Kipróbáltuk: Sony Alpha SLT-A57 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Üzemmód választó tárcsa: teljesen körbeforgatható (12 állással):

– iAUTO: automatikus üzemmód, melynél a készülék intelligensen felismeri az adott jelenetet és ennek megfelelően választja meg a beállításokat. A készülék önállóan vezérli az expozíciós beállításokat is, mint például a rekesz és záridő állítása.
– iAUTO+: az előzőhöz hasonló, automatikus üzemmód, melynél a következő plusz szolgáltatásokat kapjuk: automatikus témamód választás, automatikus HDR mód, képsorozat és képkivágás lehetőség.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a fényképezőgép vezérel.
– A (rekesz előválasztás): a fotós tetszése szerint állíthatja a rekeszértéket (a felhelyezett objektív által megengedett határok közt), a gép pedig ehhez választ egy megfelelő záridőt.
– S (záridő előválasztás): ezúttal a záridő választása hátul a fotósra, és a gép ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon állíthat. A rekeszérték és záridő között az AEL gombbal válthatunk. Záridőnél egy plusz beállítást az ún. BULB módot kapunk, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart az expozíció, mely így akár több perces is lehet.
– Videó üzemmód: külön mozgókép üzemmód, melynél Programautomatika (P), Rekesz- (A) és Záridő előválasztás (S) és teljes manuális (M) üzemmód is elérhető. Utóbbi három csak kézi élességállítás esetén.
– Gyors sorozat mód: 12 kép/mp-es sorozat 8 megapixeles, és 10 kép/mp-es sorozat akár teljes, 16 megapixeles felbontásban. Ez a sorozat sebesség csak ebben az üzemmódban érhető el.
– 3D panorámapásztázás: 3D panorámasorozat készítése és összefűzése. Korábban egy üzemmód alól volt választható, most viszont külön érhető el. Az expo gomb folyamatos nyomvatartásával és a gép svenkelésével készült sorozatot automatikusan 3D panorámává fűzi a készülék. Csak 3D megjelenítőkön (pl. Bravia 3D televíziók) érzékelhető a térbeli hatás
– Panorámapásztázás:
Normál 2D panorámakészítés, mely bármilyen megjelenítőn, akár a gép hátsó LCD-jén is visszajátszható.
– Témamódok: Portré, Sportesemény, Makró, Tájkép, Naplemente, Éjszakai jelenet, Kézben tartott esti, Éjszakai portré
– Vakutiltás: egy mozdulattal kikapcsolható a vaku, olyan helyeken, ahol nem engedélyezett a használata (pl. múzeum).
(2) Vezérlő tárcsa: felvételi üzemmódokban a rekesz és/vagy a záridő beállítására szolgál. A második funkcióját az AV/Expozíció gomb nyomva tartásával (vagy lenyomása után) érhetjük el. Egyébként bármely funkciógomb (ISO, vakumód, Fn, sorozat, stb) lenyomásával az opciói kiválasztásához, vagy a menüben való navigációhoz is használható.
Lejátszásnál a fotók közötti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.
(3) Bekapcsoló gyűrű: elfordítva be- és kikapcsolhatjuk a fényképezőgépet.

(4) Exponáló gomb: félig lenyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés. Teljesen lenyomva elkezdődik az expozíció. Videofelvétel közben nem működik.
Lejátszás módban használva azonnal visszaléphetünk felvételi üzemmódba.
(5) Expozíció kompenzáció gomb: Lenyomása után, vagy nyomvatartása közben az elülső tárcsával +/-3 Fé között (1/3 lépésközökkel) korrigálhatók a gép által javasolt expozíciós értékek.
(6) ISO gomb: lenyomva egy külön menüben az első vezérlőtárcsával vagy a fel-le irányokkal szabályozható az érzékenység. Választhatunk automatikus érzékenység beállítást, illetve több képkockás zajcsökkentő sorozatot is.
(7) Finder/LCD: az elektronikus kereső (EVF) és az LCD közötti átkapcsolásra szolgál. Az EVF alatti infraszenzornak köszönhetően nem kötelező ezt a gombot használnunk, a gép a keresőbe pillantva is átválthat hátsó LCD-ről EVF-re.

Hátul

(1) MENU gomb: bármely üzemmódban a gép menüjének előhívására, vagy kikapcsolására szolgál. A menü – az iránygombon kívül bármely funkciógomb lenyomására is kikapcsol.
(2) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(3) Movie gomb: bármely üzemmódban elindítható és megállítható vele a videofelvétel. Beállíthatjuk úgy is, hogy csak Mozgókép üzemmódban legyen használható.
(4) AEL/kicsinyítás gomb: az előzőleg beállított expozíció (fénymérési adatok) rögzítésére szolgál, de külön programozható funkció gombként is használhatjuk, melyhez több tucatnyi funkció rendelhető: expozíció komp, képtovábbítási mód, vaku üzemmód, autofókusz mód, AF mező, mosoly/arcfelism, auto portré kompozíció, ISO, fénymérési mód, vaku kompenzáció, fehéregyensúly, DRO/Auto HDR, saját beállítás, kép effektus, képméret, képminőség, AEL tartás, AEL váltó, tárgykövetés, AF rögzítés, blende előnézet, felvétel előnézete, zoom, fókuszállítás.
Lejátszáskor indexképes nézetet (4, 9 kép), vagy a nagyított képnézet kicsinyítését érhetjük el vele.

(5) Zoom/nagyítás gomb: lenyomása után a jobb és bal iránygombokkal folyamatos zoomolás végezhető állókép módban 1,0-2,0x, mozgóképnél 1,0-4,0x-es mértékig (akár felvétel közben is.
Lejátszás módban az aktuálisan mutatott kép részletnagyítására használható.
(6) Fn gomb: egy gyorsmenüt érhetünk el a segítségével, melyben elérhetők a készülék fontosabb beállításai. Ennek részletei a következő oldalon olvashatók.
(7) Négyirányú navigációs gomb: lejátszás üzemmódban a képek közötti lapozásra, míg felvételkor előre definiált funkciók közvetlen elérésére szolgál:

  • Fel: DISP: az LCD-n megjelenő információk mennyiségének változtatása élőkép, illetve lejátszás módban egyaránt.
  • Le: Képeffektusok közti váltás
  • Balra: kioldási módok (pl. önkioldó/sorozat)
  • Jobbra: fehéregyensúly

(8) AF: az automata élességállítás indítására, illetve Helyi AF mező módban a fókuszpont kiválasztására szolgál. Menüben és a beállításoknál a kiválasztott opció elfogadására (OK) használható.
(9) Lejátszás gomb: az elkészült képek visszajátszásának (lejátszás mód) bekapcsolására szolgáló gomb. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot használva is ugyanez történik.
(10) Törlés/segítség gomb: felvétel módban szöveges fotózási tippek jeleníthetők meg a képernyőn, portré, tájkép, éjszakai, makró és mozgó objektumok témakörben.
Lejátszás üzemmódban az aktuális kép törlésére használható.

Elöl

(1) Rekesz beugrasztó gomb mélységélesség ellenőrzéshez.
(2) Vaku felpattintó gombja, mely elektronikus kioldású, tehát csak a gép bekapcsolt állapotában működik. A felnyitott vakut kézzel zárhatjuk le.
(3) Objektív kioldó gomb: az optika levételére használható. Nyomva tartva, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról. Felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(4) AF/MF kapcsoló: a gépvázba épített automata fókuszmeghajtás be (AF), illetve kikapcsolására (MF) szolgál. AF állásban az automata élességállítás, míg MF-ben a kézi működik. Fókuszmotoros objektívnél (SSM, SAM) nincs jelentősége, mivel azokon külön kapcsolóval váltható ugyanez a funkció.