Kipróbáltuk: Sony Alpha SLT-A57 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Sony az A57-ben is megtartotta a korábbi modell gyors, fázis-különbség elvén alapuló autofókusz rendszerét. A rendszer ugyanúgy 15 fókuszpontot használ 4-7-4 elrendezésben, közülük három középső területre eső keresztszenzoros, mely pontosabb élességállítást tesz lehetővé.

Az Fn gyorsmenüben beállítható működési módok is változatlanul átkerültek az elődből. Egyképes (AF-S), folyamatos (AF-C) és automatikus (AF-A) beállítást kapunk. Ugyanitt találhatók az AF mezőket szabályozó beállítások melyek között egy új mód is feltűnik:

  • Széles: A fényképezőgép automatikusan választ fókuszmezőt a 15 pont valamelyikéből.
  • Terület: ez az A57-en megjelent új beállítás, mely bal, közép és jobb oldali fókuszcsoport (4-5-4 mező) beállítását teszi lehetővé, a gép pedig csak itt választ fókuszpontokat.
  • Pont: az AF rendszer mindig a középső területet használja.
  • Helyi: a fotós tetszőlegesen választhat egyet a 15 mező közül. Ilyenkor az AF gombbal érhető el a kiválasztás, és a navigációs gombbal lépkedhetünk a pontok között.

A Terület AF módon túl azért még tartogat pár újdonságot a fényképezőgép. Külön aktiválhatunk tárgykövető módot, ami nem újdonság, a tárgykövetéssel összekapcsolt arcfelismerés viszont már az. Ez esetben az észlelt arcot automatikusan leköveti a rendszer. Az arcfelismerés funkció ezúttal is ki- és bekapcsolható, egy új beállításnak köszönhetően azonban előre regisztrált arcok felismerésére is korlátozhatjuk. A készülékben előzetesen 8 arcot menthetünk el, melyeket így elsőbbséggel kezel a rendszer. Az arcfelismeréshez Automatikus Portré Kompozíció mód is társul, de erről majd később, a Különlegességek oldalon.

Az automata élességállítás az AEL gombbal rögzíthető, mely ebben a modellben több funkciót kapott a korábbinál. Egy külön menüpont alatt beállíthatjuk a tárgykövetés aktiválására, az AF mező vagy terület mód kiválasztására, az Arcfelismerés indítására, és a fókuszkeret területének 5,9 vagy 11,7x-es nagyítására is.

Gyenge fényviszonyok között automatikusan bekapcsoló, fehér segédfény LED támogatja az élességállító rendszert, mely max. 5 méterig hatásos. Működése letiltható.

Az autofókusz és a kézi élességállítás között az oldalsó AF/MF gombbal válthatunk, amennyiben csatlakoztatott objektívünkben nincs AF meghajtás. SAM és SSM objektíveknél az optika oldalán lévő AF/MF kapcsoló használható. A gépvázon lévőnek ilyenkor nincs hatása. A kereső betekintőnyíláson lévő szemérzékelő az AF rendszer aktiválására is használható, amennyiben engedélyezzük az Eye-Start AF lehetőséget.

Manuális élességállítást (MF) használva egy kicsit nehezebb dolgunk lesz, mint az optikai keresők esetében. Ennek kompenzálására a fókuszált terület nagyítása mellett egy teljesen új funkciót, az ún. Csúcsérték szint kijelzést kapta a gép. Ez így a neve alapján nem sokat mondhat, gyakorlatban viszont arról van szó, hogy a gép sárga, piros, vagy fehér színnel kiemeli a fókuszban lévő témák körvonalait.

Az AF rendszer ISO100-as érzékenység mellett -1 – +18 fényérték tartományon belül működőképes, a fénymérés ezzel szemben -2 – 17 Fé között. Az 1200-zónás rendszer a megszokott három mérési módot kínálja: több mezős, középre súlyozott, pontszerű (szpot). A fényképezőgép mérési eredményei +/-3 Fé tartományon belül 1/3 lépésenként felülbírálhatók (expozíció kompenzáció).

Sorozat

A szupergyors szenzor és feldolgozó processzor, valamint a féligáteresztő tükörnek köszönhetően folyamatosan aktív AF-rendszer igen jó sorozat eredményekkel örvendezteti meg a használót. Alapból kétfajta módot állíthatunk az Fn menüben. A Lo mód méréseink szerint kb. 3 kép/mp-es sebességet jelent, a Hi pedig hozzávetőleg 8 kép/mp-et. Már ez utóbbi sem lenne rossz teljesítmény, de az üzemmód tárcsán egy hipergyors sorozat módot is előhívhatunk, szintén két állással. Ez normál beállításnál 10 kép/mp-et kínál, teljes felbontásban, de elérhetünk 12 kép/mp-es sebességet is, igaz ekkor 1,4x-es képkivágást használ a gép. A nagyításunk így ugyanakkora mint max. felbontásnál, de csak a képközép 8,4 megapixelét használjuk.

A leggyorsabb sorozatnál működik az AF és a fénymérés, AF-S és MF módokban pedig a rekeszérték is állítható marad.

Egy Sony Memory Stick PRO-HG Duo HX 8 GB kártyával megmértük a sorozatban készíthető képek számát is, melyeket az alábbi táblázatban közöltünk. A képszám a gépben lévő kártya teljesítményétől függően változhat:
Fájl/képformátum

Ultragyors (12 kép/mp, 8,4 Mpx)
Nagy sebességû (~8 kép/mp, 16 Mpx)

Lassú (~3 kép/mp, 16 Mpx)

RAW

21

29

RAW+JPEG

19

23

JPEG Fine L

22

26

kártya kapacitásáig

JPEG Normal L

26

32

kártya kapacitásáig

A fényképezőgép automatikus sorozatokat is kínál. Három kép hosszan készülhet automata expozíció sorozat, melyet 0,3 és 0,7 lépésközre állíthatunk +/-3 Fé tartományon belül, mégpedig külön egyképes, és külön sorozat módban. Ugyanezeket a beállításokat kaphatja, és 3 kép hosszú lehet a vaku sorozat is.

Szintén 3 fotó készül fehéregyensúly sorozatnál. A Lo érték 10, a Hi 20 Miredes lépésközöket jelent.

Az SLT-A57-ben 2 és 10 másodperces önkioldó mellett mosolyfelismeréses kioldás is beállítható. A korábbi típushoz képest ezt 3 fokozatban használhatjuk, a mosoly „szélességétől” függően kioldva a gépet.

Mozgókép

Elődjéhez képest külön videó menüt kapott az SLT-A57, de legnagyobb újdonsága az önálló videó üzemmód, ahol programautomatika, rekesz-, és záridő előválasztás, illetve teljes manuális mód is beállítható, pont úgy, ahogy fotózásnál. Kézi üzemmódban például szabályozhatjuk a rekeszértéket, záridőt vagy az érzékenységet, akár a felvétel közben is. A mozgókép rögzítéséhez egy külön videogombot kapunk, akár csak az elődben, viszont itt beállítható, hogy a gomb minden üzemmódban vagy csak videó állásban működjön.

A maximális felbontás most is full HD (1920 x 1080 pixel), de ezúttal az AVCHD 2.0 szabvány szerint akár 50 képkocka/mp sebességet is beállíthatunk. A menüben 50i és 25p frissítés is elérhető, a maximális minőség pedig 28 Mbit/mp. Ha takarékoskodni szeretnénk a hellyel MP4 formátumba kapcsolhatunk, ahol 1440 x 1080 pixeles (12 Mbit), vagy 640 x 480-as (3 Mbit) felbontások választhatók. A videó menü ezen kívül a hangfelvétel kikapcsolását és automatikus szélzaj csökkentést is kínál.

A hang sztereó, ami viszonylag ritka a tükörreflexes gépeknél, és a kihajtható LCD, valamint a mozgóképnél is aktív fázis-különbségen alapuló AF-rendszer is piros pontot hoz az A57 értesítőjébe.

Videónál a optikai zoomon túl, folyamatos, gombokkal vezérelhető digitális zoomot is kapunk, legfeljebb 4x-es mértékig, de a fotó módtól függetlenül ki- és bekapcsolható a SteadyShot stabilizátor is.

Felvétel közben nem csak az AF, de a fénymérés is működőképes, új funkcióként pedig bekapcsolhatjuk a friss Képi effektusok valamelyikét, melynek köszönhetően egyedi képhatás érhető el. Az effektusok részletezése a Különlegességek oldalon olvasható.