Kipróbáltuk: Sigma DP1 teszt

0

Mért értékek.

Szeretném azt mondani, hogy ez egy gyors gép, de nem tehetem, mert nem az. Legalább azt mondhatnám, hogy átlagos sebességű, de ezt sem tehetem. Ez egy lassú gép. 2008-hoz képest mindenképpen.

A bekapcsolástól az LCD élőkép megjelenéséig 3,5 mp-re, az első kép elkészítésére 4 másodpercre van szüksége, leszámítva a fókuszálás idejét. A csípőből tüzelést így el is felejthetjük, de sajnos az akciófotózást is, mivel az autofókusz is nagyon lassú. Úgy éreztem mintha visszarepültem volna 2002-be. Akár hétágra süt a nap, akár egy félhomályos szobában próbálunk fotózni, az AF 0,8-1,2 mp közötti – rosszabb fényeknél 1,75 mp – várakozásra késztet bennünket. Ezt még tetézi, hogy félhomályban elég sokszor téveszt, hiszen ahogy már említettem, AF segédfény sincs. A zárkésleltetési idő amúgy 0,18 mp, aminél szintén kapunk már gyorsabb gépeket is, mondjuk az ultrakompakt kategóriában.

Az egyszeri akciófotóst a képek közti várakozási idő is gátolja. Bő 4 mp-et kell ugyanis várnunk két JPEG kép között. Ez a komótosság a mentésben amúgy elég idegtépő. A mentésjelző lámpa alapján egy 3 képes RAW sorozatot 8,8 mp, alatt ment kártyára a gép, bármilyen gyors kártyát is használunk. Önmagában nem is lenne ezzel probléma, hiszen RAW-ban kb. 4,2 MB/mp, JPEG-ben kb. 5,2 MB/mp-es mentési sebességet jelent, de ennél tovább kell várnunk a következő kép elkészítésére. Egy 3 képes RAW sorozatnál összesen 15,3 mp-ig, egy ugyanilyen hosszú JPEG sorozatnál 10 mp-ig, és még egy RAW képnél is 9 mp szöszölés, mentés, feldolgozás után adja újra kezünkbe a „kormányrudat” a gép.

Ha lejátszás módba kapcsolunk egy 4,6 Mpixeles JPEG kép 0,3 mp után jelenik meg a képernyőn, lapozni pedig 0,25 mp-enként lehet, akkor is ha folyamatosan nyomva tartjuk a lapozó gombokat.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
4 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő 3,5 mp
A kép megjelenéséig eltelt idő felvételbõl
lejátszásba kapcsoláskor
0,3 mp
Képlapozás 0,25 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor
(4GB SanDisk Extreme SDHC kártyával)
4 kép/mp
nagylátószög
Fókuszálás ideje 0,8-1,2 mp
max. 1,75 mp
Zárkésleltetési idõ (shutter
lag)
0,18 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 4,06 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 3 cm
Az akku egyfeltöltésével készíthetõ
képek száma
kb. 250 kép
RAW JPEG
Sorozat sebessége 3,7 kép/mp 4 kép/mp
Kártyaírás sebessége
(SanDisk Extreme Ducati SDHC)
4200 KByte/mp 5300 KByte/mp
Fine Normal Basic
JPEG kép minősége 100% 99% 96%
nagylátószög
Torzítás 0,6%
hordótorzítás
Vignettálás 10,9% (rekeszelve 8,7%)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 28 mm ekv.;23 cm munkatávolság (frontlencsétől)
309 x 206 mm
9 pixel/mm