Röviden: Olympus Stylus SH-50 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az Olympus Stylus SH-50-ben kontraszt érzékelésen alapuló automata élességállítást kapunk, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen minden hasonló gépben ilyet találni. A rendszer normál üzemmódban, nagylátószögnél 10 cm-ről, tele állásban 40 cm-ről képes élességet állítani. Szuper makró módban a frontlencsétől 3 cm-re is fényképezhetünk, melynél fix zoomállást (~80mm ekv.) használ a gép.

A készülék a korábbiakhoz képest jobb arcfelismerő rendszert kapott, mely egy fehér kerettel jelzi az élőképen észlelt emberi arcvonásokat. A rendszert iESP (automatikus fókuszmező kiválasztás) módban is használhatjuk, de elérhető a kisebb területen fókuszáló szpot és a témakövető mód is. Témakövetésnél az AF-rendszer igyekszik a fókuszponttal lekövetni az képmezőben elmozduló témát.

Ha az AF-pont kiválasztását nem akarjuk a gépre bízni az érintéses kiválasztással járunk a legjobban. A menüben engedélyezve elég csak a képernyő azon pontjára böknünk ahol élességet szeretnénk állítani és a gép automatikusan ott végzi el a műveletet. Az AF-pont kiválasztása egy képernyőikonnal átváltható kioldásra is, melynél az élesség beállítása után azonnal exponál is a fényképezőgép. Nagyon hasznos és gyors módszer, gyakorlatilag a megfelelő élességállítási mező kiválasztásának leggyorsabb módja.

Ha a rendszernek gyenge fényben kell fókuszálnia engedélyezhetünk számára AF-segédfényt is, mely az objektív mellett vörös színű LED felvillanását jelenti, és néhány méteren belül hatásos.

Az SH-20 nem kínál manuális élességállítási lehetőséget.

A fénymérés két üzemmódban használható: ESP és szpot (pontszerű). A záridő manuális üzemmódban 15-1/2000 mp között állítható, a gép által választott értékeket pedig +/-2 Fé közötti expo kompenzációval módosíthatjuk.

Sorozat fényképezés

Összesen ötféle sorozat mód áll rendelkezésünkre, melyeket a gyorsmenüből is egyszerűen kiválaszthatunk. Teljes felbontásban akár 10 kép/mp sebességre is képes a gép, de az egyhuzamban készíthető képek száma itt csak 17 db. Jóval hosszabban, akár 200 kép hosszan készít sorozatot a készülék, ha 2,5 kép/mp-es módra váltunk.

Akad még két extra gyors (Hi-speed) mód is, melyeknél 3 megapixelben maximálja a képméretet a gép. Az első (1.) üzemmód 15 kép/mp sebességre képes 60 képig, a második (2.) pedig ugyanilyen hosszan 60 kép/mp-cel dolgozik, vagyis teljes sorozatunk egyetlen másodperc alatt lefut.

Az ötödik sorozat módunk Automata osztott felvételkészítés (Auto-split) néven fut és 16 képet csinál egyvégtében.

Sajnos automata képsorozatokat, így expo sorozatot nem kapunk, de az önkioldó tartogat néhány meglepetést. Ezúttal a 2 és 12 mp-es kioldási késleltetés extraként kutya és macska arcfelismerést is kínál, mely az kisállat „arcvonásainak” észlelésekor automatikusan képet készít. Ezek az üzemmódok a témaprogramok (SCN) között érhetők el.

Videófelvétel

A CMOS szenzor alapján már feltételezhető, hogy FullHD videó felbontásnál ez a gép sem adja alább, és valóban így van. 1080p, 720p és VGA felbontásban készülhetnek a mozgóképek Quicktime Motion JPEG formátumban. A mozgóképek hossza 29 perc, maximális mérete 4 GB lehet. VGA méretben nincs felvételi korlát.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 38 mp, 87 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel közben használható a teljes optikai zoomtartomány, működik a fénymérés és az automata élességállítás is, mely folyamatosan változik az észlelt téma távolságától függően.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 30 mp, 37 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A menüben csupán néhány dolgot állíthatunk. A felbontáson kívül itt érhető el a stabilizátor mód is, mely kikapcsolt állás mellett normál és hibrid is lehet. Utóbbi öt-tengelyes optikai stabilizációt jelent. Ugyanitt kapjuk meg a hangfelvétel letiltásának és a szélzaj csökkentés engedélyezésének lehetőségét. Hangfelvételre egy sztereó mikrofont helyeztek el a gép tetején.

432 x 324 pixel, 240 kép/mp, MOV, 55 mp, 14 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280 x 720 pixel, 120 kép/mp, MOV, 29 mp, 21 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

További mozgókép beállításokat a gyorsmenüben találunk, de csak akkor ha Haladó videofelvétel módba kapcsolunk a főtárcsán. Ez esetben önkioldó, expozíció kompenzáció és fehéregyensúly beállítás mellett fotó/videó mód, 60i képfrissítés (normál esetben 30p), illetve nagy sebességű (HS) mód is elérhető. HS módban 120 vagy 240 kocka/mp-es képfrissítést választhatunk, mely visszajátszáskor 4x, illetve 8x lassabb videót jelent. Nagy sebességű felvételnél 20 mp egy snitt maximált ideje. A 120 képkockás mód akár 1280 x 720 pixel felbontású is lehet, 240 kocka/mp-es sebességnél viszont csak 432 x 324 képpontos felbontást használhatunk. Hátrányuk, hogy készülék mindkét módban nagyon erős tömörítést használ, így hiába a HD felbontás, a képminőség nem a legpengébb.

Mirror magic mód, 1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 25 mp, 30 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Kombinált fotó és videó módban akár a mozgókép felvétel közben is készíthetünk teljes felbontású állóképeket az expo gomb lenyomásával.

Fotó képkivágás (16:9, 1920 x 1080)

Videó képkivágás (16:9, 1920 x 1080)

Az SH-20 rendelkezik még egy különleges kombinált üzemmóddal. A Fotó és videó mód szintén a főtárcsáról érhető el, akár csak a Haladó videó állás. Segítségével az expo gomb lenyomásával a beállított méretben készíthetünk egy állóképet, de a gép a gomb lenyomása előtti – sőt igény szerint azutáni – néhány másodpercet is rögzíti rövid videó formájában. Többféle beállítást kapunk 3, 5 és 7 mp-es állókép előtti, illetve 3/3, 5/3, és 7/3 mp-es állókép előtti és utáni videósnittekkel.