Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-TZ100 teszt

4

Különlegességek

4K Photo és Post-focus

A Panasonic nagyon komolyan veszi a 4k népszerűsítését, amely nem is csoda, hiszen tévé gyártóként ez komoly érdeke is. A 4k tartalmak gyártására fényképezőgépei is alkalmasak, s ez nem merül ki az UltraHD videók felvételében. A 4K Photomód 8 Mpixel felbontású sorozatot készít 30 kép/mp sebességgel JPEG formátumban, akár 29 perc 59 mp-ig. A sorozat képeit videófájlba menti. E sorozatból a fényképezőgép segítségével választhatjuk ki a legjobb pillanatot, amelyet külön képként elmenthetünk.
4K Photo módban három indítási/leállítási lehetőség áll rendelkezésünkre:

  • 4K Burst: az exponáló gomb nyomvatartásának ideje alatt készül a sorozat
  • 4K Start/Stop: az exponáló gomb megnyomásakor indul a sorozat, amely az exponáló gomb felengedése után is folytatódik. A sorozatfelvétel leállításához az exponáló gombot kell ismét megnyomnunk.
  • 4K Pre-Burst: Már az exponáló gomb félig lenyomására elindul egy előpufferelés, amelynek köszönhetően az exponáló gomb teljes lenyomása előtti 1-2 mp-et is rögzíthetjük. A sorozat az exponáló gomb felengedéséig tart.

Nem csupán a sorozatkészítés érdekes a 4K Photo módban, hanem az is, hogy olyan sorozatot is készíthetünk, amely a képek utólagos fókuszálását teszi lehetővé. Ekkor a gép 49 képből álló sorozatot készít különböző tárgytávolságokra állva. Amikor utólag a képen egy területet kiválasztunk a kijelzőre bökve, akkor a gép megkeresi a sorozatból azt a képet, amely e területre fókuszált és felajánlja ennek a képnek a külön mentését.
Ezt a lehetőséget a március eleji Panasonic Convention 2016-on már kipróbáltuk:

Utólagos élességállítás a 4K Post-focus sorozatoknál

Wi-Fi

Lassan most már tényleg leszokunk a Wi-Fi szolgáltatás különlegességek közé sorolásáról, hiszen alig van már olyan komolyabb modell, amelybe ez nem kerül bele, így talán elég lesz a funkciólistában felsorolnunk. De még egyszer utoljára nézzük át, mire is jó egy fényképezőgépnél a beépített Wi-Fi adapter, hiszen az okostelefonokkal szemben itt nem az internetezés a fő cél.

A vezeték nélküli hálózat használatához elsőként engedélyeznünk kell a Wi-Fi-t a fényképezőgépben. Közvetlen infrastrukturális hálózatra kapcsolódva lehetőségünk van a készített fotókat internetre feltölteni, ehhez a Panasonic Club felhő szolgáltatását vehetjük igénybe. Ha okostelefonon vagy tableten elindítjuk az Image App alkalmazást, akkor a gép vezérlésére is módunk nyílik. Ez mind infrastukrutális Wi-Fi hálózatnál, mind a fényképezőgép által létrehozott kisebb hatótávú Wi-Fi hálózatnál megtehető. Az alkalmazás egyébként iOS-re és Androidra egyaránt elérhető (utóbbi esetében minimum Android 4-re van szükség).

A funkció segítségével vezérelhetjük a fényképezőgépet, amely részletes beállítást tesz lehetővé, így az érzékenység, fehéregyensúly, fókusz terület, sorozat mód, rekesz és zársebesség, valamint expozíció kompenzáció, a zoom, a makró mód, a képsítlusok, szűrők és a videófelvétel is elérhető. A fotókat és videókat Wi-Fi-n keresztül tévén is megtekinthetjük, akkor is, ha a tévé nem Wi-Fi-n, hanem kábellel kapcsolódik a helyi hálózathoz.

Diffrakció kompenzáció

Tudvalévő, hogy az objektívek szűk blende esetén a fényelhajlás jelensége miatt gyengébb részletgazdagságú képet adnak. A Panasonic GX széria után a DMC-TZ100-ban is elérhető a diffrakció kompenzáció, amely a gyakorlatban nem más, mint rekesz függő élesítés. A funkció bekapcsolt állapotában a gép igyekszik korrigálni a diffrakció okozta élességvesztést, amit főképp szűk blendénél érhetünk tetten. A hatás minimális, de azért a két szélsőérték között érzékelhető:

Diffrakció korrekció

HDR mód

Nem csak témamódból és nem csak program automatika üzemmódban, de rekesz-előválasztásnál és teljes kézi üzemmódnál is elérhető a HDR mód. A paraméterezésnél megadható a képek közötti eltérés 1, 2 vagy 3 Fé-re. A HDR módot kombinálhatjuk önkioldóval is, az állvány használata mellett így még biztosabbra mehetünk. A három expozíciót a gép automatikus egy képpé egyesíti, de a forrásképeket nem menti el.

Sötét és világos képterületek kiemelése

A kontraszt hagyományos jellegű beállításnál sokkal precízebb módosítást enged ez a funkció. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni. A gradációs görbe módosítás azoknak lesz nagy segítség, akik a fotók utómunkálataiban nem járatosak.

A Panasonic DMC-FZ300 képei:

Elektronikus zár

Az újabb Panasonic gépekben nem csak a hagyományos mechanikus zár, de annak elektronikus változata is használható. Működését külön engedélyezhetjük vagy letilthatjuk. Elektronikus zárral akár 1/16000 mp-es zársebességet is elérhetünk.

RAW konvertálás gépen belül

Ha RAW-ban fotózunk, akár JPEG képet is menthetünk a nyers fájl mellé. Ezt azonban nem csak a fotózáskor, de utólag is megtehetjük a belső RAW konverternek köszönhetően, amelyet paraméterezhetünk is, így módosítható a fehéregyensúly, az élesítés, zajszűrés, kontraszt is.

Time-lapse időzített képekből

Ma már sok fényképezőgép kínál valamilyen programozott sorozatot, ahol több kép készíthető bizonyos időközönként. A Panasonic DMC-TZ100 e téren is élen jár, hiszen nem csupán a képek száma adható meg, de a képek közötti idő is módosítható. Az így készült fotókat ráadásul a gép kártyára is menti (RAW formátum is elérhető), de a sorozat végén akár UltraHD felbontású videóvá is összefűzhetjük a képeket. Ez esetben 25, 12,5 vagy 8,3 kép/mp-es képfrissítési sebességet állíthatunk be.

Time-lapse videó, 1 mp-enként készített fotókkal, 12,5 kép/mp frissítéssel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Panoráma mód

A Lumix DMC-TZ100 fényképezőgépen belüli összeillesztéssel dolgozó panoráma módot is kínál, amelyhez az egyébként is használható digitális szűrőket is hozzáadhatjuk (kifejező, retró, régi szép idők, highkey, alulexponálás, szépia, monokróm, dinamikus monokróm, durva monokróm, selymes monokróm, hatásos művészet, high dynamic, keresztbe hívás, ezüstös képhatás, lágy fókusz, fantázia, csillagszűrő, szelektív színtelenítés). Nem módosítható viszont a rekesz (program automata mód), s a zoom is fixen rögzített 25 mm-nek megfelelő állásban. Az érzékenység és a fehéregyensúly azonban kézzel is megadható, ahogy expozíció kompenzáció is.
A panorámák magassága függ a beállított szélességtől (normál vagy széles panoráma) illetve a gép állásától (tájkép vagy portré tartás). Ezek függvényében a következő formátumok használhatók:

  • normál, fekvő: 1920 pixel magas
  • széles, fekvő: 960 pixel magas
  • normál, álló: 2560 pixel magas
  • széles, álló: 1280 pixel magas

A panorámák szélessége a beállítás ellenére szinte minden képnél más és más, amikor éppen a gép leáll a panoráma készítéssel (nagyjából 7200-7800 pixel szélességre kell számítani).

Az illesztések egyébként nagyon jók, kevés helyen látni illesztési hibára utaló szellemképeket.

panoráma normál állású géppel, normál szélességben

panoráma normál állású géppel, nagyobb szélességben

panoráma porté (függőleges) állású géppel, normál szélességben

panoráma porté (függőleges) állású géppel, nagyobb szélességben