Kipróbáltuk: Samsung NX200 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az NX200-at ugyanúgy kontrasztérzékelésen alapuló automata élességállító rendszerrel látták el, mint a kategória legtöbb gépét. A Panasonic és újabb Olympus gépekhez viszonyítva a Samsung NX200 érezhetően lomhább, mely a kit objektív tele állásában szűkösebb fénymennyiség esetén akár 1 mp-nél hosszabb élességállítási időt is jelenthet. Persze objektíve válogatja, az 50-200 mm-es teleobjektív ultrahang motoros fókuszmotorja még kevés fényben is gyorsabb fókuszálást tehet lehetővé.

fókusz területek

p>Az automata élességállítás egyszeri, vagyis az exponáló gomb lenyomásakor aktiválódó és a beállított távolságon maradó, vagy folyamatos lehet. Nem mindegy az sem, milyen pontot jelöltünk ki az AF állítás helyéül a képmezőben. Ezek a következők lehetnek:

  • Egypontos: Ha lenyomjuk a hátsó vezérlőtárcsa közepén lévő OK gombot, az iránygombokkal szabadon kiválasztható a fókuszpont, közel a teljes képmezőben. A felső vezérlőtárcsával négyféle területméret között választhatunk és ennek megfelelően a fókuszpozíció 15×8 – 15×11-es mátrix keresztpontjaira helyezhető.
  • Multi (többpontos): A képmező középső területén lévő 15 pont közül automatikusan választ egyet (vagy többet) a gép. A beállított AF mezőket zöld téglalapokkal jelzi. Makró állásban kisebb pontokat használ, így 35 pozíció közül választhat.
  • Arcfelismerő: A fényképezőgép legfeljebb 10 emberi arcot képes észlelni a képmezőben és ezekhez állítani élességet.
  • Önarckép AF: Szintén arcfelismerő mód, melynél közelebbi távolságra állít fókuszt a gép, majd egyre sűrűbb hangjelzéssel figyelmeztet ha élességet talált. Így a gép optikáját magunk felé fordítva is könnyedén elkészíthető a kép.

Gyengébb fényviszonyok között a markolat és az objektív között lévő zöld LED fénye hivatott segíteni az AF rendszernek, mely kb. 3-4 méterig hatásos.

Manuális élességállítás is választható, ez esetben 5×-ös vagy 8×-os képkivágásos nagyítás, ill. a kép részletezettségét szimbolizáló segédskála (nem távolságskála) vehető igénybe. Sajnos a nagyítás csak képközépről történhet.

Lehetőség van a fénymérés fókuszponthoz történő rögzítéséhez, melynek köszönhetően az AF mező területén mér fényt a készülék. Ez természetesen szpot mérést jelent. Ezen kívül többmezős multi ill. középre súlyozott átlagolt mód is választható.

Sorozat fényképezés

Az új, gyors CMOS szenzornak köszönhetően jelentősen feljavult a sorozatfelvételi képesség, mely immár 7 kép/mp-es maximális sebességet jelent. Szerencsére nem csak a sebességen, de a belső átmeneti tároló kapacitásán is javítottak, így ezt a sorozatot 11 JPEG vagy 8 RAW képig használhatjuk. Ha a puffer telítődik, a sorozat leáll, s új sorozatba csak a képek kiírását ill. az exponáló gomb felengedését, majd újra lenyomását követően kezdhetünk.

Választhatunk lassabb, 3 kép/mp-es sorozatmódot is, amely méréseink szerint azonban nem éri el ezt a sebességet, mi 1,5 kép/mp-et mértünk. A sorozat hossza pedig JPEG-nél több, mint 20 kép lehetett, RAW-nál továbbra is 8 kép a maximum.

Ezeken kívül JPEG tömörítésnél 10, 15, vagy 30 kép/mp sebességű ultragyors sorozat is készíthető 30 kép hosszban, maximum 5 Mpixel felbontással (az érzékenység minimumára nincs megkötés, mint az NX100-nál). Jó, ha tudjuk, hogy ez a sorozat a gépet videó módban üzemelteti, a kiolvasott képek FullHD-hez közeli felbontásúak, melyeket 5 Mpixelre (2736×1824) interpolál fel a képfeldolgozó rendszer. Ennek bemutatásához készítettünk egy gyors és egy ultragyors sorozatot ugyanarról a témáról, majd 5 Mpixelre leméretezett, illetve 1920×1280 pixelre leméretezett és 5 Mpixelre felinterpolált képekből is kivágásokat készítettünk. Jól látszik, hogy a 20 Mpixeles gyors sorozatból (7 kép/mp) leméretezett és enyhén élesített képek jobban mutatnak, mint azt ultragyors (30 kép/mp) kép.

A menü utolsó három helyén az úgynevezett Bracketing, vagy automata sorozatok trónolnak. Ezek közül legelterjedtebb az automata expozíció sorozat (AEB). Segítségével 3 felvétel készülhet egymás után 1/3 – 3 fényérték lépésközökkel, tehát egy felvétel a gép fénymérése alapján, másik kettő pedig meghatározott értékkel alá és túlexponálva készül. A három kép kártyára mentési sorrendjét is meghatározhatjuk a BKT Order négy opciója segítségével.
Érdekes volt látni, hogy néha nem egészen úgy működött ez a funkció, ahogy azt vártuk. A lenti dobozban két eset is látható, amikor a -1/3 Fé, majd 0 Fé-et követően a +1/3Fé expozíciója nem világosabb, mint a 0 Fé-é. Az EXIF-ben ennek ellenére a várt zársebesség szerepel, csak ez a képen nem igen jelentkezik (a +1/3 Fé-es képek nem hogy világosabbak, mint a 0 Fé-esek, hanem hajszálnyit még sötétebbek is).
Feltételezem, ezt a hibát hamarosan firmware frissítéssel is orvosolják majd.

Expozíció sorozat hibák



ISO100; F8 1/160 mp


ISO100; F8 1/125 mp


ISO100; F8 1/100 mp


ISO100; F5,6 1/125 mp


ISO100; F5,6 1/100 mp


ISO100; F5,6 1/80 mp

A Samsung NX200 automata fehéregyensúly sorozatot is kínál, hat beállítással. Ez esetben is 3 felvétel készül borostyán-kék, vagy bíbor-zöld tartományok felé eltolva +/-1-3 lépésben. A gyártó sajnos a használati utasításban sem köti az orrunkra, hogy 1 lépésköz pontosan mekkora színhőmérséklet eltérést jelent.

Az említett menüben találunk egy különleges sorozatot is, mely már a korábbi típusban is választható volt. Ez a Színstílus sorozat (P Wiz Bracket), mely három képet készít az általunk választott színeffektussal. A kilenc színséma (Standard, Élénk, Portré, Tájkép, Erdő, Retro, Hideg, Nyugodt, Klasszikus) közül bármelyik három kiválasztható.

A kioldást egyszeri és sorozat módokon kívül 2 és 30 mp között másodpercenként állítható önkioldóval is végezhetjük.

Videó

Az előző modellhez viszonyítva e téren szintén komoly előrelépést könyvelhet el az NX200. A legnagyobb felbontás immár FullHD (1920×1080) lehet, a képfrissítés általában 30 kép/mp, de 720p HD módban 60 kép/mp is választható. A tömörítés MP4 konténerben történik, H.264 kodekkel. A hangfelvételt sztereóban menti a gép, szélzaj csökkentés nem választható.
Videófelvételt szinte bármely üzemmódból indíthatunk a dedikált videófelvétel gomb segítségével. Van azonban az üzemmódtárcsán egy videófelvétel mód is, amelynél az exponáló gombbal is indítható a filmrögzítés, ennél érdekesebb azonban, hogy itt részletesebb paraméterezés érhető el. Ahogy a menürendszernél már látható volt, ez esetben rekesz előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes manuális mód is rendelkezésünkre áll, ill. beállítható a videó le- és felkeverése (fader – fekete képről ill. fekete képre keverés), valamint az ún. multi motion is, ami lassított vagy gyorsított felvételkészítést jelent. Gyorsításra 5×-ös, 10×-es vagy 20×-os sebességgel van mód, ez akár FullHD felbontásban is elérhető, 2×-es lassításra HD, míg 4×-es lassításra VGA felbontásban nyílik lehetőségünk.

Smart Filtert használva a felbontás maximum VGA lehet, ezen kívül a képfrissítési sebesség is más és más, általában 15 kép/mp, de előfordul, hogy ez csak a lejátszásra értendő, felvételnél még ilyen képfrissítésünk sincs (ld. miniatűr hatás). Ez utóbbi esetben a videókat gyorsított megjelenéssel tudjuk lejátszani.

Felvétel közben folyamatos élességállítás is választható, a fénymérés minden esetben aktív. Kézi élességállításnál bekapcsolható a képernyősegítség, nagyítás vagy fókuszskála formájában.

A videófelvétel bármikor megállítható az OK gombbal, majd ismételt lenyomására folytatható a rögzítés. Nemcsak felvételkor van lehetőségünk vágásra, hanem utólag is megrövidíthetjük videóinkat. Arra is van lehetőség, hogy a mozgókép bármely képkockáját állóképként elmentsük. Filmrögzítés közben viszont nem készíthetünk teljes felbontású fotókat, mint némely más fényképezőgépnél.

1920×1080 pixel, 30 fps, H.264, 28 mp, 38 MB, ~11400 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Fókusz teszt
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Fókusz teszt
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Rekesz módosítás
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

20×-os sebességű Multi Motion
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

0,25×-es sebességű Multi Motion
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Halftone
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Halftone
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Halftone
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Vignetting
Eredeti videó letölthető: ide kattintva