Címlap 2011

Archívum

Sony HVL-F43AM rendszervaku

A Sony idén megjelent új rendszervakuja járt nálunk, mely különleges kialakításával példa lehet(ne) a többi gyártónak is. Rövid bemutatónkban a az új rendszervaku főbb jellemzőit is körüljárjuk.

Exkluzív: Sony Alpha DSLR-A200

A Sony a tükörreflexes Alpha kategóriájában sokáig csak a belépőszintű A100-at kínálta. Tavaly, az év második felében azonban beindult a gépsor és legördült a sok munka első gyümölcse, a Sony Alpha A700, amit idén év elején a belépő szintű Alpha A200 követett. Néhány napja nálunk is járt ennek az új modellnek egy bemutató darabja, amely ugyan nem a végleges változat, így tesztfotókat nem közölhetünk, de az első benyomások kialakítására megfelelő.

Kipróbáltuk: CCD pormentesítés, szenzortisztítás teszt

Ma már több gyártó is kínál olyan digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amelyben szenzor tisztítás funkció is megtalálható. Sokakban, így bennünk is felmerült a kérdés: vajon az egyes módszerek mennyire hatékonyak, van-e különbség a gyártók megoldásai között, s legfőképp: kidobhatjuk-e a körtefecskendőt?

Exkluzív: Canon EOS-400D

A Canon elég nagy titkolózás után jelentette be a 350D utódmodelljét, az EOS-400D-t. Oly' annyira titkolózott, hogy még a sajtóközleményeket sem küldte el a bejelentések előtt (persze a kínai Canon oldal szerkesztőinek köszönhetően már tudhattuk, hogy valóban lesz 400D, de a reggel 6 órai bejelentés ellenére csak délelőtt küldték szét a hivatalos anyagokat - éljen az embargó!). A gép szerencsére nem csak egy egyszerű frissítés lett, mint az EOS-30D, hanem komoly fejlesztéseket is eszközöltek.

Exkluzív: Sony Alpha DSLR-A100

A Sonyt - bár régóta jelen van a digitális fényképezőgép piacon - sokan sajnos nem tartják komoly gyártónak e téren. Nemrég azonban a KonicaMinolta eladta fényképezőgép üzletágát a Sonynak, annak minden fejlesztőjével, innovációjával együtt. Vélhetőleg ez a szkeptikusok számára is bebizonyítja: a Sony igenis komoly szereplője a piacnak, hiszen tovább viszi a Dynax/Maxxum családot, igaz, új név alatt. Nem sokkal később a cég be is jelentette első tükörreflexes vázát, az A100-at.

Összefoglaló: stabilizált ultrazoomok

Mivel idén is volt lehetőségünk a ma kapható legjelentősebb gyártók stabilizált ultrazoom gépeit kipróbálni, egy elég jó áttekintéssel rendelkezünk e kategóriában. Ezért egy összefoglalóval szeretnénk segíteni azokat, akik most szeretnének vásárolni ilyen fényképezőgépet. Bár már három modellt is részletesen bemutattunk, talán hasznos lehet, ha a legfontosabb különbségeket még egyszer áttekintjük.

2005-ös összefoglaló

Mi történt 2005-ben a képalkotó eszközök piacán? Milyen trendek alakultak ki, illetve mik folytatódtak az előző évek alapján. Mely innovációk a legfontosabbak? A 2004-es évhez hasonlóan a 2005-ös évet is megvizsgáltuk a digitális fényképezőgépek, objektívek és nyomtatók szemszögéből.

Ultrakompaktok

Furcsa feladat meghatározni az ultrakompaktok kategóriáját, mostanában ugyanis minden oldalról egyre inkább szorongatják ezeket a gépeket. Fentről a komolyabb ultrakompaktok, alulról pedig a rejtett optikás gépek, valamint egyre inkább a mobilok jelentenek nekik konkurenciát. Ami mégis életben tartja ezt a kategóriát, az az a tény, hogy kis méretük ellenére, vagy éppen azért áruk alacsony, és ezért nagyszerűen megfelelnek hobbigépnek.

Középkategóriás digitális tükörreflexesek

A komolyabb amatőr fotósok, vagy a szűkebb pénztárcájú profi fotósoknak "találták" ki a középkategóriás tükörreflexes gépeket. Ezek a modellek általában tartósabbnak, robusztusabbnak és nagyobb tudásúnak tűnnek, mint a belépő szintű digitális tükörreflexesek, ám ez árukon is meglátszik. Aki pl. komolyabban szeretne sportfotózással foglalkozni, vagy hosszú távra vásárolna vázat, valószínűleg jobban jár egy középkategóriás DSLR-rel, mint egy belépőszintűvel...

Belépőszintű digitális tükörreflexesek

A digitális tükörreflexes gépek minimális ára 2 évvel ezelőtt a Canon EOS-300D megjelenésével esett le olyan szintre, hogy már hazánkban is bőven akadtak, akik megengedhették maguknak, hogy ilyen fényképezőgépet vásároljanak. Azóta az árak tovább csökkentek, ma már bruttó 200e Ft alatt is vásárolhatunk cserélhető objektíves gépet. E modellek a belépőszintbe sorolhatók, bár szolgáltatásaikat sokszor alig múlják felül a középkategóriás vázak...

NÉPSZERŰ CIKKEK

Vigyázz, mit fotózol egy német tányéron!

Németországban a vacsorádat is védheti szerzői jog. Érdekes cikket tett közzé a Die Welt nyomán a PetaPixel.com, amely a német...

Így készíts nagy tárgyakról termékfotókat

Sean Tucker háromrészes oktatóvideójából megtudhatjuk, hogyan kezdjünk neki, hogyan fotózzunk és hogyan dolgozzunk fel nagy méretű tárgyak termékfotóit.

Lightroom egypercesek

Örkény után az Adobe is a rövid és tanulságos történetekben hisz. Remek ötleteket és tippeket szerezhetünk az Adobe nemrégiben indított új videó...

Nikon #CreateYourLight – oktatóanyag sorozat

Újabb oktatóanyagok várhatók a Nikontól, ezúttal a Nikon Europe indít útjára két hetente egy-egy témát körbejáró oktatóanyagot.

Hét egyszerű trükk a kreatívabb fotókért

Ha régóta fotózol, előfordulhat, hogy egy idő után úgy érzed, valami újat kell alkotnod. Olyat, ami nem megszokott, olyat, ami nem a tökéletességről szól,...