Röviden: Fujifilm FinePix E500 és E510 teszt

0

A Fujifilm FinePix E500-ban 1/2,5″ tokozott méretű 4 Mpixeles, míg az E510-ben ugyanilyen méretű, de 5 Mpixeles CCD található. Mindkét fényképezőgép fémvázas, helyenként műanyag borítással. A műanyag állványmenet az optikai tengely vetületétől 1 cm-rel került távolabb. Ha a gépet állványra helyezzük, sem az akkumulátorok, sem az xD memóriakártya nem marad cserélhető.Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510


Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510

A 4 és 5 Mpixeles fényképezőgépekkel a kép tömörítései fokát csak a legnagyobb felbontásban változtathatjuk meg, ekkor Fine és Normal minőségi fokok közül választhatunk. Kisebb felbontásoknál nincs lehetőség a tömörítési fok megváltoztatására.

A képek komponálására a 10 lépésben változtatható fényerejű, nagy méretű 2″-os LCD és az átnézeti kereső használható. Ez utóbbi közepes méretű képet ad, sajnos nagylátószögű állásnál az objektív tubusa belelóg az átnézeti kereső képébe. Mivel a kereső nem pontosan az optikai tengely felett van, így parallaxis-hibára vízszintes irányban is számolnunk kell.Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510


Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510

Az optika fizikai fókusztávolsága 4,7-15,1 mm között lehet, amely kisfilmes formátumú gépnél 28-91 mm fókusztávolságnak felel meg. A kompakt gépek között is egyre több olyan fényképezőgép jelenik meg, amely képes a 75 fokos látószög elérésére. Ehhez ugyanis kisfilmes rendszerben 28 mm-es optika kell (itt a kicsiny CCD miatt pedig 4,7 mm-es). A zoomot a nagylátószögű álláson kívül 9 pozícióra állíthatjuk, amely a kompakt 3x-os zoomátfogású gépek között teljesen átlagos. A fényerő f/2,9-5,5, amelynél az átlagosnál gyengébbnek csak a tele állás értékét nevezhetjük. Az optika fő problémája nem is a fényerő, inkább a jelentős kromatikus aberráció, amely kékes elszíneződésként jelentkezik az erősebb fényerőkülönbségek határvonalain (első tesztfotó). Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a zoomot részlegesen használhatjuk, a legnagyobb nagyítás a zoom végállásában érető el, ilyenkor 41 mm széles területtel tölthetjük ki a képet. Bár ez az érték is átlagosnál jobb, a Fujifilm ezzel nem elégedett meg, lehetővé tette a Szupermakró módot, amely során zoomot nem használhatunk, viszont a témát akár 1 cm-re megközelíthetjük, ezáltal 29 mm széles téma kitöltheti a teljes képet. Ez kiváló nagyításnak számít a kompakt gépek között.Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510

Az átnézeti kereső miatt a vakut nem tudták volna jól elhelyezni a gépen, ezért felpattanó vakut alakítottak ki. A felpattanó vakuk általában távolabb lehetnek az optikai tengelytől, mint a fixen beépítettek, de ennél a modellnél a 3,5 cm nem nevezhető ilyen szinten kifejezetten jó értéknek (a már ismertetett Fujifilm FinePix A340 fix vakuja pl. 4 cm-re volt az optikai tengelytől). A vaku a szokásos módokon kívül hosszú szinkronidővel is használható.

A Fujifilm FinePix E500 és E510 kézi beállítási lehetőségeket is biztosítanak a fotósnak. Az érzékenységet ISO80 és ISO400 között, a rekeszértéket nagylátószögnél f/2,9 és f/8 között 1/3 blendénként, a zársebességet 2 mp és 1/2000 mp között szintén 1/3 Fé-enként változtathatjuk. A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül megadható napfény, felhős, 3 féle fénycső vagy izzó módra, de kézi beszabályozás sajnos itt nem végezhető. A használandó témamódot az üzemmódtárcsáról választhatjuk ki a következők közül: portré, éjszakai, tájkép, sport. A képeffektek között a chrome (a diafilmek színvilágát, színtelítettségét idézi) és fekete-fehér módokat találjuk.

Az élességállítást nem segíti elő AF segédfény, így rossz fényviszonyok között problémás lehet az AF-rendszer használata. Ezt elkerülhetjük, ha kézzel állítjuk be az élességet. Ekkor viszont se tárgytávolság skála, se kinagyított képrészlet nem könnyíti meg az élesség beállítását, talán ezt a nagy felbontású és nagy méretű 154e pixeles 2″-os LCD áthidalja.Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510

A gépekkel – bár nem belépőszintűek, mégis – sorozatfelvétel nem készíthető. A videofelvétel sem tartozik a gépek erőssége közé. A felbontás maximum 320×240 pixeles lehet, a felvételek maximális hossza 1 perc. A videófelvételek közben egyébként sem digitális, sem optikai zoom nem használható, ezt csak a felvétel előtt állíthatjuk be. A fénymérés a felvétel közben aktív, az AF viszont inaktív.

A fényképezőgép sebessége, főleg az AF rendszeré jobb az átlagosnál. A bekapcsolás és az élőkép megjelenése között eltelt idő átlagos: 3 mp, de az élességállítás szép időkkel büszkélkedhet: nagylátószögnél 0,5-0,7 mp, tele állásban 0,7-0,9 mp, makrózáskor 0,8-1,1 mp.Kiegészítő, extra szolgáltatások tekintetében nem kapunk túl sokat ezektől a fényképezőgépektől. nincs hisztogram, nincs képelforgatás, nincs időzített sorozat. Képkivágást viszont eszközölhetünk utólag, valamint a képekhez is készíthetünk hangmegjegyzést. A vaku teljesítményét kézzel is kompenzálhatjuk. Érdekességnek számít, hogy a NiMH akkumulátorokat menüből megadható módon képes kisütni a fényképezőgép. Egy zavaró tulajdonságát találtuk a fényképezőgépnek: ha a bekapcsolt fényképezőgépet felvétel állásból lejátszás módba kapcsoljuk, 7 mp után automatikusan behúzza az optikát. Ez azért volt számunkra furcsa, mert digitális fényképezőgépről lévén szó, a legtöbb esetben a képkészítés után megnézzük a készített képet, ellenőrizzük az élességet belenagyítással, majd jöhet a következő kép. Ekkorra azonban már a gép behúzta az optikát, minek következtében felvétel módra visszakapcsolva az optikát ki kell tolnia: felesleges energiapazarlás. Lehetett volna nagyobb időt hagyni a lejátszás módban.

A kész felvételek xD kártyára kerülnek, az energiaellátást két AA méretű ceruzaelem, vagy ceruzaakkumulátor szolgálja.Fujifilm FinePix E500 Fujifilm FinePix E510

Mivel a fényképezőgép csatlakozóit védő fedél nincs rögzítve a gépvázhoz, az esetleg elveszhet. Ennek pótlására a gyár a dobozba egy pót csatlakozófedelet is elhelyezett. A fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a dobozban a következő tartozékok találhatók:

  • USB kábel
  • A/V kábel
  • hordszij
  • 2 db alkáli elem
  • 16 MB xD kártya
  • dokkoló-adapter
  • pót csatlakozófedél

A Fujifilm FinePix E500 és E510 azoknak lehet jó választás, akik szeretnének a kézi beállítási lehetőségek adta előnyöket is kihasználni, szeretnének jó makrófotókat készíteni, de nem szeretnének sokat költeni egy 4 vagy 5 Mpixeles fényképezőgépre.

A fényképezőgépet a kipróbálás idejére az Extreme Digital biztosította számunkra. Köszönjük!

A Fujifilm FinePix E500-zal készült tesztfotók itt tekinthetők meg. A Fujifilm FinePix E510-zel készült teszfotók a lenti indexképekre kattintva nyílnak meg.