Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A850 teszt

0

Különlegességek

A fényképezőgép – mint manapság a komolyabb gépek mindegyike – különböző kiegészítő szolgáltatásokat kínál, úgy mint képi stílusok, kontrasztállítás, élesítés módosítása, színtelítettség, illetve a dinamika-tartományt optimalizálni hivatott DRO.

Stabilizátor

Egyik legkomolyabb különlegessége a Sony Alpha DSLR-A850-nak, hogy 35,9×24 mm-es képérzékelője eltolásos alapú stabilizálást kapott. Ez egyelőre (az A900-at leszámítva) egyedülálló a teljes képkockás gépek között.
A stabilizátor a hátsó kapcsoló segítségével aktiválható. A kereső státuszsorának jobb oldalán más Alpha modellekből átvett, öt rovátkából álló bemozdulásjelző skála ad információt a gép mozgásának mértékéről. Ha mind az öt felvillan, jelentősen elmozdult a gép, s így a stabilizátornál is gyengébb hatásfokot várhatunk. Ha csak 1-2 jel világít, sokkal jobb eredményre számíthatunk.

Az A900-nál azonban úgy tapasztaltuk, hogy egy ilyen nagy méretű szenzor stabilizálása valamiért nem annyira hatékony, mint a kisebb szenzoros gépeké. Felderítendő egy esetleges mérési hibát, vagy megerősítendő az A900-nál kapott értékeket, a stabilizátor hatékonyságát az A850-nel is kipróbáltuk.

Tesztünk során egyre kisebb zársebességek mellett 10-10 képet készítettünk stabilizátorral és anélkül, majd utólag a képeket elemezve táblázatban rögzítettük a tapasztalatokat, melyből a lenti grafikon készült. Mivel a relatív kis gyújtótávolság nem okoz óriási berázásokat, ezért ez a teszt a szokásosnál is szubjektívebb. Sok esetben nem is a jellegzetes berázás hatás volt tapasztalható, hanem körkörös elmozdulásra utaló „lágyulás”. Ezeket a képeket még elfogadtuk jó képnek. Rossz fotónak azokat tekintettük, ahol egyértelműen látható a berázás egyféle szellemkép formájában.

Stabilizátor hatékonysága (f=70 mm, 1/13 mp)

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

A tapasztalatok sajnos nem sokkal jobbak, mint az A900-nál 50 mm-es objektív esetén. Az tény, hogy bekapcsolt stabilizátorral határozottan jobb a helyzet, s a berázás mértéke enyhébb, a stabilizátor hatékonysága mindössze 1-1 1/3 Fé (az A900-nál 2/3-1 Fé-et kaptunk eredményül).
Ha 100%-os biztonsággal szeretnénk berázásmentes képet kapni, kb. 1 Fé-kel hosszabb záridőt választhatunk a Steady Shot funkció használatával. Míg stabilizátor nélkül 1/80 mp-es zársebesség volt szükséges a 10-ből 10 jó képhez, ugyanez az arány stabilizátorral 1/40 mp-nél volt.
40-50%-os valószínűséget megengedve már 1 1/3 Fé-nyi különbség adódik az azonos mennyiségű, 5 jó képet eredményező zársebességek között.

Mint látjuk, a mostani tesztünk sem adott túl fényes eredményt, aminek egyik oka a még mindig rövid, 70 mm-es gyújtótávolság lehet, de elképzelhető az is, hogy a nagy szenzor „tologatása” valóban nehezebb feladat, mint az APS-C méretűeké.
Egy biztos: 70 mm-es gyújtótávolság mellett ez a gép az én kezemben este 5 órakor 5 fokos hidegben ezt az eredményt produkálta. Jobb, mint a semmi, de az optikai stabilizátorokhoz képest elmarad a hatékonysága.

Saját beállítás – képstílusok (Creative Style)

A magyar menüben csak saját beállításként emlegetett címszó alatt találjuk a mintegy 13 féle +1 egyéni képstílust. Érdekes, hogy a menüponton belül csak 6 választható fiók van, s ezen fiókokon belül módosíthatjuk a kívánt képstílust. Ez azt jelenti, hogy egyszerre 6 féle képstílus közül választhatunk könnyedén, s ezek egyéni paraméterezését menthetjük el, de szükség esetén további képstílusok is használhatók, csak ezek paramétereit nem fogja elmenteni a fényképezőgép.
A képstílusok paraméterezéséről lentebb láthatunk példákat.

Világosság (Brightness)

A képstílusokon belül ±3 lépésben állíthatjuk a képek világosságát, mely highkey, vagy lowkey képek készítésénél segíthet.

Világosság (Brightness)

Kontraszt

Szintén ±3 lépésben állítható a képek kontrasztja.

Kontraszt (Contrast)

Színtelítettség (Saturation)

A színtelítettség is ±3 lépésben állítható. Az átfogott tartomány jól eltalált, így biztosan ki tudjuk majd választani a nekünk tetszőt, feltéve persze, hogy RAW formátumról hallani sem akarunk.

Színtelítettség (Saturation)

Élesítés (Sharpen)

Természetesen az élesítés csak a JPEG képekre vonatkozik, ahogy az előző szaturáció, kontraszt és világosság is. A képkeménység ±3 lépésben állítható, a mínusz értékek a lágyabb, a plusz értékek a keményebb képeket eredményezik. A választható tartományt itt is jól eltalálták, a legkeményebb kép erősen élesített, de bizonyos esetekben szükség is lehet ilyen mértékű képkeménységre. Az élesítés rádiusza talán lehetne picit kisebb is, hiszen imitt-amott már látszik a kontrasztos élek körül megjelenő világos aura, ami a nagy átmérőjű élesítés eredménye.

Élesítés (Sharpen)

Zóna illesztés (Zone Matching)

Ez az érdekes nevű paraméter a fénymérést módosítja úgy, hogy a csúcsfények, illetve bekukás közeli részletek megmaradhassanak. Mivel a szolgáltatás a fénymérést módosítja, ez nem képfeldolgozásbeli eltérés, így természetesen a RAW fájlokra is hatással van. A paraméter értéke -1..+2 közötti lehet.

A használatát csak hosszú idők tapasztalata után lehet kitanulni (nekem nem sikerült).

Zóna (Zone)

Dinamika optimalizálás (DRO – Dynamic Range Optimisation)

Ma már nincs olyan gyártó, aki ne alkalmazna valamiféle dinamika „kiterjesztő”, sötét tónus kompenzáló módszert. A Sony ezt dinamika optimalizálásnak nevezi, amely hasonlóan más gyártók megoldásaihoz, a gradációs görbe enyhe, vagy erősebb módosításával éri el, hogy a sötétebb részek kivilágosodjanak.
A Sony a standard DRO-n kívül mesterfokú automatikus, vagy kézzel beállítható 1..5 szintet kínál az Alpha DSLR-A850 gépében.

A legerősebb hatást a sötétebb tónusok világosításában az 5-ös szinten érjük el.
Ez a módosítás a képfeldolgozást érinti, RAW formátumú képre nincs hatással.

Dinamika optimalizálás (DRO)funkció kikapcsolva


normál mértékű DRO


mesterfok: auto


mesterfok: 1-es szint


mesterfok: 2-es szint


mesterfok: 3-as szint


mesterfok: 4-es szint


mesterfok: 5-ös szint


funkció kikapcsolva


normál mértékű DRO


mesterfok: auto


mesterfok: 1-es szint


mesterfok: 2-es szint


mesterfok: 3-as szint


mesterfok: 4-es szint


mesterfok: 5-ös szint


funkció kikapcsolva


normál mértékű DRO


mesterfok: auto


mesterfok: 1-es szint


mesterfok: 2-es szint


mesterfok: 3-as szint


mesterfok: 4-es szint


mesterfok: 5-ös szint


funkció kikapcsolva


normál mértékű DRO


mesterfok: auto


mesterfok: 1-es szint


mesterfok: 2-es szint


mesterfok: 3-as szint


mesterfok: 4-es szint


mesterfok: 5-ös szint