MegaJet 600 és 1000 stúdióvakuk

0

Míg pár éve, ha valaki stúdióvakut akart vásárolni, szinte csak a profi és méregdrága típusok közül válogathatott, addig manapság már az olcsóbb belépő kategóriát, valamint az elérhető árú profi készülékeket is könnyedén elérhetjük. Szerencsére a hazai piac is egyre szélesebb és sokszínűbb ebben a nem túl kommersz üzletágban, köszönhetően a távolkeleti gyártók töretlen lelkesedésének a fotótechnika terén…is. Míg korábban az ilyen jellegű termékekre főleg az alacsony ár, és ezzel arányosan gyenge minőség volt jellemző, napjainkra a profi piacra is igyekszenek betörni fokozatosan javuló minőségű termékeikkel. A MegaJet család egy új név a hazai stúdióvaku kínálatban, és bár szintén ázsiai termék inkább minőség terén próbál maradandót alkotni, a kapott szolgáltatásokhoz és teljesítményhez képest elérhető áron.

A szériát a koreai Photodynamic cég készíti, mely gyártó a stúdiótechnika szinte minden területén kínál saját termékeket. Ezek között megtaláljuk a stúdióvakukat, fényformálókat, vaku áramforrásokat, rádiós kioldókat és állványokat, háttér-rendszereket is. A MegaJet széria egy ideje már megtalálható az amerikai és az ausztrál piacon, ahogy természetesen az ázsiai üzletekben is. Hazánkban – Európában elsőként – a közelmúltban kezdődött meg a forgalmazása, ahogy arról nem rég hírt adtunk. A hírben szereplő két termék, az MJ600 és MJ1000 modell járt most szerkesztőségünkben egy rövid próba erejéig. A teljes sorozat egyébként öt tagból áll. Az említett két típuson kívül az MJ400, MJ800 és MJ1200 egészíti ki.

MegaJet600

MegaJet1000

A típusszám értelemszerűen a vaku teljesítményét jelöli, így az általunk kipróbált MJ600 maximális kimeneti teljesítménye 600 Watt/sec (Ws), az MJ1000-é pedig 1000 Ws. Mindkét vaku ugyanolyan kialakítású, és ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mindössze az említett teljesítményben van eltérés, illetve az MJ1000 valamivel hosszabb a kisebb típusszámú társnál.

A csomagban

A vakuk egy-egy puritán kartondobozban érkeztek, bár erre a felhasználási területre nem igazán jellemző, hogy díszes csomagolásával próbálná megnyerni magának vásárlóit. A 600-1000 Ws erejű vakuk főként közepes és nagyobb méretű fotóstúdiók munkaeszközei, így még az amatőr felhasználásuk is megkérdőjelezhető, bár nem kizárt, hogy néhányan otthonra is beszereznek belőle. Szóval az egyszerű kartondoboz a vakufej mellett mindkét esetben a következő kiegészítőket rejti:

 • 5 méteres hálózati kábel
 • 5 méteres vaku szinkronkábel
 • 3 db csere biztosíték
 • 1 db villanócső (a vaku teljesítményének megfelelő)
 • 1 db modellfény izzó
 • 1 db műanyag védőkupak (a villanócső elé)
 • 1 db standard reflektor

Külső

Mindkét vaku igen masszív, fém kivitelű házat kapott. A külső borítás majdnem mindenütt fém, kivéve a hátlapot, mely műanyagból készült és a szintén itt lévő felső fogantyút, amely a kényelmesebb dönthetőség kedvéért került a vakura. A hátlapon egy nagy, vörös be- és kikapcsológombot találunk, melyet el sem lehet téveszteni. Mellette a hálózati kábel és a szinkronkábel csatlakozóhelye. Alattuk két biztosítékfedél, melyek a halogén lámpa és a vaku fő biztosítékait takarják.

Hátulról nézve a bal oldalon találhatók a kezelőszervek, hét érintőgomb formájában, valamint egy nagyméretű, vörös LED kijelzőpanel egy négykarakteres kijelzőrésszel, és számos működésjelző ikonnal, melyek többek között a beállított üzemmódokról tájékoztatnak.

Ahogy említettem mindkét vaku ugyanazokból az anyagokból, ugyanolyan kivitelben készült. Vastagságuk is megegyezik, de az 1000-es modell kb. 7,5 cm-el hosszabb, és így háromnegyed kilóval nehezebb. A 600-as egyébként 3 kiló, a nagyobb villanó pedig 3,75 Kg. Pontos méreteik: 249 x 122 x 123mm (MJ600), és 324 x 122 x 123 mm (MJ1000).

Beüzemelés

Nincs más dolgunk bármely egyéb stúdióvakuhoz képest, legyen az olcsó, alsó kategóriás, vagy professzionális szintű. A készüléket egy nagyon egyszerű kivitelű, de strapabíró állványcsonk segítségével illeszthetjük bármely vakuállványra. Az állvány persze egyik modellnél sem alaptartozék. Az állványvégre helyezve egy műanyag fejes, fémmenetes csavarral szoríthatjuk meg és ugyanezzel oldhatjuk ki a 360 fokos körbeforgatáshoz. Egy igen méretes, acél, L-alakú tartókar felel a készülék biztonságos fixen tartásáért, és a függőleges dönthetőségért.

A döntéshez a bal oldalon lévő, nagyméretű csavart kell meglazítanunk. A felhelyezett fényformálótól függően dönthetjük le vagy fel a vakut. A normál reflektorral ez kb. 80-80 fokot jelent, nagyobb szoftboxszal kevesebbet. A masszív csuklóbetét már a csavar kisebb szorításával is stabilan tartja a vakufejet, így a nagyobb és nehezebb szoftboxok is teljes biztonsággal felhelyezhetők, nem fognak lebillenni a vakuval együtt. A csavarral vigyázzunk, mert ellentétes irányban teljesen ki is csavarható a csuklómenetből!

Az első használat előtt természetesen csatlakoztatnunk kell a dobozban talált Osram 1000Wattos halogén modellizzót és a xenon villanócsövet. Ezután felhelyezhetjük a szintén alaptartozék reflektort, amely természetesen teljesen fém kivitel, nagyon vastag, külön megerősített fém csatlakozóbajonettel. A szoftboxokat és egyéb fényformálókat (snoop, különleges alakú reflektorok stb.) ugyanerre a bajonettre helyezhetjük, a kioldásukhoz azonban be kell nyomnunk a bajonett peremén található gombot, mely – hasonlóan más vakukhoz – fixen rögzíti a felhelyezett kiegészítőket. A derítőernyő a vakuk tetején lévő lyukba illeszkedik, végtelenül egyszerű megoldással, hisz semmilyen szorító alkalmatosság nem tarja a helyén az ernyőt, csupán a saját súlya. A fémvájat magában elég lötyögős-zörgős, de nincs különösebb jelentősége, hisz az ernyő súlya „stabilizálja”.

A további csatlakozóhelyeket a készülék hátulján találjuk. Ide csatlakozik a szintén alaptartozék hálózati- és szinkronkábel, mellyel a fényképezőgéphez kapcsolódhatunk. Rádiós kioldó használatakor a vevőegység csatlakoztatható a szinkronbemenetre.

Kezelés

A bekapcsolás után azonnal elindul a készülékek belső ventilátora, ami normál üzemi hőfokon tarja a berendezéseket. Működése persze egy kis zajjal jár, de ez nem túlságosan zavaró, főleg egy „dolgos” műteremben. A ventilátor működését a kijelzőn egy kis ikon mutatja, de valószínűleg hallani is fogjuk. Alatta található a feltöltött állapotot jelző hang ikonja. A visszajelzés ki is kapcsolható. Sajnos a kezelőpanel minden egyes gombnyomásra csipog, ami viszont tényleg zavaró lehet és ennek kikapcsolására nem találtam semmi lehetőséget.

A vakuk kezelése a kijelző mögötti hét érintőgombbal történhet. Ezek közül a fel le iránygombokkal állítható be a villanócső teljesítménye, a jobb és bal oldalival pedig a modellfény erőssége. A középső TEST gomb a villanásteszt aktiválására, vagyis a vakuk kézi kisütésére szolgál. Alul még két narancsszín gomb látható. A bal oldalival a készülékek üzemmódjait választhatjuk ki a jobbra lévővel pedig a beállított értéket menthetjük. A vakuk 5 memóriahellyel rendelkeznek. A memóriablokkok sorszámait a kijelző alsó részén lévő ikonokkal (Memory 1-5) jelzi vissza a vaku.

Ha a MODE gombot használjuk, a fel és le irányokkal a készülékek alap üzemmódjai között lépkedhetünk.

Szolgáltatások

Üzemmódokból 8-félét kapunk. Ezek a középen lévő négykarakteres kijelzőn ellenőrizhetők. A kijelzés érdekessége, hogy a karakterek fejjel lefelé is megjeleníthetők. Ez a plafonra fordítva rögzített, sínes megoldású vakunál jelent majd kényelmes olvashatóságot. Az olvashatóság kényelme persze relatív. Maga a négykarakteres, LED-es megoldás nem éppen ideális. Bár az erős, vörös, háttérfényű kijelzés félhomályban és sötétben is messziről látszik, egy kis tanulást igényel, hogy mely „betű- és számkód” pontosan melyik üzemmódot is jelenti a nyolcból. Az üzemmódok a következők:

 • 1-HA: a modellfény alap üzemmódjait változtathatjuk ebben a beállításban, a jobb és bal gombbal. Az üzemmódok ikonjai a négykarakteres kijelző fölött jelennek meg. Ezek között kiválasztható például a modellámpa letiltása, vagy a villanócső teljesítményéhez igazított fényerősség beállítása, illetve csak a modellfény használata, villanó nélkül.
 • 2-SE: a vaku közvetetten vezérelhető, és egy másik vakuegység elvillanására aktiválódik. Többvakus rendszernél csak egy, fényképezőgépről vezérelt vakut használunk, míg a többi ennek fényére villan. Be- és kikapcsolt állapota létezik. Bekapcsolva a kijelző SENSE ikonja világít.
 • 3-SO: a vaku feltöltöttségét visszajelző hang ki- és bekapcsolása.
 • 4-dp: a négykarakteres panel kijelzésének megfordítása.
 • 5-SA: az adott beállítások elmentése bármely memóriahelyre (Memory 1-5).
 • 6-rE: kívánt memóriablokk mentésének beolvasása (Memory 1-5).
 • 7-rn: vezeték nélküli (wireless) vezérlésnél a vakucsoportban lévő készülék egyedi sorszámát adhatjuk meg ennél az üzemmódnál. A vaku száma 1-9 között, illetve A:10, B:11, és C:12 értékekre állítható.
 • 8-Sn: szintén vezeték nélküli kioldásnál az adott vaku csoportjának száma állítható be, 1-5-ig.

A teljesítmény beállítások általában 61 fokozatban szabályozhatók. Ez a villanócső esetén 12-600Ws (MJ600), és 20-1000Ws-ot (MJ100) jelent. Egy fokozat 0,1 fényértéknyi teljesítményállítást tesz lehetővé. Az MJ600-as vakunál ez fényértékben 8,5-64,5 Fé, a nagyobb modellnél pedig 11,2-90,4 Fé tartományon belüli teljesítményt jelöl. Az újratöltődési idő mindkét modellnél 0,3-1,4 mp, a kimeneti eltérés pedig +/- 0,1%-os. A villanási idő kismértékben eltérő a két vakunál. A 600-asnál 1/2381 mp, az 1000-esnél 1/1923 mp.

Összegzés

Azon kívül, hogy az őrület közelébe kergetett a kezelőpanel csipogásával (ha valami titkos jelszóval mégis ki lehetett kapcsolni, akkor bocs), és elsőre nem túl informatív a sokféle üzemmód mindössze négy karakteres „kódnyelve”, mindkét készülék igen komoly tényező, biztos munkaeszköz lehet egy komolyabb műteremben is. Sajnos a néhány órás ismerkedés a vakuk egyik legfontosabb tulajdonságra a megbízhatóságra nem ad választ, de a kapott szolgáltatások és a teljesítmény meggyőző. Hát még az ár, ami mindezeket figyelembe véve nem mondható borsosnak. Nyilván egy hobbistának, vagy kis pénztárcájú amatőrnek nem mindegy a 120-180 ezres bruttó ár, de ahogy az elején mondtam, ezeket a készülékeket elsősorban nem nekik szánta a gyártó. Aki kísérletezni szeretne a műtermi fotózással, bőven talál magának olcsóbb, kisebb teljesítményű és szolgáltatású, de még használható vakukat, vagy szetteket. Azok az árérzékeny műtermek, akiknek viszont a teljesítmény is számít, nyugodtan tehetnek vele egy próbát.

A MegaJet 600 és 1000 stúdióvaku a hazai forgalmazónál (PGFOTON Kft), bruttó 120 000 és 186 000 forintos áron vásárolható meg.