Kipróbáltuk: Samsung NX200 teszt

0

Különlegességek

Magic Frame és Smart Filter

Már az NX100-ban is megtalálható volt a különböző „képkereteket”, illetve digitális szűrőket felvonultató Magic üzemmód. A képkeretknél itt nem a hagyományos értelemben vett kereteket, hanem egy gyárilag lefotózott témára ráfeszítést kell érteni. A 13 mágikus keret és 10 okos szűrő csak automatikus módban érhető el, ez esetben sem a fehéregyensúly, sem az érzékenység nem adható meg kézzel, de az expozíció kompenzáció használható.
A Smart Filtert lejátszás módból bármely képre alkalmazhatjuk, a megkötés ilyenkor, hogy a végső kép 2976×1984 (5,9M) pixeles.

Multi Motion

Videófelvétel állásban választható a lejátszási sebesség gyorsítása vagy lassítása. Lassított, ún. Slow Motion videó 2×-es vagy 4×-es lassításban készíthető, előbbi HD felbontásban, utóbbi csak VGA felbontásban érhető el. Gyorsított lejátszást 5×-ös, 10×-es vagy 20×-os módra állíthatjuk, ez FullHD felbontásban is elérhető (nem csoda, hiszen ez gyakorlatilag csak a felesleges képek eldobását jelenti, különösebb műszaki feltétele nincs).

Smart Range

Az NX100-ból tovább öröklődött a Smart Range, mely a csúcsfényekre vigyáz, meglehetősen hatékonyan. Bekapcsolt módban a minimum érzékenység ISO200.
Ha RAW formátumban fotózunk, akkor a bekapcsolt Smart Range enyhe alulexponálást eredményez

Backlight

Míg a Smart Range csak felvétel előtt állítható be, a Backlight pont ellenkezőleg, csak felvétel után választható. Feladata pedig az ellenfényben készült képek javítása, vagy másként fogalmazva a sötét részek kivilágosítása.

Backlight

Panoráma 2D-ben vagy 3D-ben

A gyors CMOS szenzornak köszönhető a kényelmes panorámakészítés lehetősége. A 2D-s Live Panorama és a 3D Panorama üzemmódok videó módban működtetik a fényképezőgépet, melynek során lassú és folyamatos körbeforgatással pásztázhatjuk körbe a terepet, a gép pedig folyamatosan mutatja az összefűzött panorámát és a még hátralévő területet.
Panorámát egyébként a gép fekvő és álló formátumában is készíthetünk, előbbinél 5920×1072, utóbbinál 3984×1664 pixeles képeket kapunk.
A gyors és automata gépen belüli összeillesztésnek persze megvannak a maga hátrányai, hiába próbálunk tökéletesen precíz panorámát készíteni, s ehhez állványt használni, az illesztéseknél rendre szellemkép jelentkezik, ami esetenként már monitoron nézve, teljes méretben is jól látható lesz.

Torzítás korrekció

Habár láttunk már olyan fényképezőgépet, amely a képfeldolgozás során korrigálta a geometriai torzítás (RAW formátumban is, pl. Panasonic gépei), a Samsung ezt választhatóvá tette. Igaz, nem is használhatjuk bármilyen optikával, s mivel egyik nálunk járt objektívvel sem támogatta a gép a torzítás korrekciót, így ki sem tudtuk próbálni. Sajnos a kezelési útmutató is igen szűkszavú e téren, így nem közli, mely objektívekkel használható ez a funkció.