Prémium kompakt digitális fényképezőgépek

0

Bevezető

A fényképezőgépet használók között igen nagy különbségeket figyelhetünk meg, mind fotózási szokások, mind a technika felé mutatott igények alapján. Az egyszerű családi pillanatokat megörökíteni kívánó emlékfotósok számára nem a képminőség az elsődleges (bár ha őket kérdezzük, akkor természetesen mind a legjobb képminőséget keresi), ez érthető is, hiszen az ekkor legsűrűbben előforduló 10×15 cm-es (vagy 10×13 cm-es) papírkép méretnél csak nagy érzékenységnél lesz látható különbség két generáció gépei között.
A fotózást hobbiból űzők számára már érdekesebb kérdés, hogy mire képes a gép, bár itt is inkább a praktikus, gyakorlatias jellegű tulajdonságok vizsgálatának van értelme.
Az amatőr fotósok mind a képi tartalom, mind a gép képességeire igényesek és érzékenyek, ezek felett már csak a művészeket, illetve az anyagi haszonszerzés céljából fotózó profikat említhetjük, akik szempontjából nem kérdéses, hogy a használt gép csak a legkevésbé korlátozhat.

A határvonalak természetesen nem tekinthetők bebetonozottnak, így szerencsére ezek a „gumi skatulyák” sem fixek és változtathatatlanok. Az mindenesetre eléggé valószínűsíthető, hogy a prémium kompaktokat azok választják, akiknek nem elegendő egy hagyományos, egyszerűbb és olcsóbb kompakt fényképezőgép tudása, akik jó fényerőt kívánnak, akik kiváló rajzolatra törekednek, de ugyanakkor a kis méret még mindig fontos tényező, hiszen ha a méret nem számítana, akkor DSLR-t vásárolnának (vélhetően sokuknak DSLR gépük is van).

A tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgépek megjelenése érdekes momentum volt a prémium kompaktok szempontjából, hiszen gyakorlatilag közvetlen konkurensük. A legtöbb MILC ugyanis a kis méretre hajt, mégis DSLR-hez hasonló képminőséget kínál. Mindezt alig többért, mint egy prémium kompakt. Igaz, az olcsóbb prémium kompakt és az olcsóbb MILC-ek között így is 40-50e Ft különbség található, de akinek fontosabb a képminőség, mint a gép mérete, az ezt a differenciát ne sajnálja. Ha viszont a tömeg és a méret igazán döntő momentum, akkor bizony kompromisszumot kell kötni.

Summa summarum, a prémium kompaktoknak még mindig van jövőjük, jóllehet az őket választó fotósok tábora a jövőben talán szűkül.

A felső kategóriás kompakt gépek között jelenleg öt gyártó öt gépét tarthatjuk számon:

  • Canon PowerShot G12
  • Nikon Coolpix P7000
  • Olympus XZ-1
  • Panasonic Lumix DMC-LX5
  • Samsung EX1

Canon PowerShot G12

Canon PowerShot G12

Nikon Coolpix P7000

Nikon Coolpix P7000

Olympus XZ-1

Olympus XZ-1

Panasonic Lumix DMC-LX5

Panasonic Lumix DMC-LX5

Samsung EX1

Samsung EX1