Kipróbáltuk: Samsung NX200 teszt

0

Kezelőszervek

A gép kisebb mérete ellenére viszonylag jó gombelrendezésű, és a legfontosabb beállítások mind külön kezelőszervet kaptak a vázon. Amelyek esetleg nem, azokat elérhetjük a gyorsmenüből, vagy az új i-Fn objektív gombbal.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Be- és kikapcsoló gomb.
(2) Kioldó gomb: fényképezés módban az állóképek expozícióját indíthatjuk e gombbal, videó módban pedig a mozgóképfelvételt. A gombot félig lenyomva aktiválható a fénymérés és az automata élességállítás, valamint lejátszás módból azonnal átkerülünk felvételibe.
(3) Felső vezérlőtárcsa: Felvételnél egy kiválasztott funkció értékét szabályozhatjuk a kerék elforgatásával. Programautomatika módban a rekeszérték és záridő együttes állításával úgynevezett programeltolást végezhetünk. AF pont beállításakor a pont mértét választhatjuk ki a kerékkel.
A menüben használva a fontosabb gyűjtőoldalak közti lapozásra szolgál.
Lejátszás módban 25, 9 és 3 képes előnézeti képernyőket, valamint normál és nagyított nézetet állíthatunk be vele, legfeljebb 14,2×-es nézetnagyításig.

(4) Üzemmód választó tárcsa: a legfontosabb felvételi üzemmódok kiválasztására szolgál, melyek az alábbiak:

üzemmódkijelzés

– Smart mód: intelligens automatika. Szinte minden beállítást a gépre bízhatunk, beleértve a témamódok automata kiválasztását is. A fotós csak a képméret, érzékenység, a színtér, MF segítség, önkioldó és néhány vakumód között választhat.
– Videó mód: ebben az üzemmódban készíthetünk mozgókép felvételt, hangrögzítéssel kombinálva. A menüben ennek megfelelő beállításokkal találkozunk. A felvétel az exponáló vagy a dedikált videófelvétel gomb lenyomásával indítható és állítható meg.
– SCENE: automata témamódok, a leggyakrabban előforduló fotós szituációkhoz. A menü első pontja alatt választható ki a megfelelő, a következőkből: Beauty Shot (portré arcbőr retussal), Night (éjszakai), Landscape (tájkép), Portrait (portré), Children (gyermek), Sports (sport), Close up (közelkép), Text (szöveg), Sunset (naplemente), Dawn (hajnal), Backlight (háttérfény), Fireworks (tűzijáték), Beach&Snow (strand és hó), Sound Picture (hangos kép).
– Panorama: folytonos automatikus panorámakészítés négy irány valamelyikében, az exponáló gomb folyamatos nyomvatartásával.
– Magic Frame & Smart Filter: 13 féle képkeret, illetve 10 féle effekt közül választhatunk egyet. Az effektek videófelvételnél is használhatók.
– Lens Priority Mode (objektívnek megfelelő tematikus mód): hasonló a témamódokhoz, de itt a fényképezőgép ebben az esetben csak a csatlakoztatott objektívnek megfelelő témamódokat és effekteket ajánlja fel. A 20-50mm-es kitobjektív például kevésbé hatásos makró képek készítésére, így a gép a következőket ajánlja: Beauty Shot, Portrait, Children, Backlight, Landscape, Sunset, Dawn, Beach&Snow, Night, majd az effektek: Miniature, Fisheye, Sketch, Defog, Halftone Dots. Ezeket az effekteket videófelvételnél is használhatjuk VGA felbontásban.
A témamódok nem csak a menüből, de i-Fn gombbal felszerelt objektívnél e gombbal is előhívhatók.
– M: manuális üzemmód. A fényképezőgép összes beállítását elérhetjük, melyek közül a rekeszérték és záridő szabályozása a legfontosabb. A rekeszérték a hátsó-, a záridő pedig a felső vezérlőtárcsával állítható be a kívánt értékre. Utóbbi esetében Bulb módot is választhatunk, mely az kioldó gomb nyomvatartásának ideje alatt folyamatos expozíciót jelent. Maximális hossza 8 perc lehet.
– S: záridő előválasztás. A gép minden beállítást engedélyez a számunkra, kivéve a rekeszértéket. A fotós a felső vezérlőkerékkel beállíthat egy tetszőleges záridőt, és a gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A beállítható záridőtartomány a következő: 30”, 25”, 20”, 15”, 13”, 10”, 8”, 6”, 5”, 4”, 3”, 2,5”, 2”, 1,6”, 1,3”, 1”, 0,8”, 0,6”, 0,5”, 0,4”, 0,3”, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, 1/800, 1/1000, 1/1250, 1/1600, 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000. A fénymérési értékektől túlságosan eltérő értékeket pirossal jelzi a gép. Ebben az üzemmódban nem érhető el a Bulb beállítás, de expozíció korrekció lehetséges.
– A: rekesz előválasztás. Az előbbihez hasonló üzemmód, melynél a rekeszértéket választhatjuk ki, a fényképezőgép pedig ehhez választ egy megfelelő záridő párt. Ezt a hátsó vezérlőtárcsával végezhetjük.
A beállítható rekeszérték a csatlakoztatott objektívtől függ. A 20-50mm-es kitobjektívnél, nagylátószög esetén, F3,5 és F22 közötti tartományt kapunk, tele állásban pedig F5,6-22 közöttit. A rekeszérték csak 1/3 Fé lépésekben szabályozható. Rekesz előválasztás módban is használható az expozíció korrekció.
– P: programautomatika mód. A rekesz és a záridő beállításán kívül minden mást elérhetünk és manuálisan állíthatunk, de az expozíciós alap beállításokat rá kell bíznunk az automatikára. Módosításuk csak közvetve lehetséges, a +/-3 tartományban szabályozható expozíció korrekcióval, vagy a felső tárcsával beállítható programeltolással.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Videófelvétel: nem csak az üzemmódtárcsa videófelvétel állásában készíthetünk videót, hanem gyakorlatilag bármilyen módban. A videófelvétel indítása és leállítása ezzel a gombbal történik.
(2) Expozíció korrekció: felvételi módban a gombot nyomva tartva és a felső vezérlőtárcsát elfordítva ±3 fényérték tartományban, 1/3 Fé lépésközökkel korrigálható az expozíció.
(3) MENU: bármely üzemmódban e gombbal kapcsolható be és ki az aktuális menü. A menüpontok az üzemmódtól függően változhatnak, így például állókép módban más felvételi opciókat kapunk, mint videó állásban.

aktív státuszképernyő

(4) Fn gomb: benyomásával megjeleníthető és eltüntethető a gyorsmenü illetve aktív státuszképernyő, mely az adott üzemmód legfontosabb beállításait kínálja.
(5) Négyirányú navigálást magába foglaló vezérlőtárcsa: nem csak négyirányú gombként használható, hanem a peremén lévő gyűrűt körbeforgatva értékbeállító tárcsaként is, vagy akár a lejátszott képek lapozására. Iránygombként használva elsődleges feladata a menüben való navigáció és a valamely felvételi érték kiválasztása. Lejátszáskor a jobb és bal iránnyal is lapozhatók a képek és tárolt videók. Videók esetén a le gombbal állókép mentést készíthetünk a beállított képkockáról.
Felvételi állásban a következő funkciókra használható (ez egyes feladatokat ikonok is jelzik):
Fel irány: DISP: a felvételi és lejátszási adatképernyők között válthatunk a segítségével. Mindkét esetben három-három képernyő között lapozhatunk.
Le irány: érzékenység (ISO) beállítása.
Jobb: autofókusz módok és kézi élességállítás bekapcsolása.
Bal irány: meghajtási módok (egyképes/sorozat/önkioldó) kiválasztása.
(6) OK gomb: a fenti tárcsával vagy iránygombbal beállított értéket az OK segítségével véglegesíthetjük. Selection AF módban ugyanezzel a gombbal aktiválhatjuk az AF mező kiválasztást. Ezután a vezérlőtárcsával vagy az iránygombokkal választható ki a kívánt AF pont. A mező méretét a felső vezérlőtárcsával állíthatjuk.
(7) Lejátszás gomb: a fotók és videók visszajátszásának aktiválására szolgál. Újabb lenyomásával visszaállhatunk felvételi üzemmódba, de az exponáló gomb félig lenyomásával is elérhető ugyanez.
Lejátszásnál a tárolt fotók közvetlen nyomtatása és megosztása (számítógépre való áttöltése) indítható e gomb segítségével.
(8) Törlés/custom gomb: felvételi módban a menüben választható ki a funkciója, lejátszás módban az aktuális, vagy a kiválasztott fotók/videók törölhetők.

Elöl/oldalt

elülső kezelőszervek

(1) i-Fn gomb (objektíven): többször lenyomva, vagy a felső vezérlőtárcsát használva kiválasztható egy funkció (rekeszérték, záridő, exp. korrekció, fehéregyensúly, érzékenység), ezután az objektív élességállító gyűrűjével vagy a hátsó vezérlőtárcsával beállíthatjuk ennek értékét. SCENE módban is kiválasztható vele a kívánt témaprogram.
(2) Objektív kioldó gomb: az objektív lecsatolásához nyomva kell tartanunk a gombot az optikát pedig kissé jobbra fordítanunk. Az objektív felhelyezéséhez nincs szükség gombnyomásra.