Röviden: Olympus Stylus SH-50 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Igényes géphez méltó vázat kapott az SH-50, fém és műanyag borító elemekkel, de ezek minőségére jellemző, hogy nagyon nehéz megmondani melyik milyen anyagból készült. Az összeillesztés és szerelés minősége kiváló. A gépet kézbe véve nincs olcsó érzetünk. Érződik, hogy van benne anyag. A hátsó fémesen csillogó gombsor egyfajta díszítő elemként funkcionál, és a komor, férfiasan szögletes külsőt a gép tetején körben végigfutó sötét fémberakás is lágyítja.

Fogása a kategóriához mérten elég kényelmetlen, hiszen kicsi és szögletes, de a lehetőségeket azért igyekezett tágítani az Olympus. Először is kapunk egy markolatféleséget, egy vastag, komfortot és biztos fogást növelő gumiborítást a gép elején. Másodszor a gépre került néhány gomb kellően nagy, és a módválasztó tárcsát is úgy alakították ki, hogy akár egy újjal is könnyedén elforgatható legyen, de azért még se maradjon laza.

A kevés gomb oka nem csak a kis gépméret, de az érintésérzékeny kijelző is, igaz ezzel azért csak néhány funkció kezelése oldható meg. A gombokat szép dizájnosan szögletesre alakították és mindenütt belesimították a vázba. Kezelésük mindettől függetlenül nem válik kényelmetlenné, bár ennek ellenkezője sem mondható rájuk.

Szerencsére egy gyorsmenü is került a gépbe, mely a navigációs gomb bal irányával egyszerűen előhívható, így nem kell mindent a menüből kibogarásznunk. A gomb egyéb irányaival a szokásos beállításokat, vagyis a vakumódokat, önkioldót, illetve a képernyő információinak váltását érjük el.

A készüléken egy külön videó gomb is található, mellyel bármilyen módban elindíthatjuk a felvételt. A zoom és a képek nagyítása az expó gomb körüli apró tárcsával lehetséges.

A gép aljára fém állványmenetet szereltek, közvetlenül az akkumulátor és kártya foglalat ajtaja mellé, így ennek nyitása állványtalpon nem lehetséges.

A fényképezőgép fekete, ezüst és fehér színváltozatokban kapható.

Képérzékelő

Az SH-50 egy 1/2,3″, tehát kompakt viszonylatban átlagos méretű CMOS szenzort kapott. Utóbbi jó pont, hiszen a CCD-nél gyorsabb kiolvasású CMOS szenzorokkal fürgébb videófelvétel és sorozat is megvalósítható. Az érzékelő felbontása 16,8 millió képpont, melyből képalkotásra 16 milliót hasznosít a gép. Ez egész pontosan 4608 x 3456 pixeles fotókat jelent, mely mellett 8 és 3 megapixeles, valamint VGA felbontás választható. Fotóink oldalaránya azonban nem csak a szokásos 4:3, de 3:2, 16:9 és 1:1 is lehet. A készülék csak JPEG képformátumot kínál, melyből Finom, vagy erősebb Normál tömörítés választható.

A fotók feldolgozásáért a legfrissebb TruePic VI rendszer gondoskodik, sőt az Olympus tükörreflexes gépekből átemelt iHS képfeldolgozó algoritmust is bevetették. Ezzel kapcsolatban szó szerint idézném a gyártót: „Az eredmény: drámaian jobb teljesítmény fényszegény környezetben, gyorsabb reakcióidő, tökéletesített helyszín és téma felismerés, továbbá nagyobb zoom átfogás a képminőség észrevehető romlása nélkül a Super Resolution Zoom (szuper felbontású zoom) révén.”

A rendszer érzékenysége ISO125 és 6400 között egész értékenként változtatható, de M módban 1/3 lépésenként is emelhetjük. ISO beállításunk akár automatikus is lehet. Utóbbiból egy normál és egy nagy érzékenységű módot (ISO HIGH) kapunk, mely elsősorban mozgó témák esetén ajánlott.

Optika

Az objektívre nagy gondot fordított az Olympus, így a gépbe egy saját gyártású, 11 lencsetagot számláló zoom optika került, mely 3 aszférikus és 3 ED lencsét kapott a mind jobb képminőség érdekében. Az objektív gyújtótávolsága 4,5-108mm, ami kisfilmes értékre átszámítva 25-600mm-t jelent. A 25mm-nek megfelelő nagylátószög kényelmes használatot tesz lehetővé belső térben, szűkebb helyeken is.

A kis objektív tehát 24x-es optikai zoomátfogású, mely 48x értékig növelhető az Olympus Szuper Zoomfelbontás elnevezésű szoftveres képnagyítását engedélyezve, és még tovább duplázható (összesen 96x átfogásig) a sima digitális zoomot engedélyezve. A zoom az expo gomb körüli gyűrűvel szabályozható két sebességben. Állása a kijelző felső részén megjelenő skálán ellenőrizhető, ahol számértékkel is nyomon követhető hol járunk. A Szuper Zoomfelbontást az optikaihoz hasonlóan zöld sávval, a digitális zoomot narancs színnel jelzi ki a gép.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=25 mm ekv. (1×)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=600 mm ekv. (24×)

teljes kép

kivágott képrészlet
24×-es optikai és 2×-es Szuper felbontás zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
24×-es optikai (+2x SzF) és 2×-es digitális zoom

A kis teleszkóposan működő objektív három tubusa nagylátószög állásban kb. 2,5 cm-re lóg ki a vázból, de kikapcsolva teljesen visszahúzódik és két automatikusan bezáródó műanyag lamella védi frontlencséjét a kisebb behatásoktól és a portól. Tele állásban nem egészen 5 cm-re nyúlik ki az objektív, melynek elején nem találunk szűrőmenetet, így fotográfiai szűrők, előtét konverterek felhelyezését alapból nem támogatja a fényképezőgép.

Az objektív rekeszértékét csak két fokozatban állíthatjuk a zoomállás függvényében. Fényereje F3,0-6,9, ami kissé gyenge érték. Beállítható blendénk a zoomállás függvényében e két érték közötti, illetve F8,7-22 lehet. A két blende beállítás nagy valószínűséggel nem valódi rekeszt, csupán egy beépített ND szűrőt feltételez, vagyis ilyen módon a mélységélesség nem, csak a bejutó fény mennyisége szabályozható.

Kijelző

A 3″-os képátlójú TFT kijelző 3:2 oldalarányú, azaz alap 4:3-os képméretekben 7,6 cm-nél kisebb átlójú élőképet látunk rajta . Felbontása 460 000 képpont, ami nem lenne rossz, de egy 2013-as, ilyen árkategóriás géptől már kevés. Felbontása és színei mindenesetre jók, de kontrasztja, dinamika átfogása elmarad egy magasabb szériás, jobb felbontású LCD-től, és sötétben is hajlamos zavaróan belassulni, zajosodni. A kijelzőn egy kemény védő-, és tükröződésmentesítő réteg található, erős napsütésben azonban már elkelhet a világosság emelése, mely +/-2 fokozatban szabályozható.

Az SH-50 kijelzője érintésérzékeny, de az Olympustól egyáltalán nem szokatlanul, ez csupán pár funkcióra korlátozódik. Nem vezérelhetők például a fontosabb beállítások, vagy a menü ezzel a módszerrel. Csupán kétféle szolgáltatást engedélyezhetünk, az automata élességállítás helyének (fókuszpont) kiválasztását és/vagy az expozíció indítását. Mindehhez elég egyszer a képernyő megfelelő pontjára böknünk. A géphez egy műanyag érintőtoll is jár, ha nem akarjuk ujjainkkal maszatolni a kijelzőt.

Lejátszáskor több hasznát vehetjük az érintőképernyőnek, mivel ilyenkor a képek és videók lapozása, valamint a kijelzőn megjelenő gombok segítségével nagyítása is ily módon történhet. A legfeljebb 10 lépésben nagyítható mentett kép szintén ujjainkkal görgethető a kijelzőn. Ezek segítségével választhatunk 16 nézőképes nézetet is, de persze akár a nagyításra, akár a nézőképes megjelenítésre használható az expo gomb körüli gyűrű is.

A képernyőn látható adatok megjelenítése és váltása a navigációs gomb fel irányával lehetséges. Lejátszás esetén ez szimpla kép nézetet, alap infókkal megjelenített képet, illetve kisképes világossági hisztogramot jelent, mely mellett részletesebb felvételi adatok is helyet kapnak.

Felvételi módban szintén egyszerű élőképet, részletesebb adatkijelzést, illetve harmadikként kompozíciós rács (harmadoló) és élőhisztogram együttes kijelzését kapjuk a fel irány nyomogatásával.

A felvétel és lejátszás üzemmód között külön gombbal, vagy az expo gomb félig lenyomásával válthatunk. Természetesen utóbbi csak visszafelé, lejátszásból felvételbe váltáskor működik.

Vaku

A kis fényképezőgépen egy vaku is helyet kapott, mégpedig a külön felnyitható fajta. A hátlap tetején lévő mechanikus gombbal pattinthatjuk fel, lezárnunk pedig kézzel kell. Nem nyílik túl magasra, de ez a távolság is jobb mint a gépvázba épített, melynél nagyobb eséllyel alakul ki vörös szem a megörökített fotóalanynál.

A vaku üzemmódjait a jobb iránnyal válthatjuk. Az automatikus és persze a kikapcsolt állás mellett derítő (mindig villan) és vörösszem csökkentő elővillanás választható.

A beépített villanó nagylátószögnél 0,1-9,2 méter között, tele állásban 0,4-4 méter között nyújt kellő megvilágítást. Ez a mért érték ISO3200 érzékenységnél érvényes, így ISO125-ös alap beállításnál kb. 2 méterig hatásos. Egyéb vakubeállítások nem találhatók a gépen.

Az SH-50 külső vakuk csatlakoztatását nem támogatja.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A markolat felőli oldalon lévő műanyag fedelet kipattintva előtűnnek a készülék csatlakozóhelyei. Fent egy USB 2.0 aljzat kapott helyet, mely egyben kombinált audio/video kimenet is, ha hagyományos tévékhez szeretnénk kötni a gépet. Nagy felbontású megjelenítőhöz az alatta lévő HDMI csatlakozóval kapcsolódhatunk. Ehhez nem jár külön kábel, de egy USB „kanócot” azért találunk a csomagban. Ez már csak azért is hasznos, mivel a lítium-ion akkumulátor töltése is USB kapcsolattal lehetséges. A hálózati töltéshez egy adapter és hálózati tápkábel is jár.

A fényképezőgép apró LI-90B típusú akkumulátora 1270 mAh kapacitású és egy teljes töltésével kb. 300 kép készülhet. Foglalatát a markolat alján nyíló ajtó mögött találjuk. Véletlen kicsúszását egy rugós műanyag nyelv gátolja.

Szintén ezen ajtó mögött található a memóriakártya foglalat is. A gépben SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyák használhatók max. 128 GB-os kapacitásig. Már amennyiben a kis, 39,3 MB-os belső memóriát szeretnénk kiegészíteni. A gép támogatja a vezeték nélküli Eye-Fi és FlashAir szabványú SD kártyákat, és a leggyorsabb UHS-I sebességosztályba tartozókat is.