Kipróbáltuk: Sigma DP1 teszt

0

Kezelőszervek

A DP1-en nem találunk több kezelőszervet, mint egy átlag kompakton, leszámítva talán az elég egyedinek számító élességállító tárcsát. Éppen ezért ha képminőségében fel is ér a DSLR-ek szintjére, a kezelés igen csak kompaktos, sőt. Nem egy olcsóbb kompaktban láttunk már dedikált gombokat, vagy egy gombnyomásra előhívható gyorsmenüt, ahol a fontosabb beállítások könnyedén elérhetők voltak. A Sigma DP1-nél csak az AEL gomb funkciója programozható egy-két extra feladatra. A beállítások többségét a menüből érhetjük el, így például a fehéregyensúly, vagy az érzékenység váltását, de még az önkioldót is a menüben kell keresnünk.

Fent

(1) Be-, és kikapcsoló gomb
(2) Üzemmód választó tárcsa: a készülék alap felvételi üzemmódjai, így például az automata, félmanuális és manuális beállítások, valamint a videofelvételi is állítható be:
– hangfelvétel: ebben a módban az exponálógombot lenyomva mono hangfelvételt készíthetünk a beépített mikrofon segítségével. A felvétel WAV fájlként kerül mentésre.
– mozgókép mód: videófájl rögzítése QVGA (320 x 240 pixel) minőségben, hangfelvétellel. Elindításához és megállításához az exponáló gombot használhatjuk. Egyszerre legfeljebb 2 GB méretű mozgóképfájl rögzíthető.
– Automata felvételi mód (piros fényképezőgép ikon): minden fontosabb beállítást automatikusan a gép végez. Ezek a főként a következők:

 • Záridő: automatikus
 • Rekeszérték: automatikus
 • Érzékenység: automatikus
 • Fehéregyensúly: automatikus
 • Fénymérési mód: Evaluative (kiértékelő)
 • AF mező: középső
 • Automata expozíció sorozat: nem használható
 • Kontraszt/élesség/színtelítettség: alap (0)
 • Színtér: sRGB

A felhasználó csak az alábbi opciókat állíthatja: képméret, képminőség, színeffektek, egyképes/sorozat mód/önkioldó, digitális zoom, hangjegyzet.
– P (programozott automata mód): az expozíciós beállításokat a fényképezőgép automatikája végzi a fénymérési információk alapján. Minden egyéb beállítás elérhető a felhasználó számára is. Ebben a módban használhatjuk a Program Shift funkciót, vagyis a gép által beállított rekesz és záridő értékeket a jobb és bal nyílgombokkal pozitív vagy negatív irányba tolhatjuk el. Ha például a gép ragyogó napsütésben túl tág blendét állított, a jobb gombbal szűkíthetjük az értéket. Ezzel arányosan a záridőnk is ugyanolyan mértékben tolódik el, azaz hosszabb lesz.
– A (rekesz előválasztás): félmanuális üzemmód, melynél a fotós maga választhatja ki a számára megfelelő rekeszértéket és a gép ehhez kínál egy záridőpárt. A beállítás a jobb-bal nyílgombokkal végezhető el. Többnyire a mélységélesség befolyásolására használatos. A rekesz F4 és F11 között állítható 1/3 lépésekben. Az elérhető értékek: F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8; F9; F10; F11. A használt értéktől függően más és más lehet a záridő felső határa. Ez a következőképpen alakul:

 • F4-F5: max. 1/1000 mp
 • F5,6-F7,1: max. 1/1250 mp
 • F8-F9: max. 1/1600 mp
 • F10-F11: max. 1/2000 mp

– S (záridő előválasztás): hasonló félmanuális mód, mint az előző, de itt a záridőt állíthatjuk, amelyhez a gép választ egy megfelelő rekeszértéket. A használható záridők: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000. A záridő maximuma, ahogy az előbb írtuk, a beállított rekesztől is függ, így csak F10 és F11 értékeknél érhető el a legrövidebb 1/2000 mp. A beállítás szintén a jobb és bal nyílgombokkal történik.
– M (manuális mód): a gép össze elérhető beállítását a felhasználó végezheti, beleértve a rekeszértéket és a záridőt is. Beállításuk szintén a nyílgombokkal történik, a két érték között pedig az iránygomb fölötti exp. Korrekció gombbal válthatunk. Bár a fotós szabad kezet kap, de fénymérés folyamatosan figyelmeztet, hogy mennyivel tértünk el az általa mért ideális értékektől. Ezt a jobb alsó sarokban az expozíció korrekció helyén olvashatjuk le. Túl nagy eltérés (nagyobb mint 3 Fé) esetén a jelzés villogni kezd.
(3) Kézi élességállító tárcsa: a fókuszmódot MF állásban használva ezzel a tárcsával állítható be az élességi sík távolsága, 30 centiméter és végtelen között.
(4) Exponáló gomb: a fényképek exponálásának megkezdéséhez, illetve a videók és hangfelvételek elindításához és leállításához használható.

Hátul

(1) Vakunyitó retesz: a reteszt elhúzva felpattan a beépített vaku. Ez egyben a villanó bekapcsolt állása. Kikapcsolásához csak kattanásig vissza kell tolnunk a vázba.
(2) Vaku töltöttség jelző lámpa: a piros fény a vaku feltöltésére figyelmeztet.
(3) AEL gomb: ezzel a gombbal rögzíthetjük a gép által beállított expozíciós értékeket, így a képet átkomponálva is a korábbi beállítással fotózhatunk. A Setup menüben beállítható, hogy a gomb az automata élességállítást indítsa (csak a középső fókuszmezőn), de használhatjuk egyszerre is mindkét funkcióra (AEL+AFL).
(4) Zoom gombok: mivel optikai zoomot nem használhatunk, felvételi módban csak a digitális zoom léptetésére használható ez a két gomb. Ezt előzőleg engedélyeznünk kell a menüben.
Lejátszás módban a jobb gombbal az éppen megjelenített képbe nagyíthatunk, a ballal pedig visszaállítható az eredeti nézet, illetve 9 képes előnézeti képernyő állítható be.
(5) Expozíció/Törlés gomb: P,S és A módokban ezzel a gombbal kapcsolható be az expozíció korrekció, melynél +/-3 fényérték között (1/3 lépésközökkel) bírálhatjuk felül a gép által javasolt expozíciós értékeket. M módban a rekesz és záridő beállítása között válthatunk, majd a bal és jobb nyilakat használhatjuk a tényleges beállításhoz.
Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített fénykép, videó, vagy hangfelvételi fájl törölhető vele a memóriából. A törlésre a gép újból rákérdez.

képek részleteinek nagyítása

(6) Négyirányú vezérlőnyilak és MENU/OK gomb: elsősorban a menüben való navigációra használatosak, de minden fontosabb alapérték is a nyílgombokkal változtatható. P módban a jobb-bal nyilakkal eltolhatók az expozíciós értékek, S módban a rekesz-, A módban a záridő, M módban pedig mindkettő beállítására használhatjuk. Ugyanezzel a két gombbal állítható a vaku teljesítménye és az expozíció korrekció is. AF mező kiválasztásánál szintén a nyílgombokkal dolgozhatunk. A fel és le iránynak ezen kívül külön funkciója is lehet. A fel gombbal váltható az élességállítási mód (FOCUS), a le iránygomb pedig a vakumódok szabályozására használható (csak felnyitott vakunál).
Lejátszás módban a jobb és bal irányokkal lépkedhetünk előre és hátra a képek között. Ha a zoom gombokkal kinagyítjuk a képet a nyilakkal görgethető a nagyított képkivágás a képernyőn.
A MENU/OK gombbal kapcsolható be és ki a menü, illetve a beállított opciót is ezzel fogadhatjuk el (OK).
(7) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt képek, videók és hangfájlok visszajátszására használható. A videó és hanglejátszás az előbb taglalt nyílgombokkal indítható el. A lejátszás módból való kilépéshez még egyszer le kell nyomnunk, de az exponáló gomb félig benyomott állapotára is visszatérhetünk felvételi módba.
(8) Képernyő gomb: Felvételi és lejátszás módban a képernyő információk megjelenítésére és eltüntetésére, a hisztogram nézet aktiválására, illetve az LCD kijelző kikapcsolására használható.
Kézi élességállításnál ezzel a gombbal kapcsolható be a kép közepének nagyított nézete.