Röviden: Olympus Stylus SH-50 teszt

0

Különlegességek

Intelligens panoráma

Panoráma módból kétfélét kapunk. Manuálisat választva a hagyományos módon készíthetjük el képeinket, melyek könnyebb összeillesztéséhez félig áttetszően megjelenik az előző fotó széle az élőképen. A fotók száma nem korlátozott, és ha befejeztük a gép önállóan összerakja őket egy széles képpé.

Normál panoráma

Beállíthatunk automata panorámát is, melynél Normál (180 fokos), vagy Teljes (360 fokos) kép készülhet. Ezek a képernyőn megjelenő gyorsmenüből választhatók. Ezután már csak az exponáló gombot kell lenyomnunk és bármely irányban elforognunk a géppel. A készülék automatikusan észleli a pásztázás irányát, a hosszát pedig az LCD-n megjelenő sávon kísérhetjük figyelemmel. A pásztázást befejezve a fényképezőgép azonnal összeilleszti a darabokat.

Sajnos a képminőség nem túl jó, mivel itt még szembetűnőbb a túl erős élesítés, és a képek illesztése is hagy némi kívánnivalót maga után.

Teljes panoráma

Mágikus szűrők

A főtárcsa MAGIC állásában 11 db kreatív effektus érhető el. Választhatunk például túlszínezett (PopArt), lyukkamera hatású (PinHole), halszem, vagy csillagszűrő, illetve lágy fókuszt imitáló effektust. Mindezek többsége nem csak állókép módban, de videó felvételekor is aktiválható. Ilyenkor 8 szűrőmód áll rendelkezésünkre (csillagszűrő, valamint a drámai és töredezett hatás nem használható).

A mágikus szűrők teljesen automatikusak, erősségüket nem befolyásolhatjuk, de a gyorsmenüben néhány alapbeállítást kapunk. Ilyen az önkioldó, expo kompenzáció, fehéregyensúly, és a képek mérete/oldalaránya.

Kézi csillagfény mód

Az Olympus olyan jelentőséget tulajdonított ennek a módnak, hogy nem a témaprogramok SCENE állásában, hanem a főtárcsa külön üzemmódjában helyezte el. Segítségével állvány nélkül, kézből készíthetünk esti fotókat. A fényképezőgép nagy érzékenységet használ és több képet készít, melyek egyesítésével egy várhatóan bemozdulás és zajmentes (legalábbis sokkal kevesebb zajt tartalmazó) végeredményt ad.

Kézi csillagfény mód (ISO1600) ki

Kézi csillagfény mód (ISO1600) be

5-tengelyes stabilizátor

Egyenesen az OM-D E-M5-től örökölte optikai stabilizátorát a gép. Itt is 5-tengelyes rendszer dolgozik a videófelvételek alatt, melyek a gép három tengelyen való elfordulását, illetve két további tengelyen való elmozdulását is érzékelik. Fotónál mindebből csak a három elcsavarodást érzékelő tengely működik.

5-tengelyes stabilizátor (videó)

3-tengelyes stabilizátor (fotó)

A stabilizátor a menüben kikapcsolható, illetve választhatunk normál, mindig működő módot (bekapcsolt állás), vagy csak az exponáláskor aktiválódót. Utóbbi bizonyos esetekben hatásosabb lehet, viszont az élőképen nem látszik a hatása, így kézből nagyobb tele tartományban fotózva remeghet az élőkép.

Stabilizátor kikapcsolva (100% nagyítású részlet)

Stabilizátor bekapcsolva (100% nagyítású részlet)

Méréseink során 600mm ekv. állásban készítettünk képeket kézből, 1/640 mp-es záridővel kezdve. Itt már néhány képünk életlen lett kikapcsolt stabilizátorral, bekapcsolt rázkódáscsökkentés mellett azonban az összes bemozdulásmentes maradt egészen 1/125 mp-ig. Általánosságban elmondható, hogy stabilan kb. 3-3 és 1/3 fényérték előnyt nyújt a bekapcsolt stabilizátor, ami jónak számít.