Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX100 III teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Lassacskán nem lesz már különlegesség a Wi-Fi és NFC szolgáltatás, hiszen minden újabb és drágább kompaktba bekerül. Az RX100 III mindkét funkciót tartalmazza, sőt egy kicsit többet is, ahogy azt már megszokhattuk a jobb Sony gépektől.

Beállításaink sokrétűek, és más gyártókhoz képest nehezebb a vezeték nélküli kapcsolat aktiválása, bár az első csatlakozás után sokkal könnyebb lesz.

Kezdjük először a Wi-Fi-vel, melyet okostelefonnal vagy tablettel szinkronizálva szükség lesz az ingyenesen letölthető Sony Playmemories Mobile szoftverre is. Szolgáltatásai a szokásosak. Közvetlenül a fényképezőgépről egyenként, vagy csoportosan másolhatunk fotókat a mobil eszközre. Lehetőség van fordított elérésre is, amikor a mobilról kezdeményezzük a gép memóriakártyáján tárol fényképek listázását. Ezek azután kijelölhetők, a mobilra másolhatók, vagy közvetlenül megoszthatók, mondjuk egy online képtárral, vagy képnézegetőnkkel. A másolt kép mérete az eredeti, vagy 2 megapixel, illetve VGA lehet. A tárolt fényképek számítógépre és Wi-Fi/NFC kapcsolattal rendelkező tévére is küldhetők.

Hasznos segítség, hogy a szoftverből a fényképezőgép online használati útmutatója és kezelési tippjei is elérhetők.

Szintén jól jöhet a telefonról távvezérlés lehetősége, melynél a fontosabb fényképezőgép beállítások – mint a rekeszérték, záridő, érzékenység, expo korrekció, és még akár a zoom vezérlése is – mind megadható a telefon, vagy tablet érintőképernyőjén. Beállíthatunk ezen kívül önkioldót, és akár a vaku bizonyos funkcióit is. Kezelése nem nehezebb mint egy mobil fényképezőgép alkalmazáse, sőt a Sony fejlesztői előtt láthatóan az volt a cél, hogy hasonló megoldásokat alkalmazzanak.

A gyártó évek óta használja magasabb szériás telefonjaiban a Playmemories szolgáltatást, mely egy külön almenüt kapott. Itt kilistázhatjuk a használt alkalmazásokat, illetve rövid ismertetőt olvashatunk róluk. A Playmemories ezen része nem más, mint a gépre telepíthető plusz szolgáltatások elérése. Time-lapse videót szeretnénk? Semmi gond, letölthetjük rá az ehhez szükséges programot. A fényképezőgépen futtatható retus programra (pl. arcbőr javítás) van szükség? Szintén elérhető az applikációk listájából. A letölthető szoftverek között akadnak ingyenesek és megvásárolhatók is.

Panorámapásztázás

A Sony gépekben szinte kötelező szolgáltatás, mely ezúttal is ugyanazt nyújtja mint elődei. A menüben be kell állítanunk a panorámapásztázás szélességét (normál, vagy széles), illetve irányát (bal, jobb, fel és le), és az expo gomb folyamatos nyomva tartásával, valamint mindeközben a gép lassú elfordításával már neki is állhatunk a gyors panorámázásnak. A képernyőn megjelenő alsó skála tájékoztat, mennyi van még hátra a pásztázásból.

Normál panoráma

A készülék közben egy rakás képdarabot készít, melyeket ezután pár másodperc alatt széles képpé fűz össze. A képminőség és részletesség nagyon jó,és próbáink során az összefűzéssel sem volt gond, de a méret azért véges, különösen a képmagasság tekintetében. Egyetlen probléma, amit már a korábbi Sony modelleknél is tapasztaltunk, hogy a szoftver néhol hamarabb abbahagyja a felvétel, mint a szükséges képméret indokolná, és ilyenkor a hiányzó részt szürkével tölti ki. Ez a jelenség látható az alábbi fotón.

Jobb és balra pásztázva a beállított szélességtől függően 8192 x 1856, vagy 12416 x 1856 méretet kapunk. Le és fel pásztázva a méret 5536 x 2160, vagy 3872 x 2160 pixel lehet.

Széles panoráma

Optikai stabilizátor

Bár a 2,9x-es zoom nem túl jelentős, és az átlag kompaktoknál merészebben emelhető érzékenység, és az extra fényerő is sokat segíthet a záridő rövidítésében és így stabil, elmosódásmentes képek készítésében. Ennek ellenére a gyártó optikai stabilizátort (Sony nyelven: SteadyShot) is bevetett, hogy semmit ne bízhassunk a véletlenre.

Üzemmódjai külön állíthatók fotó és videó módokban. Fotózásnál csak bekapcsolt, automatikus állásokat, videónál pedig a rázkódásokat erősebben csökkentő Aktív és Intelligens Aktív mód is bekapcsolható. Utóbbi önállóan választja ki az adott helyzetben szükséges beállítást.

Tesztünkben 70mm-es végállásban, kézben tartva, kereső használata nélkül próbáltuk ki a gépet. Ehhez a reciprok szabály szerint legalább 1/80 mp körüli záridő lenne szükséges, de ennél az értéknél a kis masinát testünktől némileg eltartva már elég sok életlen kép született.

A gép két generációval ezelőtti elődjénél elég gyenge, mindössze 2/3 Fé körüli stabilizátor teljesítményt mértünk, és a II-es modellről is hasonló kritikákat olvashattunk. A III-as típus sokat javult ezen a téren. Általában 2 és 1/3-2/3 fényérték előnyt volt képes hozni a bekapcsolt stabilizátor, mely a mai mezőnyben ugyan csak jó átlagosnak mondható, de komoly előrelépés a korábbi gyengécske remegéscsökkentéshez képest.

bemozdult fotók aránya (%) a záridő függvényében

ND szűrő

Egy ilyen nagy fényerejű objektívnél jól tud jönni az ND (szürke)szűrő használata, hiszen előfordulhat, hogy tág rekesszel szeretnénk fényképezni erős napsütésben is. A megfelelő expozícióhoz ilyenkor nagyon rövid záridőre van szükség, ami könnyen túlléphet az RX100 III által kínált 1/2000 mp-en.

ND szűrő kikapcsolva (1/1250mp záridő)

ND szűrő bekapcsolva (1/160mp záridő)

Szerencsére erre a gépre nem kell külső szürke szűrőt csavarnunk – ez egyébként alapból nem is lehetséges – mivel kapunk beépítettet. A menüben vagy gyorsmenüben aktiválható ND szűrő 3 fényértéket vesz le az expozícióból, így az esetleges 1/4000 mp helyett 1/1000 mp-et használhatunk, vagy ha úgy adódik gyengébb fényviszonyok között is meghosszabbíthatjuk a záridőt, például a csobogó víz selymesebbé tételéhez.

Auto kompozíció

Az automatikus kompozíciós mód még mindig ott tart, mint a korábbi modellekben. A nevében persze benne van, hogy önállóan működik. Lényege annyi, hogy portréfotónál a kép elkészülte után meghatározza a gép az arc helyzetét, és azt kivágva egy közelebbi, meghittebb változatot készít a fotóból. A kivágásba nem szólhatunk bele, úgyhogy a végeredmény akkor derül ki ha elmentette a gép a fotót. A mentett kép 20 megapixeles JPEG lesz, tehát szoftveresen interpolálja a készülék, emiatt a minősége elmarad az eredetitől. Nagyjából azt kapjuk, mintha utólag egy szoftverben erősen vágtunk volna a képből, majd felnagyítjuk eredeti méretre. Csak ezt nem kell megtennünk a számítógépen, itt van nekünk a gépben működő Auto kompozíció mód.

Az első fotó elkészülte után félig áttetszően az élőképen marad, így a következőt a kívánt helyre illeszthetjük. A végső kép mellett a két külön készült felvételt is egyenként kártyára menti a készülék.

Auto kompozíció kikapcsolva

Auto kompozíció bekapcsolva

Sima bőr

Szintén az arcképeknél vesszük majd hasznát a Sima bőr effektusnak, mely különböző mértékben lágyítja, elmossa portréalanyunk bőrét, eltávolítva a zavaró pórusokat és kisebb bőrhibákat.

Kikapcsolt állása mellett három erősségi fokozat választható, melyek elég hatásosan dolgoznak, valóban lágyítják a bőrt.

Sima bőr effektus