Röviden: Canon PowerShot SX110 IS teszt

0

Bevezető

Néhány éve, a PowerShot Pro 1 forgalmazásának végén úgy tűnt, a Canon nem akar több energiát fektetni az ultrazoom kompakt kategóriába, ha azzal az erővel olcsó DSLR vázakat is fejleszthet. Azóta az ultrazoom kategória bebizonyította, hogy van helye a piacon, így a Canonnál is újra leültették a mérnökcsapatot. Ennek eredménye lett a tavaly óta létező SX sorozat, aminek legújabb tagjai a FullHD videóval ellátott SX1 IS, az SX10 IS és jelenlegi tesztalanyunk az SX110 IS.

A bejelentéskor összeszedett információk alapján az SX110 IS leginkább LCD-jének méretében (2,5″ helyett 3″) és képérzékelőjének felbontásában (8 Mpixel helyett 9 Mpixeles) tér el az SX100 IS modelltől. A gép használata során a szolgáltatások terén sem találkoztunk komolyabb eltérésekkel, így aki kíváncsi a rövid bemutatónkon túli részletekre, nyugodtan olvassa el az SX 100 IS részletes tesztjét, mivel a két gép optikája és képfeldolgozása hasonló, s felbontásuk is csak kis mértékben tér el, közelítőleg hasonló eredmény születik majd az SX 110 IS-sel is. Természetesen a rövid bemutatónkban közölt képek az új modellel készültek.

Képérzékelő

A Canon PowerShot SX110 IS egyik újdonsága a nagyobb felbontású új képérzékelő. A gépben alkalmazott CCD 1/2,3″ típusú, felbontása 10 Mpixel. Érdekes módon ebből csak 9 millió képpontot használ fel a gép a képalkotásra. A legnagyobb képméret így 3456×2592 pixeles (további képméretek a gép adatlapján tekinthetők meg). A készíthető képek oldalaránya alapesetben 4:3, de készíthetünk 16:9 oldalarányú fotót is. 3:2 oldalarány sajnos nem választható, de van lehetőség a kijelzőre a 3:2 oldalarány széleit jelző segédcsík megjelenítésére. A képet persze utólag magunknak kell megvágni, vagy bízni abban, hogy a papírképkészítés során a labor a kellő méretet alakítja ki.

A képeket JPEG tömörítéssel menthetjük el, méghozzá háromféle tömörítési fokkal: szuperfinom, finom, és normál.

Az érzékenységet teljes felbontásban ISO80 és ISO1600 közé állíthatjuk be, de 2 megapixeles felbontás mellett nagy érzékenységű témamódban lehetőség van ISO3200 használatára is. Ez utóbbi esetben sem expozíció kompenzáció, sem fénymérés, de még fehéregyensúly sem választható manuálisan.

Optika

Az alkalmazott optika megegyezik az SX100 IS modellben szereplővel, így eltérést itt nem találunk.
Az objektív fizikai gyújtótávolsága 6-60 mm, ami 10×-es optikai zoomátfogást jelent, kisfilmes értéken pedig 36-360 mm-nek megfelelő látószöget. A 36 mm-es nagylátószög teljesen mindennapos értéknek számít, a 360 mm-es tele állás kategóriájában pedig remek, feltéve ha figyelembe vesszük a gép méreteit is.
Az optika fényereje F2,8-4,3, amelynél ugyanaz a helyzet, mint a gyújtótávolságnál. Az F2,8-as fényerő nagylátószögnél átlagosnak mondható. A tele állás F4,3-as fényereje viszont átlaghoz képest egy hajszállal jobb.
Az objektív optikailag stabilizált, így nagyobb gyújtótávolságoknál is könnyebben készíthetünk berázásmentes képeket.

Az objektív teleszkóposan nyúlik ki a vázból a fényképezőgép bekapcsolásával, kikapcsolva pedig teljesen visszahúzódik. Ilyenkor műanyag lamellák záródnak a frontlencse elé, védve azt a kisebb külső behatásoktól és szennyeződésektől.

Sajnos a Canon PowerShot SX110 IS-re nem csatlakoztathatók külön megvásárolt optikai kiegészítők, pedig ez a PowerShot A-sorozat komolyabb típusainál is lehetséges.

f= 36 mm ekv.
lefedett terület: 28 mm
erős hordótorzítás
sarkok enyhe homályosodása

f= 77 mm ekv.
lefedett terület: 39 mm
minimális hordótorzítás

Makró módban akár 1 cm-es tárgytávolságot is használhatunk nagylátószögnél, s a legnagyobb nagyítás is ekkor érhető el. Ez esetben csupán 28 mm széles témával kitölthetjük a teljes képet, persze a kis távolság miatt komoly hordótorzításra kell számítanunk.
Makró módban a zoom kar használata során a távolságskála alatt látható sárga csík jelzi, hogy milyen zoomállásnál nem tudunk már makrózni. Ezen tartományon belül maradva érhető el a makró funkció. A sárga csík előtti legnagyobb gyújtótávolságnál a nagylátószögűhöz képest kisebb nagyítással, de szinte torzításmentesen tudunk makrózni, ráadásul nem is kell szinte hozzáérinteni a témához az objektívet (mint nagylátószögnél), hanem eltávolodhatunk tőle. Ekkor a munkatávolságunk minimum 30 cm lehet, a lefedett terület pedig 39 mm, amely átlag feletti makróképességet jelent.

Ergonómia

Meglepő, hogy milyen sokszor találkozunk az elgondoltnál kisebb fényképezőgéppel. A normál gyári termékfotók sokszor nem érzékeltetik a gép valódi méreteit, így a kibontás után meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a kiszemelt modell a valóságban kisebb, mint gondoltuk volna. Petur kollégám is hasonlóan meglepődött az SX100 IS tesztjénél. Mivel én még nem találkoztam személyesen az SX100 IS-sel, így nekem is újdonság volt az SX110 IS mérete. Valóban nekem is az jutott eszembe: hmm, 10×-es zoom és sok szolgáltatás egy ekkora gépben? Remek!
Második gondolatom az volt, hogy vajon a markolat kialakítása (vagy éppen annak hiánya) mennyire fogja befolyásolni a fotózási élményt. Szerencsére nem sokban, hiszen az a minimális kiemelkedés, amit még króm csíkkal is díszítettek éppen elég is ahhoz, hogy ne érezzük kényelmetlennek az SX110 IS fogását.
A gép stabilabb kézben fogását a a hüvelykujjunknak kialakítótt támaszték teszi lehetővé, melyet a hátullapon alakítottak ki.

A gép burkolatának dizájnja szubjekíven megítélve egy szóban jellemezhető: szép. Tulajdonképpen felesleges sallangok nélkül, íves vonalvezetéssel esztétikusan öleli körbe a gépvázat.

A kezelőszervek elhelyezése nagyjából hasonlít az SX100 IS-éhez, bár a nagyobb LCD miatt a korábban a kijelző alatt helyet foglaló gombokat a hátsó navigálótárcsa köré mozgatták. Ez talán jobb is így, az LCD alatti pozíció talán nem a legsikeresebb megoldás volt.

Az üzemmódtárcsán az SX100 IS-hez képest pár apróbb változás fedezhető fel, ilyen pl. a korábbi panoráma mód elhagyása, illetve új témamód beillesztése (party), valamint a kényelmes üzemmód is újítás (piros szívvel jelölt egyszerű mód).
A bekapcsológomb is picit arrébb került, a gép tetejének elejéről a felső rész jobb sarkába. Így is kényelmes, sőt talán még jobb is ez a pozíció, hiszen így bal kézzel kézbefogva a gépet akár hüvelykujjunk előre billentésével is bekapcsolhatjuk a masinát.

A hátsó gombok kialakítása is jó, a gépet kézbe fogva nem takarunk el egyetlen gombot se, s jobb kezünk hüvelykujjával szinte minden gombot elérünk (kivéve a nyomtatás/programozható gombot).
Ötletes és nekem tetsző megoldás a 4 irányú navigálógombok navigáló tárcsára cserélése, amely így nem csak az előre beállított funkciók elérését szolgálja, hanem vezérlőtárcsaként is használható az értékek kiválasztásánál. Ezen tárcsa a következő előre beállított funkciók gyors elérését teszi lehetővé:

 • Fel: érzékenység
 • Le: önkiooldó, sorozat
 • Balra: makró, kézi élességállítás
 • Jobbra: vaku mód

LCD

A Canon PowerShot SX110 IS másik újdonsága a nagyobb, 3” képátlójú LCD. Ennek felbontását is növelték, így a korábbi 2,5″ 172.000 szubpixeles kijelző helyett immár 3″-ost használhatunk 230.000 szubpixellel. A fixen rögzített megjelenítő nagy betekintési szögű, így alulról nézve is jól látható képet mutat. Ez hasznos segítség lesz a fej fölül fotózáskor.

A kijelző képe napsütésben elfogadható mértékben látható, erős napsütésben viszont már lehetnek láthatósági problémák. Ennek áthidalására a kijelző háttérvilágítását 5 lépésben változtathatjuk.

A kijelzőn megjelenő információk között – mind felvételi, mint lejátszás módban – a navigálótárcsa alatti DISP gombbal válthatunk, vagy el is tüntethetjük azokat. Felvételi módban harmadoló segédrács és a 3:2 oldalarányt jelző kitakarás is bekapcsolható. A kijelzőt viszont nem tudjuk kikapcsolni, csupán a menü ‘Energiatakarékos mód’ opciójánál állíthatunk be automata kikapcsolási időt, így a fényképezőgép kevesebbet fogyaszt.

A felvételi módban megjelenő fontosabb információk: érzékenység, optikai/digitális zoomskála, vaku állapota, felvételi üzemmód, fehéregyensúly, egyképes/többképes mód, vagy önkioldó használata, színeffekt, vakuteljesítmény kompenzáció, fénymérési mód, képminőség, képméret, rekesz, záridő, expozíció korrekció, fókuszmód, fókuszkeret vagy MF nagyítási ablak, hátralévő képek száma.
Visszajátszásnál a normál nézeten kívül részletes információkat, hisztogramot, és a kiégett részek villogását láthatjuk még. Használhatjuk az ún. Focus Check nézetet is, amelyben kinagyítva ellenőrizhető a használt fókuszkeret alatti képdarab élessége. Ez főként arcfelismerő módnál hatásos, hiszen ilyenkor – függetlenül az arc képen belüli elhelyezésétől – mindig a szemre nagyít rá a gép. A vezérlő tárcsa négy irányával görgethetjük is ezt a nagyítási keretet, ugyanezen tárcsa elforgatásával gyorsabban lapozhatunk a képek között. A zoomgyűrűvel 9-képes előnézetet, illetve az aktuális fotó nagyítását végezhetjük. A nagyítás mértéke maximum 10×-es lehet, amely a képi élesség ellenőrzésére elég is (az 1×1 pixeles pepita rács tesztünket sikeresen teljesítette a gép).

Visszajátszásnál a következő szöveges információk, vagy ikonok jeleníthetők meg a kijelzőn: képminőség, képméret, hisztogram, tárolt/hátralévő képek száma, megjelenített kép sorszáma, felvételi mód, fénymérés, érzékenység, záridő, rekeszérték, expozíció korrekció, fehéregyensúly állapot, fókuszmód, fájlméret, pixelszám, kép készítésének időpontja.
A Canon PowerShot SX100 IS-en nincs elektronikus vagy átnézeti kereső, így a képek komponálása kizárólag az LCD-n történhet.

Élességállítás

A gép kontrasztérzékelős automata élességállítást használ, mely csak középpontos vagy arcfelismerő módú lehet. A középpontos AF a képmező közepén megjelenő keret alatti területen állít élességet. A keret mérete két lépésben (kicsi, normál) szabályozható.

Az automata élességállítás két alap módban használható. Egyképes módban az expo gomb félig lenyomásával aktiválódik az AF, folyamatos opcióban pedig a fókuszkeret alatti területen folyamatosan élességet keres.

Az arcérzékelő AF/AE mód manapság kihagyhatatlan az új gépekből. Sokan felesleges szolgáltatásnak tartják, de akik még nem annyira jártasak a képek újrakomponálásában, bizony jó hasznát vehetik a középre szerkesztett arcok elkerülésében. Ennél a modellnél pláne hasznos, hiszen a fókuszkeretet nem mozdíthatjuk el, portrézásnál viszont kedvező lehet, ha állványra szerelt gépnél nem kell fókuszálás után elmozdítani a fényképezőgépet. Nekem legalábbis nagyon kényelmes volt emiatt az arcfelismerő funkció (lásd cikk alján tesztfotók utolsó két képe).
Az arc felismerése után egyébként az újrakomponálás sem okoz gondot, hiszen a fókuszkeret követni fogja a képmezőben elmozdult arcot. Az arcfelismerés nem csak az élesség, de az expozíció pontosabb beállításában is segít, így kiküszöbölhetők az alul, vagy túlexponált portrék.

Az autófókusz rendszer mellé AF segédfény is bekapcsolható. A gép bal felső sarkában felvillanó, narancs színű LED gyenge fényviszonyok között kb. 3-4 méter távolságig nyújt hatásos segédkezet az automata élességállítás számára.

A fókusz állítás távolsága szerint Normal, Macro és MF beállítást különböztetünk meg. Normál állásban, nagylátószögnél 0,5 m és végtelen között, tele állásban pedig 1 méter és végtelen között képes a gép élességet állítani. Makró módban a nagylátószögű beállítási tartomány 1-50 cm közé esik.

Az MF, vagyis kézi élességállítás módban a fókuszt a hátsó vezérlőtárcsa elforgatásával állíthatjuk be. A tárgytávolságot a kijelző tetején megjelenő skálán láthatjuk. A menüben kérhető a kép közepének nagyítása. Ennek segítségével a kis kijelzőn is viszonylag pontosan beállítható az élesség, különösen közelfényképezésnél. A nagyított nézet szerencsére nem csak digitális nagyítás, hanem valóban részletes kiemelés. Ha hozzávesszük a forgatható tárcsa gyorsabb és könnyebb állíthatóságát, kategóriájában egész jó MF beállítási képességről beszélhetünk.

Vaku

A Canon PowerShot SX110 IS felpattintható vakut kapott. Nyitott állapotban 5,5 cm-re magasodik az optika középtengelye fölé. Ennek a portrékon könnyen kialakuló vörösszemek miatt van jelentősége. A kis gépeknél túl közel kerül a vaku az objektívhez, amely elősegítheti ezt a nem kívánt jelenséget. Minél jobban eltávolítjuk a villanót az objektívtől, annál kisebb az esélyünk a kialakulására. Az SX110 IS tehát némi előnnyel indul e téren kompakt társaihoz képest, de a gyártó azért egyéb óvintézkedéseket is tett. Ennél a fényképezőgépnél is használhatunk a vörösszemek előfordulását csökkentő módot, amely az AF segédfény folyamatos világításával próbálja összébb húzni fotóalanyunk pupilláját. Ezen felül beépített szoftverrel utólag is eltávolíthatók a vaku fényének nem kívánt nyomai.

A vaku automata, derítő, lassú szinkron és vörösszem csökkentő módokban használható. A vakut kézzel kell felpattintanunk, ha használni szeretnénk, még Auto felvételi programban is. A vaku használatának szükségességét viszont egy kis ikon felvillanása jelzi számunkra.
A vaku kimeneti teljesítménye bizonyos beállításokban 3 lépésben, egyébiránt pedig ± fényérték között, 1/3 lépésekben szabályozható.

A fényképezőgépre külső vakut nem helyezhetünk.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A műanyag állványmenetet a gép aljának szinte egyetlen használható pontjában helyezték el, méghozzá az objektív alsó része és az akku fedlap közötti részen. Ezen kívül még a bal sarokba jutott volna hely számára. Hogy melyik a jobb megoldás, azt az Olvasókra bízzuk, e módszerrel mindenesetre könnyebb panoráma képet készíteni, viszont az akkuk és a memóriakártya cseréje nem végezhető el, ha a gép állványon, vagy állványtalpon van.

Az SX110 IS csatlakozói is megegyeznek az SX100IS-ével. A markolat tetején lévő fedlap mögött találjuk az opcionális hálózati adapter egyenfeszültésgű bemeneti pontját, valamint a kombinált Hi-speed USB 2.0 és audió/videó kimenet csatlakozóját.

A fényképezőgép energiával való ellátását két AA méretű elemmel, vagy akkumulátorral valósíthatjuk meg. Utóbbi hosszú távon kevésbé környezetszennyező és gazdaságosabb is, így mi magunk is inkább ezt a módszert javasoljuk.
Érdekes, hogy a fényképezőgép órájának Lítium eleme a gép oldalán kialakított külön foglalatban kapott helyet.

A memóriakártyákat ugyanazon fedlap mögé kell helyeznünk, ami az akkukat is fedi. Ide helyezhetünk SD/SDHC kártyákon túl MMCplus és HC-MMCplus változatokat is. A gyári csomagolás 32 MB-os kártyát tartogat számunkra, amelyet érdemes gyorsan legalább 1 GB-osra cserélni.

Menürendszer

A szokásos Canon felépítésű menüt találhatjuk az SX110 IS-ben, amely manapság már nem meglepő módon magyarul is szólhat hozzánk. A jól átlátható, logikusan elhelyezett menükben könnyedén válthatunk értékeket a Func gomb megnyomása, majd a navigálótárcsa elfordításával.

Funkció menü:

 • Fehéregyensúly (auto, napfény, felhős, izzó, fénycső, fénycső H, kézi)
 • Saját szín (ki, élénk, semleges, szépia, fekete-fehér, egyéni: kontraszt, képélesség, színtelítettség,5 értékben)
 • Vakuteljesítmény (3 lépésben, illetve +/-2 Fé között 1/3 lépésekben)
 • Fénymérési mód (kiértékelő, középre súlyozott átlag, szpot)
 • Tömörítési fok (szuperfinom, finom, normál)
 • Videó felbontása és képfrissítése (640×480, 30 fps; 640 x480, 30 fps LP mód; 320×240, 30 fps) – ez az opció csak mozgókép felvételnél aktív
 • Képméretet (L, M1, M2, M3, S, levelezőlap (2M), széles kép (16:9))

Felvétel menü:

 • AF keret (közép, arcérzékelés)
 • AF keret méret (kicsi, normál)
 • AF-pont zoom (be/ki)
 • AF mód (egy képes, folyamatos)
 • Digitális zoom (Normál, ki, 1,3x, 2,2x)
 • Vaku beállításai
  • Vaku mód (automatikus/kézi)
  • Vaku teljesítmény (expozíció komp. beállítása, vagy kézi módban 3 érték megadása)
  • Hosszú szinkron (be/ki)
  • Vörösszem-korrekció (be/ki)
  • Vörösszem lámpa (be/ki)
  • Biztonsági vakuexpo (be/ki)
 • Önkioldó (egyedi beállítás a SET gombbal, 0-30 mp, 1-10 képig)
 • Biztonsági eltolás (be/ki)
 • Automatikus ISO váltás (be/ki)
 • Kézi fókusz nagyítás (be/ki)
 • Biztonsági fókusz (be/ki)
 • AF segédfény (be/ki)
 • Megjelenítés -felvétel utáni gyorsnézet (ki, 2-10 mp, megtart)
 • Info ellenőrzés (ki, részletes, fókusz helye)
 • Automatikus kategória (be/ki)
 • Kijelző segédvonal (ki, négyzetháló, 3:2 képhatár, mindkettő)
 • IS üzemmód (folyamatos, exponáláskor, követés, ki)
 • Gyorsbillentyű megadás (nincs, fehéregyensúly, egyedi fehéregyensúly, vörösszem korrekció, digitális telekonverter, kijelző segédvonal, kijelző kikapcsolása)

Lejátszás menü:

 • Diavetítés (efefktus (nincs, felúsztatás, oldalra úsztatás), indítás)
 • Saját kategória
 • Vörösszemkorrekció (korrekció, kilépés)
 • Átméretezés (1600 x 1200, 640 x 480, 320 x 240)
 • Hangjegyzet (max. 60 mp) (kilépés, felvétel, szünet, lejátszás, törlés)
 • Törlés elleni védelem (beállítás, kilépés)
 • Elforgatás (90 fokkal)
 • Összes törlése (OK, Mégse) – kivéve az előzőleg védettnek megjelölt képek
 • Rendelés átküldés (DPOF), (rendelés, minden kép megjelölése, beállítások törlése)
 • Folytatás (felvett, már látott)
 • Átmenet (ki, fade, beúsztatás)

Nyomtatás menü:

 • Nyomtatás
 • Képválasztás/példányszám (nyomtatandó kép, példányszám)
 • Minden kép választása (minden fotóról 1 példány nyomtatása)
 • Választások törlése (OK, Mégse)
 • Nyomtatási beállítás:
  • nyomatformátum (normál, index, mindkettő)
  • dátum (be/ki)
  • fájlszám (be/ki)
  • DPOF adattörlés (be/ki)

Beállítás (Set-Up) menü:

 • Némítás (ki/be)
 • Hangerő (indítási, működési, önkioldó, exponálás és lejátszás hangereje 5 állásban)
 • Indító kép (ki/be)
 • LCD fényerő (5 fokozatban)
 • Energiatakarékos mód
  • automatikus kikapcsolás (ki/be)
  • kijelző kikapcsolásának ideje (10 mp-3 perc)
 • Dátum/idő
 • Formázás (teljes törlés+formázás)
 • Fájlszámozás (automatikus nullázás, folyamatos)
 • Új mappa
  • létrehozás
  • automatikusan (ki, naponta, havonta, hétfő-vasárnap
  • időpont beállítása
 • Automatikus képforgatás (be/ki)
 • Távolság egység (m/cm, ft/in)
 • Lencse behúzása (0 mp, 1 perc)
 • Nyelv (26 féle, köztük magyar)
 • Videorendszer (PAL/NTSC)
 • Nyomtatási mód (automatikus vagy PictBridge)
 • Minden paraméter visszaállítása gyári értékekre

Sorozat, videó

A Canon PowerShot SX110 IS kétféle sorozat módot kínál. A hagyományos sorozaton kívül autofókusz sorozat is használható, amelynél minden egyes képkocka előtt a gép újrafókuszál. Ez természetesen lassítja is a sorozatot, de felénk haladó, vagy tőlünk eltávolodó téma esetén ezzel a módszerrel értékelhető képeket kaphatunk.

Normál sorozatra 1,2 kép/mp sebességet adott meg a gyártó, mi ezzel szemben kissé gyorsabb, 1,3 kép/mp értéket mértünk. A készíthető képek számát közepesen gyors kártyánál is (Panasonic Class 2) csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza.

Automatikus expozíció sorozat sajnos nem áll rendelkezésünkre.

AVI videó (~15000 kbps)
640×480, 30 fps; 0:19 mp; 34 MiByte

A videofelvétel legnagyobb felbontása 640×480 pixel, ezen kívül 320×240 és 160×120 képpontot választhatunk.Az első két esetben 30 kép/mp, míg a legkisebb felbontásnál 15 kép/mp a képfrissítés. VGA módban kétféle tömörítési fokot használhatunk: normált, vagy erősebbet (LP). A videók maximális hosszát csak a FAT32 fájlrendszer 4 GB-os fájlméret határa korlázozza (illetve 160×120 képpontos helytakarékos videóból max. 3 perces készíthető egyhuzamban).
A videókba hang is elmentésre kerül, mely 11 kHz mintavételezésű, egycsatornás.
A mozgóképek rögzítés során a fókuszrendszer és az optikai zoom inaktív, a fénymérés viszont működik, s digitális zoomot is használhatunk. A videózás során
A videófelvétel előtt beállítható a fehéregyensúly, a színmódok, illetve a stabilizátor üzemmódja is.

VGA felbontásban 512 MB-ra 4:10 perc menthető, ugyanez LP módban 8:14 perc.

Extra szolgáltatások

Arcfelismerés
Manapság már megszokott, hogy az új fényképezőgépek arcfelismerő funkciót is támogatnak. Nincs ez másként az SX110 IS-nél sem, ami nem is meglepő, hiszen már az elődje is képes volt erre. Az arcfelismerést a szokásos módon az automatikus élességállításhoz és a fényméréshez rendelték hozzá, így érve el hatékonyabb fókuszálást és jobb expozíciót.
Az arcfelismerés egyébként a képek nagyításánál is jól jöhet, ahogy azt már a korábbiakban ismertettük.

Optikai stabilizátor
Mindenképpen megemlítendő extra szolgáltatás az optikai stabilizátor, mely hosszabb záridők esetén is segít berázásmentes felvételeket készíteni. A stabilizátor megegyezik az SX100 IS-ében találhatóval, így a stabilizátor hatékonyságára ez esetben az ott leírtak is érvényesek.

Szín módok
A Canon PowerShot SX110 IS „saját szín”-ként emlegeti a használható színmódokat, mely a normálon kívül élénk, semleges, szépia és fekete-fehér lehet.

Kontraszt – színtelítettség – élesítés
A színmódok közül az utolsó az ún. „saját színek”, ahol mi magunk választhatjuk meg a kontraszt, a színtelítettség és az élesítés mértékét ±2 értékben.

Vörösszem korrekció
Lejátszás módból érhető el a képek utólagos vörösszem korrekciójának lehetősége. Ez képes automatikusan megkeresni a képen lévő vörös szemeket, de mi magunk is kijelölhetünk kisebb területeket a javítás elvégzésére.
A vörösszem korrekció jól dolgozik, az elkészített tesztkép javított változata nem hat természet ellenesnek, így kijelenthetjük, hogy a funkció hatékony és hasznos.

vörösszem

javítva

Egyéb
Szintén nem elhanyagolhatóak, de csak felsorolás szintjén említjük meg a következő szolgáltatásokat, melyek a belépőszintű gépektől elkülönítik az SX110 IS-t:

 • kézzel is állítható érzékenység
 • rekesz-előválasztás lehetősége
 • zársebesség-előválasztás lehetősége
 • teljes kézi mód
 • képek utólagos leméretezése (max. 1600×1200, min. 320×240)
 • hangfelvétel a készített képekhez 60 mp hosszban
 • képek elforgatása gépen belül
 • nagyított nézetben képváltás
 • képek gépen belüli kategorizálása, diavetítés kategóriánként

Képminőség

A tesztfotók elkészítése után következett azok értékelése. A képek szerencsére a mostani ultrazoomokhoz képest jobban sikerültek, nem meglepő, hiszen a már-már felesleges 18×-os átfogás helyett ebben a modellben „csak” 10×-es zoomátfogású objektív található, amely jótékony hatással van a képminőségre. Teljes tele állásnál sem érzhető túlzott lágyulás, illetve a 36 mm-nek megfelelő állásban is kellően részletgazdag képeket kapunk.
A sarkok is jó minőséget hoznak, nem találkozunk szférikus hibával. A kromatikus aberráció is visszafogott, nem rondít bele a képbe, legalábbis a tesztképeink alapján ilyen hatással csak igen minimális szinttel találkoztunk.

Az érzékenységet ISO80-tól akár ISO1600-ig növelhetjük. A tapasztaltabbak biztosan tudják már, hogy a nagyobb érzékenység erősebb képzajjal és/vagy jelentősebb zajszűréssel jár. A Canon PowerShot SX110 IS-nél a képzaj ISO64 és ISO100 érzékenységeknél minimális, ISO200-nál is inkább a homogénebb felületeken érhető tetten. A zajszűrés ISO400-nál kapcsol erősebbre, amely a részletek kimosottságát eredményezi, emellett persze a nagyobb érzékenység miatt a képzaj is enyhén megnő. Ez azonban még bőven használható csak minimális kompromisszumot kell kötnünk a részletgazdagság csökkenése és az enyhén megnövekvő képzajjal.
ISO800-nál tovább erősödik a képzaj megmaradt része, s a zajszűrés is erősebb lesz, ami további mosottságot okoz. Kisebb méretű (9×12, 10×13 cm) papírképekhez még alkalmazható nagyobb gond nélkül.
ISO1600-nál viszont már olyan nagy mértékű a zajszűrés okozta részletvesztés, hogy igazából részletekről már nem nagyon beszélhetünk. A 9 Mpixeles fotók jó esetben annyi részletet tartalmaznak, mint egy jobbféle 1,3 Mpixeles. Hogy ez elegendő lehet-e 9×12 cm-es papírképre? Minden bizonnyal igen, de számítsunk rá, hogy a lágyság azért érezhető lesz, s a színzaj is észrevehető.
Ezeken kívül nagy érzékenységű témamódban még ISO3200 is használható, ekkor 2 Mpixeles képeket készíthetünk. Ha semmiképpen nem tudunk állványt használni, végső esetben emlékképnek még ez is elmegy, bár a használhatósága már erősen megkérdőjelezhető.

A lenti dobozban 4 képkivágás tekinthető meg egy-egy érzékenység tesztfotónkról.

Érzékenység – képzajISO80; F6,3; 1/3 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO1600; F6,3; 1/60 mp


ISO3200; F2,8; 1/640 mp


ISO80; F6,3; 1/3 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO1600; F6,3; 1/60 mp


ISO3200; F2,8; 1/640 mp


ISO80; F6,3; 1/3 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO1600; F6,3; 1/60 mp


ISO3200; F2,8; 1/640 mp


ISO80; F6,3; 1/3 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO1600; F6,3; 1/60 mp


ISO3200; F2,8; 1/640 mp

A fotók 22 °C hőmérséklet mellett készültek.

Mellékelt tartozékok

A termék dobozában a fényképezőgépen kívül a következőket kapjuk:

 • 2 db alkáli ceruza elem
 • csuklópánt
 • USB- és A/V kábel
 • 32 MB-os SD kártya
 • szoftver CD
 • kezelési útmutató

Értékelés

A Canon PowerShot SX110 IS-re ugyanazokat a jó tulajdonságokat mondhatjuk el, mint amit az SX100 IS-nél elmondtunk. Kellemes a 10×-es átfogás, remek a stabilizálás, a képzaj kezelése is jó, s a hátsó navigáló tárcsa a kezelést is megkönnyíti. Sajnáljuk viszont a RAW formátum és az automatikus expozíció sorozato(k) hiányát, illetve néhány kiegészítő sem lenne rossz a géphez, mint pl. nagylátószögű vagy tele előtét (esetenként a 36 mm-es nagylátószög még kevésnek bizonyulhat). Ezt a gépet azonban nyilvánvalóan nem azoknak szánták, akik mindenféle kütyüket aggatnak a gépre, s a képeket órákig javítgatják a RAW konverterben.
A Canon PowerShot SX110 IS kiváló ultrazoom gép azok számára, akik ugyan nem elégednek meg a legegyszerűbb modellel, s fontosnak érzik a jó képminőséget, emellett stabilizátorra is igényt tartanak, de nem kívánnak erre 60e Ft-nál többet költeni.
Bár a mezőny ebben a kategóriában már erősen telített, az SX110 IS mellett szól a kisebb átfogás miatti jobb képminőség, a könnyű kezelés, a manuális módok és a kompakt méret.

A Canon PowerShot SX110 IS bruttó fogyasztói ára a cikk megjelenésekor 59.900 Ft.

A fényképezőgép kipróbálását az Canon Hungaria Kft. tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson a lenti linkre.

A képek fájlneveiben szerepel az érzékenység, a rekeszérték és a kisfilmre átváltott gyújtótávolság is.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!