Nikkor 24mm f/3.5D ED PC-E objektív

0

Bemutatás

A 2008-as év objektív bejelentéseinek egyik érdekessége volt ez az optika, mely a teljes mezőnyt tekintve is a különlegességek közé sorolható. A PC-E (perspektíva korrekciós) Nikkor egyértelműen a Canon hasonló képességű objektívének erős konkurenciájaként jellemezhető. A Nikon korábban már rendelkezett – többek között – egy 28 mm-es, f/3,5 fényerejű perspektíva korrekciós objektívvel, de a több mint negyed évszázados objektív már igencsak megérett egy utódra, amely a Canon konkurens 24mm TS-E optikájához képest is közel 17 év előnnyel indul.

Talán nem csoda, hogy a 24mm-es PC-E Nikkort főként profi fotósoknak ajánlják. Több százezer forintos ára, valamint építési minősége és a felhasznált különleges lencsetagok is erre utalnak. Három ED és ugyanennyi aszférikus lencsét kapott az optika, egy elemet pedig a Nikon legújabb nanokristály bevonatával láttak el. Szintén a profi jelleget mutatja a 9 lekerekített lamellás írisz is.

Automatikus élességállítást az objektív jellege miatt nem kapunk, az általunk próbált Nikon D300 és D3 vázakkal azonban kézi élességállításnál is volt fókusz visszajelzés, de csak ha nem használtuk az eltolás és döntés funkciókat.

Az objektív frontlencse előtti menetére 77 mm-es szűrők csavarhatók, a külső szélén található bajonettre pedig az alaptartozékként mellékelt, vékony, matt belsejű napellenző erősíthető.

Használati tapasztalatok

A rendkívül masszív, fémházas objektíven egy vastag (2,5-3 cm), bordázott gumiborítású élességállító-, mögötte pedig egy keskeny, hasonló felületű rekeszállító gyűrűt találunk. Utóbbin F3,5-F32 között, fél értékenként állítható a blendeérték. Végső állása (L) a Nikon D300 és D3 vázakról vezérelhető elektronikus rekeszállítást ad. Az élességállító gyűrű sima, felfestett távolságskálával és mélységélesség skálával rendelkezik.

Az optika érdekesebb része ezután következik. A négyszögletű fémház minden oldalán egy-egy fémgombot találunk. A két nagyobbal +/- 11,5 mm-es eltolást (shift) és +/- 8,5 fokos döntést (tilt) végezhetünk. Az átellenesen elhelyezett gombokkal kioldható, vagy rögzíthető az objektív beállított helyzete. A pontos beállításban a gombok melletti skála segíti a használót. A tolás és döntés vízszintesen és függőlegesen is elvégezhető, mivel az objektív talpához közeli reteszt lenyomva legfeljebb 180 fokban (30 fokonként) elfordíthatjuk az optikai középtengelyhez képest. A T-S funkció használatakor, mivel eltérünk az objektív ideális középpontjától a szélek felé, erős expozíció korrekciót kell használnunk minden átállításnál.

A négyszögletes házon egy mélységélesség ellenőrző nyomógombot is elhelyeztek, melynek a rekeszgyűrű L-állásában vehetjük hasznát.

Színhiba

Az objektív színhibáját APS-C (D300) és fullframe érzékelős (D3) vázon is ellenőriztük. Alaphelyzetben még a D3 teljes érzékelője is kevés a vetített képkör lefedéséhez, így a jobbára széleken tapasztalható színhiba még ezzel a fényképezőgéppel sem volt jelentős, sőt a tesztképek alapján vehetjük elhanyagolhatónak is. Persze megvizsgáltuk a színhibát a képkör szélén is maximális eltolással és döntéssel, de még nyitott rekesznél sem tapasztaltunk számottevő elszíneződést.

Érdekes módon a D300-nál némileg erősebb volt a kromatikus aberráció jelenléte, pedig ez a gép még eltolva sem használja ki a PC-E objektív hatalmas képkörét. A kapott kromatikus aberráció még így is csekély, így az objektív közel színhibamentes.

Geometriai torzítás

Nem csoda, hogy a képkörből kisebb területet kivágó D300-val kaptunk mérsékeltebb torzítást, bár a 0,5%-os eredmény nem sokkal jobb a D3 0,7%-ánál. A nagyobb látószöget adó fullframe váznál kevésbé lesz feltűnő a torzítás, amely mindkét esetben elfogadható mértékű.

Geometriai torzításhordótorzítás: 0,7%


párnatorzítás: 0,5%

Makró

Nem egy kimondott makró optika, az biztos. Ha valaki mégis közelfényképezésre szeretné használni, az objektív síkjától 21 cm-es közelpontra számíthat, ami a frontlencsétől kb. 10-11 cm-es munkatávolságot jelent.

D300-on a legkisebb lefedett terület 61 x 41 mm, elfogadható mértékű geometriai torzítással. D3-mon 90 x 62 mm-es területet sikerült befognunk, jelentős torzítás mellett.

Nikon D3; 21 cm-es közelpont, 90 x 62 mm leképezett terület

Nikon D300; 21 cm-es közelpont, 61 x 41 mm leképezett terület

Peremsötétedés

D3 vázzal tesztelve, nyitott rekesznél 14,3% volt a sarkok sötétedése, ami nem egészen 0,5 fényérték veszteséget jelent. Teljesen eltolt és döntött állásban a legrosszabb, képszél közeli sarokban 1 és 1/4 Fé csökkenés volt tapasztalható, vagyis 35,1%-os peremsötétedés. Lerekeszelve, normál állásban már csak 4,9%-os volt a veszteség, eltolva viszont még így is megmaradt a legrosszabb sarok 35% körüli sötétedése.

Nikon D300-zal használva még nyitva is csupán 5%-os volt az átlagos sötétedés, lerekeszelve viszont már csak 2,2%. Az eltolást és döntést maximumra kitolva, nyitott rekesznél 11,3%, szűk blendénél pedig csak 5,9%-ot kaptunk.

Peremsötétedéssarkok fényerőcsökkenése: 14,3%


sarkok fényerőcsökkenése: 4,9%


sarkok fényerőcsökkenése: 35,1%


sarkok fényerőcsökkenése: 35%


sarkok fényerőcsökkenése: 5%


sarkok fényerőcsökkenése: 2,2%


sarkok fényerőcsökkenése: 11,3%


sarkok fényerőcsökkenése: 5,9%

Képminőség

Képközépen kiváló felbontást kapunk, a teljes képmezőn jó kontraszttal, bármiféle színfátyol nélkül. A minőségi lencsebevonatok teszik a dolgukat, így a tükröződések és a becsillanás ellen is kellően védett az objektív. A szélek felé – különösen fullframe vázon – már érezhető a lágyság, ami lerekeszelve is megmarad. Eltolással használva a szélek erősebb felbontásvesztést mutatnak, mely sajnos az ilyen funkciójú objektíveknél nem kizárható, de a Nikkor PC-E még ezzel együtt is kategóriájának legjobb képminőségét nyújtja.

Értékelés

Gyakorlati tapasztalataink szerint a Nikon új PC-E objektíve inkább egy fullframe vázra ajánlott. A manuális élességállításhoz ideálisabb kereső és főleg a nagyobb érzékelő sokkal kényelmesebb használatot és jobb végeredményt garantál. Nikon D300-zal, vagy más APS szenzoros géppel, ugyanabból a pontból erősebb korrekcióra lesz szükségünk, így az épületek az eltolás következtében jobban nyúlnak, természetellenes perspektívát mutatnak. Mindenképp egy stabil állványt, valamint néhány perc türelmet igényel ez az objektív, és az aprólékos állítgatás garantáltan jó eredményt ad majd.

A PC-E Nikkor 24mm f/3,5D ED-n nehezen találtunk fogást. Minden tekintetben hozza a jó, de leginkább a kiváló színvonalat. Ára, és speciális használhatósága miatt nem igazán az igényes nagylátószögű fixekre vágyók játékszere, inkább a könnyű hordozhatóságot is szem előtt tartó műszaki fotósok munkaeszköze lehet. A hordozhatóságnak persze ára van, hiszen ezek az objektívek nem vehetik fel a versenyt tudásban és felbontásban egy nagy formátumú műszaki kamerával. Abban a közegben viszont, ahol az új Nikkor PC-E-nek meg kell méretnie magát, a jelenlegi legjobb versenyzővel van dolgunk.