Exkluzív: Sony Alpha DSLR-A380

0

Bevezetés, különbségek

A Sony DSLR fejlesztő részlege, úgy tűnik, nem szokott tréfálni. Néhány éve, amikor a japán cég beszállt a digitális tükörreflexes fényképezőgépek bizniszébe, kijelentették, hogy céljuk a legjobb három gyártó közé kerülni. Aki esetleg poénra vette e kijelentést tévedett, hiszen a cég mára az eladási adatok szerint nagyjából bronzérmes. Azután megígérték, hogy rövid időn belül a teljes DSLR palettát lefedik, az olcsó belépőszinttől a profiig. A legutóbbi, tavaly ősszel kiadott Alpha A900-zal ez az ígéret is teljesült. A cég lassan ugyanannyi – vagy több – digitális tükörreflexes modellt tart forgalomban, mint az ezen a téren nagyobb múlttal rendelkező nagyok. Azt persze a Sony is belátta, hogy nagy eladásokat épp az alsó szegmensben, az olcsóbb gépekkel produkálhat. A tavalyi évet kapásból úgy kezdték, hogy szinte egyszerre három új modellel szórták meg a belépő DSLR piacot. Az A200, A300 és A350 nem sokáig maradt utód nélkül. Az még ugyan kérdés, hogy a most érkező, legfrissebb trió az A230, A330 és A380 leváltja-e a korábbi modelleket, vagy párhuzamosan kínál nagyobb választékot az Alpha rendszer iránt érdeklődőknek, de az új hármassal immár hatra bővült a Sony saját gyártású, elérhető árú digitális tükörreflexeseinek kínálata.

Az új modellek közül a „csúcsmodellt”, az Alpha DSLR-A380-at sikerült megszereznünk, egy kis előzetes tesztre. Az általunk kapott modell még nem végleges, sorozatgyártott darab, így komolyabb méréseket nem végeztünk, és egyelőre a képminőséget sem értékelhetjük.

Változások

Az új triónál 30-cal emelkedett a típusszám. Ez persze önmagában még semmit sem jelent, elképzelhető, hogy a Sony csak más gyártók típusszám adási stratégiájától eltérően némi egyediségre törekedett, de az is lehetséges, hogy az új modellek nem különböznek túlságosan a korábbiaktól. Vizsgáljuk meg a különbségeket az A380-at alapul véve.

Sony A350 vs. A380

Adja magát, hogy először a közvetlen előddel az A350-el vessük össze. A legnyilvánvalóbb, szemmel látható újítás a két gép eltérő külseje. Jelentősen áttervezték a markolatot, néhány gomb máshová került és a vázon is komolyabb változásokat találunk. Kevesebb a külső kezelőszerv, a gyártó szerint felhasználóbarátabb lett a gép kezelése. Én inkább úgy mondanám hobbi-felhasználóbarátabb. Inkább a kezdő DSLR tulajdonosokra koncentrál, és köztük is azokra, akik még nem mélyedtek el annyira fényképezés rejtelmeiben. A státuszképernyőn például kis ikonokkal is illusztrált skálán állítható a rekesz és záridő. A szakkifejezésekben még tájékozatlan felhasználó könnyebben eligazodik így a két fontos expozíciós beállítás funkcióján. Rengeteg szöveges segítség került a menükbe. Lényegében az összes beállításnál, ha 1-2 mp-et várunk rögtön előtűnik a magyarázata. A menük háttere is testre szabható, többféle színt választva.

A CompactFlash memóriakártyát és a videó kimenetet nyugdíjba küldte a Sony, helyette MemoryStick kártyafoglalatot és HDMI-t kapunk Bravia Sync támogatással. A gyári adatlap szerint kicsit faragtak a D-Range beállításokon, bár ugyanazokat kapjuk mint tavaly, kicsit új a stabilizátor neve is, de valószínűleg csak a jellegét akarták kiemelni az Inside jelzővel. Egyértelműbbek az AF mező jelölések a keresőben, de a rendszer ugyanaz, mint az elődben. Külön vették az színterek beállítását és automatikus lehet az LCD világosság, de eltűnt a Kelvinben megadható színhőmérséklet, a fehéregyensúly sorozat, az AF, vagy kioldás elsőbbség opció, és az ADI, vagy TTL vaku beállítás. Fontos különbség, hogy a kisebb kapacitású akku gyorsabban tölthető és tovább bírja elődjénél.

Komoly változásokat hiába is keresünk a kinézeten kívül. Az A380 egy tipikus ráncfelvarrt, plasztikai műtéten átesett újdonság. Új a külső, szinte azonos a belbecs. Így már meg is kaptuk a választ a kérdésünkre, miért csak 30-al emelkedett a típusszám?

A Sony Alpha DSLR A350 és
A380 közötti főbb különbségek
Sony Alpha DSLR A350 Sony Alpha DSLR A380
Automata sorozatok Expozíció sorozat
Fehéregyensúly sorozat
Expozíció sorozat
Színhõmérséklet szabályozás
(Kelvin értékben)
igen nincs
Önkioldó sorozatok

3 képes (10 mp után)

3 és 5 képes (10 mp után)

Funkciógombok

külön sorozat-, ISO-, DISP-és vaku gombok

mindezek a navigációs tárcsán
nincs AEL gomb
nincs lejátszási nézet kicsinyítés
gomb (menübõl)

Stabilizátor SteadyShot
külsõ kapcsolóval
SteadyShot INSIDE
menübõl
Videó kimenetek NTSC/PAL

HDMI (Bravia Sync támogatással)

Vaku kulcsszám 12
nyitási magasság: 7 cm
kulcsszám 10
nyitási magasság: 8,5 cm
Kártyaformátum ConpactFlash MemoryStick Duo
Akkumulátor

Sony InfoLithium
NP-FM500H
1650 mAh
~410 felvétel egy töltéssel

Sony InfoLithium ActiForce
NP-50FH
670 mAh
~500 felvétel egy töltéssel
Tömeg 582 g (csak a váz) 490 g (csak a váz)
Méret 130,8 x 98,5 x 74,7 mm 128 x 97 x 71,4 mm
Egyéb

-AF és kioldás elsõbbség opció
– ADI, vagy TTL vakuvezérlés opció

– kezdõk számára egyszerûbb kezelés
– minden beállításhoz magyarázat is – – –
bekapcsoló gomb helyett gyûrû
– jobb AF mezõ kijelzés a keresõben
– külön színtér beállítások
-automatikus LCD fényerõ
. javított D-Range mód

balra: Sony Alpha A350
jobbra: Sony Alpha A380

Sony A230, A330 és A380

A három új modell közti különbség közel ugyanaz, mint a tavalyi trió között. Aki a legolcsóbb kivitelt szeretné és nincs szüksége élőképre, kihajtható LCD-re és nagyobb felbontásra annak az A200 plasztikázott, HDMI kimenetes utódjára, az A230-ra van szüksége. Ugyanakkora felbontást, de kihajtható LCD-t és élőképet is kapott a középső testvér A330 néven. A váz méretben és tömegben is megegyezik az A380-al, mindössze a felbontásuk a lényeges eltérés. Az előző két modell 10,2 megapixeles effektív felbontásához képest az A380 már 14,2-t kínál. A középső modellhez hasonlóan itt is adott a kihajtható élőképes szolgáltatással is felszerelt LCD kijelző.

A Sony Alpha DSLR A230, A330 és
A380 közötti főbb különbségek
Sony Alpha DSLR A230 Sony Alpha DSLR A330 Sony Alpha DSLR A380
10,2 megapixeles effektív felbontás 10,2 megapixeles effektív felbontás 14,2 megapixeles effektív felbontás
2,7″, 230 400 képpontos LCD kijelzõ 2,7″, 230 400 képpontos, kihajtható, LCD kijelzõ 2,7″, 230 400 képpontos, kihajtható, LCD kijelzõ
nincs Live View

élõkép (Live View) funkció autofókusszal

élõkép (Live View) funkció autofókusszal

2,5 kép/mp sorozat

2,5 kép/mp sorozat
2 kép/mp sorozat (élõkép módban)

2,5 kép/mp sorozat
2 kép/mp sorozat (élõkép módban)

~510 felvétel egy akku feltöltéssel ~510 felvétel egy akku feltöltéssel ~500 felvétel egy akku feltöltéssel
128 x 97 x 67,5 mm méretû váz 128 x 97 x 71,4 mm méretû váz

128 x 97 x 71,4 mm méretû váz

450 gramm 490 gramm 490 gramm