Röviden: Casio Exilim EX-Z55 teszt

0

A Z sorozat új zászlóshajója a Z55. Az első 5-ös a felbontásra utal, a második a 2,5″-os LCD-re, mert a Z55 fő eltérése kistestvéréhez, a Z50-hez képest, épp e megnövekedett méretű kijelző.

Az LCD nem csak mérete miatt vonzza a szemet. Bár felbontása “csak” 115,200 pixel, ami nem mondható döbbenetesen nagynak, de a Z55 esetében elég, mert a kijelző képe így is elég részletgazdag, továbbá színhelyes, éles és a képfrissítése is kifogástalan. Szükség van a jó LCD-re azért is, mert az átnézeti kereső borzasztó pici és a horizontális mellett vertikális parallaxis hibával is küszködik (magyarul rossz helyen van). Szerencsére még éjszaka sem kell az átnézeti keresőt használni, mivel az LCD képe ilyenkor kivilágosodik. Az LCD mellett szól az is, hogy komponáláskor információk tömkelege látható rajta. A képméret, a fehéregyensúly aktuális beállítása, vagy épp az akkutöltöttség mellett nagy segítség a fotózásban az élő hisztogram is.
Azt hiszem, a dizájnereknek nem lehetett könnyű dolga a Z55-el. Hátulról az LCD miatt nincs hely, elöl meg ott az obi, a vaku meg az átnézeti kereső. Ennek ellenére igen csinos kis masina a Z55. Impozáns az alumínium borítás, a vonalak egyszerűek, elegánsak. Némi meglepetésre a helyszűke ellenére épp a hátfal sikerült a legjobban, a gombok logikusan és arányosan osztoznak a parányi felületen, a navigálótárcsa pedig egyenesen egy iparművészeti remekmű.

A Z sorozat csúcsmodellje természetesen felbontásban is többet tud a többi Z-nél. Az 5 Mpixeles, 1/2,5″-os CCD lehetővé teszi akár 2560X1920 képpontból álló felvételek készítését is. Ha kevesebbel is beérjük, akkor az alábbiak állnak rendelkezésre: 2560X1712 (3:2 oldalarány), 2048X1536, 1600X1200, 1280X960 és 640X480. A képek JPEG formátumban kerülnek tárolásra, a tömörítési fok három féle lehet: Fine, Normal és Economy. Az érzékenység ISO 50-400 közt állítható. A képminőségre nem lehet panasz, mind az élesség, mind a színek rendben vannak, a zajosodás elhanyagolható. Összességében a legnagyobb hiba talán a nagylátószögnél tapasztalható enyhe hordótorzítás. Ezt az apró hibát könnyedén ellensúlyozza a részletgazdagság, ami egészen kiváló. De hát mi mást is várhatnánk egy 5 Mpixeles CCD-től?A Pentax optikáról sokat nem érdemes beszélni, mert már számtalanszor elmondtuk, mennyire ötletes a felépítése és milyen jó a képminőség, amit nyújt. Tehát csak az adatok, távirati stílusban: a gyújtótávolság 35-105 mm, nagylátószögből telébe 6 lépésben jut a zoom, a kezdőfényerő f2,6-4,8, a makróképességéről pedig mindent elárul a 3,5 cm-es legkisebb átfogás.

A Z55 erősségei – Casio géptől elvárható módon – a témamódok, amik itt a Best Shot névre hallgatnak. Összesen 23 van belőlük, plusz egy szabadon konfigurálható. Hogy igazán könnyű legyen használni, a Best Shot kiválasztásakor nem kis ikonok jelennek meg, hanem az egész képernyőt kitöltő magyarázata a programnak, mintaképpel alátámasztva. A felhasználó így pontosan tudja, mi fog történi, amikor fotóz, ami amellett, hogy érdekes, még a fotózási ismereteket is bővíti.

Kézi beállítái lehetőségből nem kínál valami sokat az EX-Z55, de a Best Shot mellett nem is biztos, hogy szükség van sokrétű kézi beállításokra. Azért fehéregyensúly állítás van, sőt, a 7 előre definiált mellett kézi beszabályzást is találni. Kézi élességállítás szintén lehetséges, ekkor a kép közepe interpolálva jelenik meg a kijelzőn. Ezen kívül többpontos, szpot és előfókusz (pan) mód választható. Az élesítés, a színtelítettség és a kontraszt a főmenüben állítható, a fekete-fehér és szépia szűrők viszont a Best Shot módok közt találhatók.

A Z55 legfőbb erénye a gyorsasága. Bekapcsoláskor ez még nem látszik, az élőkép megjelenésére 2,5 mp-et kell várni. Innentől viszont minden pillanatok alatt történik. A fókuszálási idő alig-alig megy 1 mp fölé, legfeljebb kevés fény esetén, de még ekkor is igen megbízható az AF, pedig nincs segédfény, vagy más, élességállítást segítő rendszer. Lejátszáskor sem kell órákat várni a képek megjelenítésére, és két kép készítése között alig 2 mp telik el, ami nem egy rossz érték egy kompakt géptől. Ez az idő vakuzás esetén sem nő jelentősen. A Z55 vakuja egyébként nem egy különleges darab, hatótávolsága valamivel több, mint 3 méter. A vakumódok a szokásosak, az automata mellett vörösszem-effektus csökkentéses illetve normál derítés választható. Egy apró érdekesség azért itt is van: a Flash Assist bekapcsolásával a derítés miatti rövid záridő okozta sötét képrészeket (ld.: háttér) a képfeldolgozáskor (részben) korrigálja a Z55.A Z55 gyenge pontja a videófelvétel. A legnagyobb felbontás 320×240 pixel, ami manapság már általában a második, sőt, egyre gyakrabban csak a harmadik legnagyobb felbontás szokott lenni. A képfrissítés viszont 30 fps körüli, és felvétel közben a fénymérés mellett a fókuszálás is folyamatos. Sorozatfelvételi mód nincs a Z55-ben, de a géppel megcélzott vásárlói körnek ez valószínűleg nem fog olyan mértékű lelki sérülést okozni, ami miatt elpártolnának a Casio-tól.

A célcsoport a sorozatnál a diktafon funkciót feltehetően többre fogja értékelni. Vagy a 132 várost ismerő világórát. Vagy a beépített ébresztőórát. Vagy esetleg a képkivágást, a lekonvertálást. Vagy – félve mondom ki – a lejátszás hisztogramot. Szóval akad a Z55-ben néhány olyan funkció, amitől nagyon meg lehet szeretni ezt a csöppséget. De ha a felsoroltakat valaki kevesellné, akad itt még például konfiguálható gomb is, amire a Setup-ban szinte bármelyik funkciót kioszthatjuk; vagy itt is van Icon Help funkció, amit bekapcsolva az egyes menüpontok magyarázata megjelenik az LCD-n, így nem kell majd a karácsony estét a használati utasítás olvasgatással tölteni akkor sem, ha valamelyik ikon elsőre nem lenne egyértelmű.

A Z55-höz a korábbi Z (és S) modellekhez hasonlóan nem mellékel a gyártó SD kártyát, lévén az 10 MB belső memóriával rendelkezik. Nekem ez a megoldás mindig is tetszett, mert általában 16 MB-os kártyát adnak a fényképezőgépekhez, ami ugye semmire sem elég, tehát be kell szerezni egy nagyobbat, ha pedig van nagyobb, ki hord magával egy “semmiresemelég” 16 MB-osat? Viszont akkora memória nincs, ami egyszer meg ne telne, ilyen esetben pedig nagyon nagy segítség lehet a beépített memória.

A fényképezőgéphez alapkiszerelésben mellékelt NP-40 jelű Li-ion akkumulátorral a Casio adatai szerint 10%-kal hosszabb működési idő érhető el, mint a korábbi Z modellek esetében. Ez számszerűsítve 400 fotót avagy 6 óra folyamatos lejátszást jelent (CIPA standard szerint mérve). Az 1230 mAh-ás kapacitást látva ez elég hihetően hangzik. A teszt során nekünk is bizonyított az akksi: a Z55-öt a hét során összesen egyszer kellett tölteni. Amikor megkaptuk…


A dobozban a fényképezőgépen, a szoftver CD-n és a használati utasításon kívül az alábbiak találhatók:

  • dokkoló
  • USB és AC kábel
  • csuklószíj

A dokkolón két gomb található, az USB feliratúval a kábel csatlakoztatása után a képek áttöltése indítható el, a Photo jelűvel pedig diavetítés kezdhető a gép LCD-jén. Ez utóbbi gombnyomás megspórolható, ehhez csak annyit kell tenni, hogy a Setup-ban bekapcsoljuk az Automatic Slideshow-t. A dokkoló nemcsak át-, de fel is tölt, legalábbis az akkumulátort biztosan.

A Casio EX-Z55 nemcsak a Z, de a teljes a ultrakompakt-zoom kategória zászlóshajójának is tökéletesen megfelel. Hihetetlenül apró, mégis könnyen kezelhető, rendkívül precízen összeépített és éppen azt kínálja, amire a vásárlónak szüksége lehet. Ugyanakkor nemcsak a külső minősége kiváló, de a képeké is, a kategóriában legalábbis kevesen vehetik fel vele a versenyt.

A fényképezőgép ára jelenleg bruttó 110.000 Ft.

A tesztelt Casio gépeket a Digifénykép – Mediker biztosította számunkra.