1 Nikkor 10mm f/2,8 CX

0

Bemutatás

A Nikon első körben a CX szenzoros MILC fényképezőgépeihez négy objektívet jelentett be. Ezek közül azonban csak egy fix gyújtótávolságú. A Nikkor 10mm f/2,8 CX-hez kit csomagolásban is hozzájuthatunk valamely Nikon 1 sorozatú fényképezőgéppel, de külön is megvásárolhatjuk, bruttó 74.000 Ft-ért.

A Nikon 1 rendszerű gépek CX szenzorának 2,7×-es gyújtótávolság szorzójából adódóan ez az objektív egy kisfilmes 27 mm-es optika látószögéhez hasonlót kínál.

Mivel fix gyújtótávolságú objektívről van szó, e modellnél nincs mód az összecsukásra, mint a 10-30mm-es és a 30-110 mm-es zoomoknál. Mindezek ellenére viszont igen csekély mérettel kell számolnunk. A pancake kialakítású optika a gépre helyezve ugyanis mindössze 22 mm-rel lóg túl a vázon.

Az objektíven belül aszférikus tagot is elhelyeztek, a szabadalom alapján kettő darabot. Az élességállítás során csak a belső lencsetagok mozognak, az elülső tag változatlan pozícióban található, vagyis AF során se nem fordul el a frontlencse, se nem változik az objektív mérete.

Az optikára 40,5 mm-es szűrőket tekerhetünk fel. Napellenzőt nem mellékel a gyártó, s opcionálisan sem vásárolhatunk ilyen gyári kiegészítőt.

Használati tapasztalatok

A Nikkor 10mm f/2,8 fém tubusra épül, s bajonettje is fém. Tömee saját mérés szerint csupán 76 gramm.

Az élességállítást belső motor végzi, hasonlóan a 10-30mm-es és 30-110mm-es objektívhez, itt is relatív csendes működést tapasztalunk. Éppen csak egy kis zizegést hallat, így videózáshoz is egész jól használható. Mivel az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, s nem mozog előre-hátra a fókuszálás során.
Élességállító gyűrűt nem helyeztek az objektívre, a manuális fókuszálást a vázról kell elvégeznünk.

Az optikán nem található sem gyűrű, sem nyomógomb, csak egy bordázott sáv elől, ami viszont csak dekoratív célokat szolgál.

Színhiba

Kromatikus aberráció alig észrevehető, nyitott blendénél 5-6 pixel szélességű pirosas-bíbor elszíneződést láthatunk az igen fényes területek sarok felé eső részein. Érdekes, hogy a blende szűkítésével nem csökken a színhiba mértéke, amely a kategórián belül is kis méretű frontlencsére vezethető vissza.
A színhiba 10×15 cm-es papírképnél 0,2 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 0,7 mm szélességű csíkként jelentkezik.

Geometriai torzítás

A fix gyújtótávolságú, s nem kiemelkedő fényerejű objektíveknél általában a geometriai torzítást remekül korrigálják. Sok esetben alig bukkanni a nyomára. A Nikon e 10 mm-es optikájánál az ideálistól egy kicsi eltérés azonban maradt, mely viszont nem okoz túlzottan komoly problémát.

Geometriai torzítás0,6% hordótorzítás

Peremsötétedés

A jó fényerejű Nikkor 10mm f/2,8 CX objektív nyitott blendénél viszonylag jól látható, 20% körüli peremsötétedést produkál. Egy blendével szűkítve, F4-nél a sarkok sötétedése azonban már 10% alatti, így a vignettálás csak a nyitott blendés fotózásnál lesz látható.

Peremsötétedés


22%

9%

7%

Makró, közelfényképezés


11 cm közelpont,
108 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja gyári adatok szerint 20 cm, nekünk azonban 11 cm-es tárgytávolságnál is tökéletesen fókuszált. Ez 7,5 cm-es munkatávolságot jelent. A jóval kisebb tárgytávolság miatt a gyárilag megadott 0,06×-es nagyításnál is jobbat kaptunk, nagyjából a duplájt: 0,12×-t (1:8,2).
Persze igazából még ez is kevés, de egy nagylátószögű objektívtől ne is várjunk csodás makróteljesítményt.

Képminőség

A Nikkor 10mm f/2,8 CX remek képminőséget biztosít. Vonalélessége a teljes képfelületen szinte azonos, vagyis a homogenitás is kiváló (összevetve a 10-30mm-es kitobjektívvel igen komoly eltérést tapasztalhatunk). A képközép részletgazdagsága viszont nem sokkal nyújt többet, mint az említett kitobjektívnél, inkább csak a sarkokban érezhető jelentős előny, no és persze a fényerőben.

Értékelés

Ha egy kis méretű, tájképek vagy városok fotózására való, jó fényerejű objektívet szeretnénk a Nikon 1-es gépünkre, sok választásunk nem lesz. A kitobjektíven és a drága PD-ZOOM objektíven kívül jelenleg csak ez a pancake objektív kínál 27 mm ekv. gyújtótávolságot. Ha a jó fényerő is feltétel, akkor pedig nincs alternatíva.

Szerencsére komoly kompromisszumot nem kell kötnünk, a képminőség remek, a peremsötétedés visszafogott (ha kell szép vignettálás érhető el, de akit zavar, enyhe rekeszeléssel megszüntetheti). Egyedül a torzításra mondhatjuk, hogy fix objektívnél egy kicsit jobbra számíthatnánk.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!