Kipróbáltuk: Pentax K100D teszt

0

Kezelőszervek

A kezelőszervek elhelyezése megegyezik a *ist DS modellével. A felső részre az exponáló és bekapcsoló gombon kívül csak az expozíció-kompenzáció gombja került, ill. bal oldalra az üzemmód tárcsa. A legtöbb gomb ez esetben is a hátlapon található.

Fent

felső kezelőszervek

üzemmódtárcsa

(1) A markolat elején, a váz felső részén található a fényképezőgép bekapcsolására használható tárcsa, amely egyben a rekeszt beugrasztó funkciót is ellátja.

(2) Ennek a tárcsának a közepén van az exponáló gomb.
(3)A státusz LCD elé egyetlen gombot helyeztek el, az expozíció-kompenzációt, ill. ez szolgál kézi üzemmódban a rekeszérték kiválasztására is.
(4) Bal oldalt található az üzemmód választó tárcsa, amelynek összesen 13 állása van. A Set-Upban beállítható, hogy minden módváltás alkalmával a gép az LCD-n is megjelenítse a kiválasztott üzemmódot. A megoldás jó ötlet, hiszen sötétben problémás lehet az üzemmód tárcsa használata, mivel nem látjuk, hogy éppen melyik állásban vagyunk. Nézzük a tárcsa egyes állásait, kezdjük a témamódokkal:

felvételi módok

Vakutiltás: ebben a módban a gép nem nyitja ki automatikusan a vakut, ezért jól használható pl. múzeumban való fotózáskor. A többi beállítás megegyezik a normál módnál leírtakkal.
Éjszakai portré: vakuzáskor hosszú záridőt engedélyez, így a háttér is jól kivehető lesz.
Sport mód: nagy zársebességeket használ a gép.
Makró mód: közeli felvételek készítéséhez ajánlott.
Tájkép mód: nagy mélységélesség elérése szűk rekesz használatával, valamint nagyobb élesítés és erősebb színtelítettség, ill. a vaku tiltása jellemzik ezt a módot.
Portré mód: a lehetőségekhez képest nagy rekesz használatával kis mélységélességet érhetünk el.
Autopict mód: a fényképezőgép automatikusan választja ki a sport, makró, tájkép, portré és normál módok valamelyikét a tárgytávolság és megvilágítás függvényében. További részletek sajnos nem derültek ki az algoritmusról (többször előfordult a próbáink során, hogy ugyanarra a témára állva hol tájkép, hol sport üzemmódot választott a gép).
SCN : további témamódok. A K100D-nél újdonságként (a „zöld mód” helyett) további 8 témamód közül választhatunk: éjszakai tájkép, strand és hó, dokumentum, naplemente, gyermek, kutya/macska, gyertyafény, múzeum.
P: programautomatika mód: a rekesz- és zársebesség értékén kívül mindent megadhatunk, a vaku nem nyílik fel automatikusan, azt a fotósnak kell felnyitnia a vakufelpattintó gomb megnyomásával. A fénymérő által kiválasztott rekesz és zársebesség párost nem tolhatjuk el azonos expozíciót eredményező más értékek felé, ahogy arra más gépeknél lehetőségünk van (program shift: pl. F6,3 és 1/100-ad mp helyett választhatnánk F9 1/50-ed mp-et, vagy F4,5 1/200-ad mp-et).
Tv: zársebesség előválasztás. Ez esetben 30 mp és 1/4000-ed mp közötti záridőket állíthatunk be, 1/3-ad Fé-enként.
Av jelzi a rekesz-előválasztás módot.
M módban alapesetben a vezérlőtárcsával a zársebesség értéke választható ki, a rekesz értékét a gép felső részén elhelyezett expozíció-kompenzáció gomb nyomva tartásával és a tárcsa elforgatásával állíthatjuk be.
B állásban használhatjuk csak a B záridőt, ennek előnye, hogy nem kell a záridő előválasztásban sok értéket léptetni, a vezérlőtárcsa átforgatásával közvetlenül B módba juthatunk.
Mivel a CCD-k hajlamosak a hotpixelekre, ezért hosszú idejű felvétel esetén érdemes a menüben bekapcsolni a zajszűrést, vagy több felvétel esetén készítsük el magunk a darkframe képet, melynek segítségével utólag kiszűrhetjük a hibás pixeleket. Bekapcsolt zajszűrést használva gondoljunk arra, hogy egy kép teljes elkészüléséhez szükséges idő a záridő duplája lesz, hiszen a darkframe elkészítése ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a hasznos expozíció.

Elöl

elülső kezelőszervek

(1) Bajonettzár kioldója objektívcseréhez.
(2) Automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolója.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gomb: megnyomására (a vakutiltás témamódon kívül) a vaku felpattan. Természetesen ha a fényképezőgépre külső vakut helyeztünk, a beépített vaku nem fog felpattanni.
(2) Vezérlőtárcsa: felvétel módban elsősorban a rekesz vagy a zársebesség értékének megadására szolgál, lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-12x-es mértékű lehet, az

indexkép és nagyítás

egyéni funkciók (custom functions) menüben megadható, hogy az első nagyítás során milyen értéket használjon a gép (1,2xes, 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 12x-es).
(3) Felvétel módban a gomb megnyomására a fénymérő által kiszámolt értékek rögzülnek, ismételt megnyomásával a rögzített módból kiléphetünk. Lejátszáskor az aktuális kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.
(4) Menü: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, Set-Up, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről a következő oldalon írunk részletesen.
(5) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.

(6) Info gomb: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a file formátuma, a file neve látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést ill. részletes képkészítési adatokat is. Lehetőség van a kiégett részek villogtatására, ez akár nagyított nézetben is lehetésges. A DS-hez képest most már olyan megjelenítést is használhatunk, amikor csak a kép látható, mindenféle felirat nélkül. Ez a képek tévékészüléken való bemutatásánál jön jól. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: filenév, törlés elleni védelem, fókusz mód (AF vagy MF), használt fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, témamód, fénymérés, vakumód, sorozat mód, érzékenység, képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fizikai fókusztávolság, fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban szintén hasonló információkat láthatunk az LCD-n, valamint az adott üzemmódhoz tartozóan rövid leírást olvashatunk ha az info gomb után a vezérlőnyilak közül a jobb gombot megnyomjuk.
(7) A lejátszás üzemmód eléréséhez ezt a gombot kell megnyomnunk.
(8) Négyirányú vezérlő nyilak: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de a fókuszpont kiválasztását is ezekkel a gombokkal végezhetjük el. Felvétel módban különböző funkciók beállítására is szolgál, ld. 10-es gomb. Lejátszáskor a képek között lapozhatunk, ill. a lefelé gombbal a képet a megjelenítés időtartamára elforgathatjuk 90 fokonként.
(9) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására szolgáló billentyű.

fn gomb funkciói

(10) Fn gomb: felvétel módban 4 paramétert változtathatunk meg a vezérlőnyilak segítségével: fel : sorozat és önkioldó módok (2 mp-es önkioldás esetén a tükör az exponálás előtt már felcsapódik: MLU – Mirror Lock Up); le: vakumódok; bal: fehéregyensúly; jobb: érzékenység. Lejátszáskor szintén néhány funkció érhető el: fel: DPOF nyomtatásra kijelölés; bal: digitális szűrő (fekete-fehér, szépia, lágy, nyújtás/karcsúsítás).
(11) AntiShake ki/bekapcsolása.