik a fénymérés, és használhatunk bármilyen AF módot, vagy akár kézi élességállítást. A folyamatos AF külön is engedélyezhető.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 33 mp, 62 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Ha a főtárcsán Kreatív videó módot állítunk be, akár felvétel közben is szabályozható a rekeszérték és/vagy a záridő, hiszen ugyanúgy P, A, S és M felvételi mód választható mint állóképek esetén. Ezek azonban nem a főtárcsáról, hanem a videó menüből érhetők el. Az állóképekhez hasonló képfeldolgozási módokat, mint például az i.dinamikát és i.felbontást is megtaláljuk a videó beállítások között, ahogy bármely fotóstílus is elérhető a fényképeknél kapott feldolgozási (élesség, kontraszt stb.) beállításokkal együtt.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 30 mp, 80 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Zoom motort is tartalmazó (PZ) objektívekkel az érintőképernyőn is zoomolhatunk a digitális zoom és telekonverter azonban bármikor rendelkezésünkre áll.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 33 mp, 79 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 24 mp, 60 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképek lejátszáskor feldarabolhatók a megállított képkocka pedig állóképként a kártyára menthető, legfeljebb 2 Mpixel (1920 x 1080 p) méretben. A lejátszás menüben elérhető mozgóképek feldarabolása, időosztásos és léptetett videofelvételek szerkesztése.