Exkluzív: Sony Alpha DSLR-A380

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Vezérlő tárcsa: felvételi üzemmódokban a rekesz és/vagy a záridő beállítására szolgál. A második funkcióját az AV/Expozíció gomb nyomva tartásával érhetjük el. Egyébként bármely funkciógomb (ISO, vakumód, Fn, sorozat, stb) lenyomásával az opciói kiválasztásához, vagy a menüben való navigációhoz használható.
Lejátszásnál a fotók közötti lapozásra szolgál.
(2) Bekapcsoló gyűrű: elfordítva be- és kikapcsolhatjuk a fényképezőgépet.

(3) Exponáló gomb: félig lenyomva az automata élességállítást és a fénymérést aktiválhatjuk, teljesen lenyomva pedig elindítható az expozíció.
Lejátszás módban használva azonnal visszaléphetünk felvételi üzemmódba.
(4) Smart Teleconverter gomb: lenyomásával élőkép módban bekapcsolható a 1,4x digitális képkivágás, újból lenyomva a kivágás mértéke 2x-re növelhető.
(5) AV/nagyítás gomb: P, A, S módokban az expozíció korrekciót szabályozhatjuk vele +/- 2 fényérték között 1/3 Fé lépésközökkel. A gomb nyomva tartása mellett az elől lévő vezérlőtárcsát kell elforgatni. M módban a menü előzetes beállításától függően a rekesz, vagy a záridő szabályozására alkalmas. Ekkor is az első tárcsát kell használnunk. AUTO módban nincs funkciója.
Lejátszáskor a megjelenített fotó nézetét nagyíthatjuk vele egy lépésben. Legnagyobb felbontásban 7,2x értékre nagyít, a további lépések pedig a vezérlőtárcsával állíthatók.

(6) Live View/OVF: segítségével válthatunk az élőkép (képkomponálás és élességállítás az LCD-n) és az optikai kereső között. Live View módba váltva a kereső betekintőnyílása lezáródik és azonnal megjelenik az LCD élőképe. OVF (optikai kereső) állásban a betekintő nyílás szabaddá válik és az LCD elsötétül. Ekkor csak a státuszkijelzésre, illetve a képek visszajátszására használható a képernyő.

(7) Üzemmód választó tárcsa:

– AUTO: teljesen automatikus üzemmód, melynél minden, így például az AF mód, a fehéregyensúly, a vakumód vagy az érzékenység is a gép által vezérelt. Ide tartoznak az expozíciós beállítások is, mint a rekesz és záridő, melyeket szintén önállóan vezérel a fényképezőgép.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak. Beállításainak felülbírálására exp. korrekció, vagy az úgynevezett program eltolást használhatunk, mely bizonyos határok között együttesen módosítja a két értéket.
– A (rekesz előválasztás): a felhasználó szabadon meghatározhatja a rekeszt (a felhelyezett objektív által megengedett határok közt) és a gép ehhez választ egy megfelelő záridőt.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy rekeszpárt. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszérték és záridő között az exp. korrekció gombbal válthatunk. Záridő tekintetében egy plusz beállítást az ún. BULB módot kapunk, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart az expozíció, így akár több perc is lehet.
– Az Alpha DSLR A380 üzemmódjai a továbbiakban is megegyeznek a korábbi modellével. A fennmaradó hét pozícióban automatikus témamódokat választhatunk, melyek a fotószituációnak megfelelően állítják a gépet:
Éjszakai (portré): esti tájkép vaku nélkül, vagy portré vakuval és hosszú expozícióval.
Naplemente: optimálisabb vörös színvisszaadás.
Közeli: makró és közeli képek készítése letiltott vakuval és stabilizátorral.
Tájkép: megnövelt élesítés és színtelítettség a tökéletesebb tájképek érdekében.
Portré: Lágyabb bőrtónusok.
Vakutiltás: egy mozdulattal kikapcsolható a vaku, olyan helyeken, ahol nem engedélyezett a használata (pl. múzeum).
(8) MENU gomb: bármely üzemmódban a gép menüjének előhívására, vagy kikapcsolására szolgál. A menü – az iránygombon kívül bármely funkciógomb lenyomására is kakapcsol.

Hátul

(1) Fn gomb: a funkciómenü aktiválására szolgál mely felvételi módokban a következő beállításokat adja: Autofókusz mód, Autofókusz mező, Fénymérési mód, D-tartomány optimalizáció, Fehéregyensúly, Saját beállítás (színeffektek)
Lejátszás módban szintén hat beállítást találunk itt: Képek törlése, Diabemutató, Kép index, Védelem (törlés ellen), Nyomtatási opciók megadása, Képforgatás.
(2) Négyirányú navigációs gomb: lejátszás üzemmódban a négy alap irány egy-egy funkciót vezérel, melyek a következők:
– bal: képtovábbítás mód (egyképes, sorozat, önkioldó, késleltetett sorozat, automata expozíció sorozat és távvezérlő mód).
– jobb: vakumód (vaku ki, auto, derítő vaku, lassú szinkron, hátsó szinkron, vezeték nélküli elsütés).
– fel: optikai keresőnél a kétféle státuszképernyő közötti váltásra és kikapcsolásra használható. LiveView nézetnél a képernyőn megjelenő felvételi információk, illetve az élő hisztogram be és kikapcsolására szolgál. Lejátszásnál a képpel összefüggő adatok és a csatornánkénti hisztogram, valamint kiégés- és bebukás-kijelzés állítható vele.

– le: az érzékenység megadására szolgál (AUTO, ISO100-3200, 1 fényértékenként)

(3) AF/OK: az az automata élességállítás indítására és rögzítésére használható, akár normál optikai keresős, akár élőképes módben vagyunk. Ha a középsőtől eltérő AF mezőt választottunk ki, vagy használ a gép, ennek segítségével azonnal a középsőre ugorhatunk. Menüben és a beállításoknál a kiválasztott opció elfogadására (OK) használható.
(4) Törlés gomb: csak lejátszás üzemmódban használható, az aktuális kép memóriából való törlésére. A végleges törlésre még egyszer rákérdez a rendszer.
(5) Lejátszás gomb: az elkészült képek visszajátszásának (Lejátszás mód) bekapcsolására szolgáló gomb. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de például az exponáló gombot használva is ugyanez történik.

Oldalt

(1) Objektív kioldó gomb: az optika levételére használható. Nyomva tartva, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítva leoldhatjuk a vázról. Felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(2) AF/MF kapcsoló: a gépvázba épített automata fókuszmeghajtás be (AF), illetve kikapcsolására (MF) szolgál. AF állásban az automata élességállítás, míg MF-ben a kézi működik. Fókuszmotoros objektívnél (SSM, SAM) nincs jelentősége, mivel ott is megtalálható ugyanez a gomb, amely elsőbbséggel bír a két üzemmód váltásában.