Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A350 teszt

0

Kezelőszervek

A Sony Alpha DSLR A350 kezelőszerveit a tavaly megjelent A700 és kisebb testvérei, az A200 és A300 modellek irányvonalára szabták. A két olcsóbb modellhez képest szinte semmi különbséget nem találtunk, egyedül az A200 hátuljának jobb felső sarkából hiányzik a Smart telekonverter gomb, illetve a fentről a Live View kapcsoló, melyek ebben a modellben (és az A300-nál is) megtalálhatók. Egyébként a kezelőszervek mérete és elhelyezkedése tökéletesen megegyezik az említett készülékekkel.

Fent

(1) Vezérlőtárcsa: a beállított felvételi üzemmódtól függően a rekeszérték és/vagy zársebesség szabályozására alkalmas. Az üzemmódot a balra lévő főtárcsán állíthatjuk. Mivel csak ez az egy vezérlőtárcsa található a gépen, M-módban mindkét érték beállítására használható, melyek között az Exp. korrekció gombbal válthatunk. Ezzel a tárcsával szabályozhatók a fontosabb funkciók (pl. ISO, Képtovábbítási mód) értékei is, de navigálhatunk vele a menüpontok, és lapozhatunk a kinagyított fotók között is.
(2) Exponáló gomb: félig lenyomva aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás, ha pedig lejátszás módban vagyunk azonnal visszakerülünk felvételi üzemmódba. Elsődleges feladata persze az expozíció indítása.

(3) ISO gomb: az érzékenység beállítására használható. A gomb lenyomása után a vezérlőtárcsát elfordítva, vagy a hátsó iránygomb fel-le irányait használva ISO100-3200 között állítható be az érzékenység, vagy választhatunk AUTO állást is, a gépre bízva szabályozását. Az értékek között 1 fényérték lépésköz lehet.

(4) Képtovábbítás mód gombja: lenyomásával egy menübe kerülünk, melynél meghatározható, hogy egyképes, sorozat, önkioldó (2, 10 mp), automata expozíció sorozat (3 kép, 0,3, vagy 0,7 Fé lépésközökkel, illetve fehéregyensúly sorozat módban szeretnénk használni a fényképezőgépet.
(5 Live View/OVF: e kapcsolóval válthatunk az élőkép (képkomponálás és élességállítás az LCD-n) és az optikai kereső között. Live View módba váltva a kereső betekintőnyílása lezáródik és azonnal megjelenik az LCD élőképe. OVF állásban (optikai kereső) a betekintő nyílás szabaddá válik és az LCD elsötétül.
(6) Üzemmód választó tárcsa:

– AUTO: teljesen automatikus üzemmód, melynél minden, így például az AF mód, a fehéregyensúly, a vakumód vagy az érzékenység is Auto állásba kerül. Ezek többségét lehetőségünk van kézzel is szabályozni, de a rekeszérték és záridő beállítása kizárólag a gép feladata. Az expozícióba csak az exp. korrekcióval szólhatunk bele.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak. Beállításainak felülbírálására exp. korrekció, vagy az úgynevezett program eltolást használhatunk, mely bizonyos határok között együttesen módosítja a két értéket.

– A (rekesz előválasztás): a felhasználó szabadon meghatározhatja a rekeszt (a felhelyezett objektív által megengedett határok közt) és a gép ehhez választ egy megfelelő záridőt.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy rekeszpárt. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszérték és záridő között az exp. korrekció gombbal válthatunk. Záridő tekintetében egy plusz beállítást az ún. Bulb módot kapunk, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót.
– Az Alpha DSLR A350 főtárcsájának további pozícióiban az A200-300 modellekben található témamódok közül választhatunk, melyek sorban a következők:
Éjszakai (portré): esti tájkép vaku nélkül, vagy portré vakuval és hosszú expozícióval.
Naplemente: optimálisabb vörös színvisszaadás.
Közeli: makró és közeli képek készítése letiltott vakuval és stabilizátorral.
Tájkép: megnövelt élesítés és színtelítettség a tökéletesebb tájképek érdekében.
Portré: Lágyabb bőrtónusok.
Vakutiltás: egy mozdulattal kikapcsolható a vaku, olyan helyeken, ahol nem engedélyezett a használata (pl. múzeum).

Hátul

(1) Főkapcsoló: be- és kikapcsolhatjuk vele a készüléket.
(2) Kereső dioptria korrekciós tárcsája: -2,5 – +1 dioptria -1 között állítható az optikai kereső élessége.
(3) Expozíció kompenzáció: lenyomva majd a hátsó gomb jobb és bal irányait, vagy a vezérlőtárcsát választva +/-2 fényérték között bírálhatjuk felül a gép által beállított expozíciót. Az M-mód kivételével bármely üzemmódban elérhető.
Lejátszás üzemmódban az előzőleg nagyított fotó nézetének kicsinyítésére, illetve a 9 képes index nézet bekapcsolására használható.
(4) AE-L: az expozíciós értékek rögzíthetők e gombbal, így a kép átkomponálásával is a fénymérés által mért előző beállítások lesznek érvényben. Előzőleg a menüben megszabhatjuk, hogy az exp. rögzítés csak a gomb nyomva tartásának idején, vagy lenyomása után lépjen érvénybe.
Lejátszás módban az aktuális kép nézetébe nagyíthatunk bele, maximálisan 12x mértékig. a képernyőn megjelenő fotókba nagyíthatunk bele legfeljebb 14x mértékben. Nagyításnál 8 (7,2-14x), kicsinyítésnél 27 (14x-1x) lépést kapunk.
(5) Smart telekonverter gomb: A gomb egymás után történő lenyomásával 1,4x és 2x digitális zoomot állíthatunk be, melynek során M (3264 x 2176 pixel), illetve S (2416 x 1600 pixel) képméretet használ a készülék, a nagyítás változatlan szinten tartásával. A Smart telekonverter Live View módban is használható. Ebben az esetben az élőkép a telekonverternek megfelelően kinagyítódik a képernyőn.
(6) MENU: a gomb lenyomásával megjeleníthető vagy kikapcsolható a menü. Kikapcsolásához, az exponáló gomb, vagy bármely funkciógomb használata is alkalmas. A menü felépítését és opcióit a következő oldalon részletezzük.
(7) DISP: felvételi üzemmódban az alap beállításokat tartalmazó infó képernyő jeleníthető meg vele az LCD-n. Ez esetben kétféle képernyő – egy áttekintő és egy részletes – között választhatunk.
A képek lejátszásakor a képernyőn látható fotó információs oldalai között között lapozhatunk vele. Ezek a következők: csak kép nézet, kép + felvételi adatok megjelenítése, kis nézőkép + felvételi adatok/kiégett részletek/színcsatornák hisztogramja, kép + alap felvételi adatok és a környező fotók nézőképei.
(8) Törlés gomb: az LCD kijelzőn megjelenített fénykép memóriából való törlésére szolgál. Csak lejátszás módban aktiválható a gomb.
(9) Lejátszás gomb: felvételi, menü, élőkép vagy info kijelzés módokból a tárolt képek lejátszására válthatunk. A képek között a vezérlőtárcsával, vagy a hátsó iránygomb jobb-bal irányaival lapozhatunk.
(10) Fn gomb: a funkció (Fn) menü megjelenítésére szolgál, melyben kiválasztható a vaku üzemmód, a fénymérési mód, az AF mód, az AF mező, a fehéregyensúly, valamint a DRO optimalizáció.
(11) Nyolcirányú navigációs és AF gomb: a vezérlőtárcsa helyettesítésére is használhatjuk, hiszen felvételi üzemmódban, bármely funkciógombbal együtt használva a fel és le irányokkal is kiválasztható egy tetszőleges érték. Ezzel a gombbal választható ki a kívánt AF mező (Helyi AF módban). Ilyenkor a középső, AF feliratú gombbal a központi AF mezőt választhatjuk ki. A gombot az automata élességállítás aktiválására is használhatjuk.
Lejátszás módban a jobb-bal iránnyal lapozhatunk a képek között, nagyításnál pedig a nyolc irány bármelyikét használhatjuk az adott fotó görgetésére
Menüben az opciók közötti navigációra használható, a középső gombbal pedig véglegesíthető a kiválasztott opció.
(12) Super SteadyShot kapcsoló: a CCD mozgatásán (Sensor-shift) alapuló stabilizátor ki- és bekapcsolására szolgál.

Oldalt

(1) Vaku gomb: a beépített vaku felnyitására és egyben bekapcsolására szolgál. Bizonyos üzemmódokban a vakunyitás teljesen automatikus, így a gép önállóan határozza meg, hogy az adott szituációban szükség van-e a villanóra. Vakutiltás beállítás esetén a gomb hatástalan.
(2) Objektív kioldó gomb: az optika levételére használható. Lenyomva tartva, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítva leoldhatjuk a vázról. Felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(3) AF/MF kapcsoló: MF állásban a kézi élességállítást használhatunk a felhelyezett objektív fókuszgyűrűje segítségével. AF-re kapcsolva a fényképezőgép automata élességállító rendszerére bízzuk a fókusz beállítását.