Kipróbáltuk: Sigma DP1 teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

(f=28 mm ekv.) hordótorzítás: 0,6%

A kiváló optikát nem lehet elégszer dicsérni. A jól sikerült objektívnek köszönhetően a geometriai torzítás a 28mm-es ekvivalens nagylátószög ellenére is az átlag alatt marad. Méréseink szerint 0,6%-os és donga (hordó) alakú, mint általában a nagylátószögek esetén. Ez a hordótorzítás a szabályos geometriai alakzatoknál, például épületfotózásnál jelenthet nem túl zavaró problémát, egyébként észrevétlen marad a fotóinkon.

Közelfényképezés, makró

A nagy érzékelőnek köszönhetően a kompakt gépek erősségét a makrofényképezést sajnos nem élvezhetjük azon a szinten, mint elvárnánk. Azaz a színvonallal nincs gond, a leképezési aránnyal viszont igen. A kényszerűen nagy képtávolság miatt a Sigma DP1 hivatalosan 30 cm-es közelponttal rendelkezik, ami a 16,6 mm-es gyújtótávolsággal karöltve nem kecsegtet túl jó nagyítással. Az általunk mért legkisebb befogható terület 309 x 206 mm volt, ami elmarad az átlagos kompakt teljesítménytől. Ezt a leképezést a frontlencsétől számítva 23 cm-es távolságból sikerült elérnünk.

Vignettálás

A sarkok sötétedése viszont nem túl jelentős, így ezen a téren jól vizsgázik a gép. Átlagosan 10,9%-os mértünk, ami csak homogén felületeknél – például égbolton – jelenthet enyhén látható világosság változást, de egyáltalán nem zavaró a mértéke. Ez mindössze 1/3 fényértéknyi különbséget jelent a középpont és a sarkok között. A jelenség általában a rekesz szűkítésével csökkenthető, és a Sigma DP1-nél is mérhető némi javulás. Ez számszerűen 8,7%-os peremsötétedést, de a hibajelenség a legrosszabb sarokban sem haladja meg a 8%-ot.

Peremsötétedés

F4; 28 mm; peremsötétedés: 10,9%

F8; 36 mm; peremsötétedés: 8,7%